10.4 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialMinistru de finanţe: Finlanda preferă să iasă din zona euro decât să...

Ministru de finanţe: Finlanda preferă să iasă din zona euro decât să plătească datoriile altor state

Finlanda preferă să se pregătească pentru ieşirea din zona euro decât să plătească datoriile altor state din uniunea monetară, a afirmat ministrul finlandez de finanţe Jutta Urpilainen potrivit Agerpres.

“Finlanda s-a angajat să fie fie stat membru al zonei euro şi considerăm că moneda euro este benefică pentru Finlanda. Totuşi, Finlanda nu se va agăţa de euro cu orice preţ şi suntem pregătiţi pentru toate scenariile, inclusiv abandonarea monedei unice europene”, a declarat Jutta Urpilainen.

“Responsabilitatea colectivă pentru datorii (…) şi riscurile altor ţări nu reprezintă ceva pentru care trebui să ne pregătim”, a adăugat ea.

Ministrul a recunoscut într-un interviu acordat cotidianului finlandez Helsingin Sanomat şi public joi că Finlanda, una din ţările din zona euro care beneficiază de nota maximă triplu AAA din partea agenţiilor de rating, ‘a reprezentat o linie dură’ faţă de planurile de ajutor financiar.

“Suntem constructivi şi vrem să rezolvăm criza, însă nu în orice condiţii”, a afirmat ea.

Finlanda şi-a exprimat reticenţa faţă de ideea de a permite Mecanismului European de Stabilitate (MES) să achiziţioneze obligaţiuni pe de piaţa secundară în cadrul acordului survenit săptămâna trecută la summitul de la Bruxelles unde au fost anunţate măsuri puternice menite a sprijini ţările cu probleme, precum Spania şi Italia.

Anul trecut, Finlanda a cerut şi a obţinut, în cadrul celui de-al doilea plan de ajutor pentru Grecia, încheierea unui acord bilateral cu Atena care să-i garanteze recuperarea sumelor oferite.

Joi, Finlanda a anunţat lansarea unor negocieri bilaterale cu Spania pentru a obţine în acelaşi fel garanţii în schimbul participării sale la planul de salvare a băncilor iberice.

Cele mai citite

Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid! „Experienţa îmi spune să nu mă grăbesc”

Simona Halep a anunţat că s-a retras de la turneul WTA 1.000 de la Madrid, care va avea loc în perioada 23 aprilie-5 mai. „Din...
Ultima oră
Pe aceeași temă