18.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialMinisterul Sanatatii recomanda limitarea deplasarilor in afara si in interiorul Romaniei

Ministerul Sanatatii recomanda limitarea deplasarilor in afara si in interiorul Romaniei

Comitetul de coordonare pentru supravegherea imbolnavirilor prin AH1N1 recomanda limitarea calatoriilor in afara si in interiorul Romaniei, precum si a deplasarilor scolare si extrascolare, dupa ce au fost confirmate 905 cazuri de gripa porcina, dintre care 352 sub tratament, informeaza Newsin.

De asemenea, s-a decis ca Institutul de Boli Infectioase Matei Bals sa recolteze probe doar de la persoanele care prezinta semne clare ale imbolnavirii cu AH1N1, dupa ce, in ultima saptamana, din cele 713 persoane care s-au prezentat la "Matei Bals" doar jumatate aveau simptome de H1N1.

In sedinta de luni, Comitetul a alcatuit o serie de recomandari pentru prevenirea raspandirii virusului gripal, dar a stabilit si o mai buna supraveghere a triajelor din unitatile de invatamant. Astfel, una dintre recomandari vizeaza limitarea activitatilor scolare si extrascolare, cum ar fi schimburile de experienta, mai ales cu Moldova, Ucraina si Bulgaria, dar si a deplasarilor nu doar in afara Romaniei, ci si in interiorul ei.

Directia de Control in Sanatate Publica va face verificari in scoli si in unitatile spitalicesti, pentru a se monitoriza respectarea normelor stabilite de Ministerul Sanatatii,  a mai anuntat secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, dr. Adrian Streinu-Cercel. Acesta a precizat ca, din cele 352 de cazuri de gripa porcina active, doua prezinta probleme, fiind vorba de doua femei internate la Iasi. Una dintre acestea este din Radauti, iar in prezent se afla la terapie intensiva, fiind ventilata mecanic, mai ales ca are si un factor de risc, si anume obezitatea.

Numarul total al imbolnavirilor cu gripa porcina din Romania a ajuns la 907, 352 cazuri fiind in tratament. Premierul Emil Boc a reiterat, inainte Comitetului de coordonare pentru supravegherea imbolnavirilor prin AH1N1 faptul ca vaccinarea populatiei va incepe pe 26 noiembrie, cand vor fi gata primele 1,3 milioane de doze de la Cantacuzino.

Totodata, Emil Boc a anuntat ca guvernul a aprobat o productie de 10 milioane de doze de vaccin pandemic produs de Institutul Cantacuzino, primele vaccinari fiind asteptate pe 26 noiembrie, in acest sens grabindu-se procedurile de testare. Premierul a tinut sa le multumeasca medicilor care stau peste program, sustinand ca se vor cauta solutii pentru plata orelor suplimentare.

Pentru a putea vaccina si copiii intre 6 luni si 6 ani, categorie de risc care nu va fi acoperita de vaccinul produs la Institutul "Cantacuzino", autoritatile au anuntat ca vor cumpara 500.000 de doze de vaccin din strainatate, de la producatorul GlaxoSmithKline.

Cele mai citite

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Coreea de Nord a trimis o delegație în Iran, pentru discuții economice și militare. Ambele țări avansează în domeniul nuclear

O delegație din Coreea de Nord a plecat de la Phenian spre Iran, unde urmează a fi primită de oficiali de la Teheran. Delegația nord-coreeană...

Rusia – Ucraina, ziua 770: Biden vrea să trimită arme Kievului chiar de săptămâna această

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în Ucraina chiar din această săptămână", după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă