20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialMinistrii Cabinetului Boc, avizati in bloc

Ministrii Cabinetului Boc, avizati in bloc

Ministrii nominalizati au trecut cu bine sambata ultimul hop inainte de investire. Cei 20 de ministri, desemnati de PSD-PC si PD-L, au fost audiati in comisiile parlamentare de specialitate, urmand ca luni, noul Guvern sa fie investit in functie.

Primul audiat a fost Gheorghe Pogea, desemnat pentru Ministerul Finantelor. El a prmit aviz favorabil din partea comiei de specialitate. „Deficitul bugetar este de 3,67% din PIB in prezent, ar putea fi 4% din PIB pe 2008”, a declarat Pogea.

Ecaterina Andronescu a fost validata in urma audierii la Comisia pentru Invatamant.

Ministrul nominalizat pentru Educatie a afirmat ca sunt necesare modificari in privinta examenului de bacalaureat si ca tezele unice nu i se par potrivite pentru admiterea in liceu.

Adriean Videanu (Ministerul Economiei) a fost audiat la comisiile pentru Politica Economica si pentru Industrii si a primit validarea din partea acestora.

Videanu a declarat ca a fost o greseala transferarea companiilor energetice in subordinea AVAS si ca acestea ar trebui sa fie in subordinea Ministerului Economiei.

Radu Berceanu a fost validat de Comisia Economica. El declarat ca intentioneaza sa divizeze Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) in doua companii.

Victor Ponta, propus ministru pentru Relatia cu Parlamentul, a fost validat de Comisia juridica a Camerei Deputatilor, dupa ce a fost audiat. Ponta s-a angajat ca va incerca sa limiteze folosirea de catre Guvern a ordonantelor de urgenta, problema fiind ridicata atat de catre reprezentanti ai coalitiei guvernamentale, cat si de cei ai opozitiei.

Marian Sarbu, propus ministru al Muncii, a fost validat. El a spus, in cadrul audierilor, ca una din marile provocari la care va trebui sa faca fata va fi legata de deficitul bugetului de pensii. Principalul obiectiv este mentinerea punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut pe economie.

Comisiile parlamentare reunite de Administratie au avizat nominalizarea lui Nicolae Nemirschi (PSD) pentru functia de ministru al Mediului. „Este nevoie de o dezvoltare armonioasa a economiei in raport cu mediul, desi in prezent noi ca cetateni nu avem o cultura in acest sens. Cred ca mediul va avea, insa, un cuvant greu de spus in orice investitie care se va face de acum inainte”, a spus Nemirschi, in fata parlamentarilor.

Mihai Stanisoara, propus pentru functia de ministru al Apararii, a fost validat de Comisia de aparare. Ministrul propus de PD-L a spus, in timpul audierilor, ca, din punctul lui de vedere, prioritatile Romaniei in domeniul apararii sunt dezvoltarea si consolidarea capabilitatilor operationale ale fortelor armate si respectarea angajamentelor in cadrul NATO si Uniunea Europeana.

Ionut Bazac a fost validat pentru Ministerul Sanatatii Publice de catre Comisia de Sanatate. Bazac a mentionat ca printre prioritatile sale ca ministru se afla imbunatatirea legislatiei privind vanzarea cabinetelor catre medici si modificarea criteriilor de recalculare a pretului medicamentelor.

Ilie Sarbu propus pentru functia de Ministru al Agriculturii, a fost validat de Comisia pentru Agricultura. „Am cerut 4%, insa din discutiile avute cu domnul Pogea se pare ca vom primi numai 3%. Daca am fi primit 4% am fi avut acoperite toate programele”, a spus Ilie Sarbu.

Gabriel Oprea propus pentru functia de Ministru al Administratiei si Internelor, a fost validat de Comisia pentru Administratie.

Candidatul la functia de ministru al Internelor, PSD-istul Gabriel Oprea, spune ca va supune aprobarii Parlamentului contractele cu valori similare celui incheiat cu EADS si a declarat ca nu intentioneza sa majoreze taxele si impozitele locale, desi programul de guvernare prevede acest lucru.

Cristian Diaconescu, propus de PSD pentru a fi ministru de Externe, a primit avizul comisiilor reunite de politica externa ale Parlamentului cu 22 de voturi favorabile si trei abtineri.

„Indiferent de performanta personala a unui minstru sau altul, eu cred ca diplomatia Romaniei in sens larg si-a facut datoria in acest rastimp”, a declarat Diaconescu. La Comisia Juridica a fost si Catalin Predoiu, actualul ministru al Justitiei si a primt aviz favorabil.

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat astazi la audierea sa de catre patru comisii ale Camerei Deputatilor si Senatului, ca sistemul judiciar nu mai corespunde realitatilor romanesti si ca acest sistem poate fi „redesenat”.

Ministrul nominalizat pentru sefia Ministerului Culturii, Cultelor si Patrimoniului National, Theodor Paleologu, a primit aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate ale parlamentului.

Paleologu a spus ca intentioneaza sa continue toate proiectele bune ale fostului minsitru, printre care cele legate de Teatrul National si Biblioteca Nationala. Ca initiativa proprie, ministrul nominalizat vrea ca, in fiecare an, un oras din Romania sa fie desemnat drept Capitala Nationala Culturala, dupa modelul din 2007 al Sibiului – Capitala Culturala Europeana.

Monica Iacob Ridzi, desemnata pentru Ministerul Tineretului si Sportului, a fost validata de Comisia de Invatamant. Monica Ridzi a declarat ca doreste sa-l puna pe Octavian Belu in functia de secretar pe domeniul sportului.

Elena Udrea, desemnata pentru Ministerul Turismului, a fost audiata la Comisia de Industrii care a si validat-o. In fata comisiilor de specialitate reunite, Udrea a incercat sa sublinieze importanta promovarii turismului romanesc, enumerand atuurile Romaniei in acest domeniu.

Vasile Blaga a fost validat de Comisia de Industrii si servicii in functia de ministru al Dezvoltarii Regionale. Ministrul propus a adunat si simpatia UDMR declarandu-se un adept al descentralizarii „totale”. De altfel, Blaga a sustinut ca a avut „meciuri” cu presedintii de Consilii Judetene care voiau descentralizare, dar „numai pana la ei” si a explicat ca puterea de decizie trebuie sa ajunga in primul rand la primarii, la cei alesi de cetateni, fara discriminare pe criterii etnice.

Democrat-liberalul Gabriel Sandu, propus pentru ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale, a primit aviz favorabil de la comisiile de resort parlamentare.

Constantin Nita, propus pentru functia de ministru al IMM-urilor si al mediului de afaceri, a primit aviz favorabil de la comisiile economice si de industrii, el enuntand ca prioritati transformarea CEC in banca a IMM-urilor si marirea gradului de absorbtie a fondurilor UE pentru acest sector.

Comisiile reunite de politica externa au avizat nominalizarea lui Dan Nica (PSD) pentru functia de vicepremier, cu 19 voturi pentru, 5 impotriva si o abtinere. De asemenea, Nica a fost audiat si validat de Comisiile economice reunite.

Parlamentarii au hotarat in aceasta dimineata ca luni, incepand cu ora 15.00, Emil Boc sa prezinte programul de guvernare si lista ministrilor, spre aprobare celor doua Camere reunite in plen. Presa remarca faptul ca noul premier va avea la dispozitie doar o jumatate de ora pentru a-si prezenta titularii Cabinetului, dar si programul de guvernare.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă