5.8 C
București
sâmbătă, 2 martie 2024
AcasăSpecialMinistrul britanic de Externe, Boris Johnson: Contribuţia Marii Britanii la securitatea europeană...

Ministrul britanic de Externe, Boris Johnson: Contribuţia Marii Britanii la securitatea europeană este necondiţionată

Ministrul britanic de Externe, Bois Johnson, a declarat că Marea Britanie va contribui necondiţionat la securitatea europeană, înlăturând astfel, ameninţarea indirectă a Guvernului britanic că va reduce cooperarea dacă nu există un acord post-Brexit, scrie Mediafax.

Întrebat în cadrul unui interviu acordat cotidianului francez Le Figaro dacă Marea Britanie încearcă să folosească cooperarea în domeniul securităţii ca element de negociere pentru a asigura un acord comercial cu UE, Johnson a spus: "Nu, deloc".

"Noi considerăm această contribuţie istorică a Marii Britanii la securitatea şi stabilitatea Europei ca fiind necondiţionată. Vom menţine această contribuţie, de care beneficiază toată Europa şi lumea. Este în interesul nostru şi al celorlalţi şi sperăm că acesta va fi unul dintre elementele parneteriatului nostru profund şi special (cu UE)" , a spus el, în interviul publicat sâmbătă.

Marea Britanie are în prezent o contribuţie "limitată" la misiunile de securitate ale Uniunii Europene, astfel că efectele vor fi "minime" după Brexit, afirma vineri Federica Mogherini, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.

Guvernul Theresa May speră să utilizeze argumentul presupusei contribuţii britanice la securitatea comunitară ca factor în negocierile cu Bruxellesul, în speranţa obţinerii unor beneficii. Dar Uniunea Europeană a semnalat în mai multe rânduri că poate continua misiunile de securitate fără probleme şi în lipsa contribuţiilor Londrei. În acest context, Marea Britanie probabil nu va reuşi să îi convingă pe liderii europeni să accepte menţinerea accesului la piaţa comunitară post-Brexit fără contribuţii bugetare şi fără respectarea de către britanici a principiilor fundamentale ale Uniunii Europene – libertatea de circulaţie a persoanelor, bunurilor, serviciilor şi capitalului.

Cele mai citite

Robert Negoiță va candida la Primăria Sectorului 3 din partea PSD

Marți, în cadrul ședinței de Birou Permanent al PSD București, a fost validată în unanimitate propunerea PSD Sector 3 pentru candidatura lui Robert...

Teodosie a demonstrat că barba te ajută să nu se vadă cât de ciuntit ieși de la Sinod

Ilustrație: Marian Avramescu Înalt ridicatul cu macaraua arhiepiscop al Tomisului, Teodosie, le-a demonstrat tuturor bărbaților, prin propria exemplificare, de ce este benefic să porți...

Robert Negoiță va candida la Primăria Sectorului 3 din partea PSD

Marți, în cadrul ședinței de Birou Permanent al PSD București, a fost validată în unanimitate propunerea PSD Sector 3 pentru candidatura lui Robert...
Ultima oră
Pe aceeași temă