Spitalul Clinic de Urgenţă din Constanţa urmează să facă parte, în scurt timp, dintr-un program dedicat pacienţilor cu boli digestive. Mai precis, unitatea spitalicească de la malul mării va primi, în maxim două luni, fonduri de la bugetul de stat, pentru medicamente şi materiale sanitare.
Datorită acestui program nou, demarat la nivelul Ministerului Sănătăţii, recuperarea bolnavilor se va îmbunătăţi, spune medicul gastroenterolog Eugen Dumitru, preşedintele Asociaţiei Române de Endoscopie Digestivă.
„În fiecare zi vin undeva între patru-cinci pacienţi cu hemoragie digestivă, iar cancerele sunt în incidenţă crescută evidentă în ultimii ani. Spitalul din Constanţa concentrează cazurile, pentru că aici sunt specialiştii. Hemoragia digestivă este o urgenţă. Mortalitatea este destul de mare, se poate ajunge la circa 20%, mai ales în cazul pacienţilor cu ciroză hepatică, o boală gravă şi nevindecabilă. Practic, urgenţa intervenţiei este factorul de prognostic principal. Trebuie să intervii rapid şi să ai cu ce să intervii. Este bine că vom avea şi mai multe instrumente cu care să intervenim“, a precizat medicul constănţean.
Acest program naţional, implementat în premieră în România, are două subprograme. Primul se adresează pacienţilor cu hemoragie digestivă superioară şi în acest program Ministerul Sănătăţii se angajează să susţină financiar achiziţionarea de instrumentar endoscopic, precum ace injectoare, cu care se opresc hemoragiile, hemoclipuri, cu care se capsează vasele de sânge, legatoare de varice etc. Al doilea subprogram se referă la pacienţii cu neoplasme digestive, pacienţi oncologici, persoane care suferă de cancer esofagian, gastric, duodenal, piloric, de colon sau cancer de pancreas.
„Toate aceste afecţiuni pot fi susţinute de acest program prin montarea de proteze sau stenturi, care permit reluarea alimentaţiei, a tranzitului intestinal“, mai spune medicul.
În prezent, spitalul constănţean îndeplineşte toate criteriile pentru a putea face parte din acest program, şi anume are echipamente, săli de lucru, linie de gardă şi specialişti. „Până acum, toate intervenţiile erau suportate de către spital. De acum încolo, va fi o uşurare financiară pentru spital. Pacienţii vor beneficia de asistenţă medicală la nivel foarte înalt“, a completat directorul unităţii spitaliceşti, dr. Dănuţ Căpăţână.
Specialiştii subliniază şi atrag atenţia populaţiei că hemoragiile digestive pot fi declanşate de medicaţia antiinflamatoare. De asemenea, gastritele şi ulcerele pot fi factori declanşatori. Şi fumatul poate produce hemoragie digestivă.
Platformă mobilă în Policlinică
Pe de altă parte, managerul spitalului constănţean a anunţat că unitatea sanitară a investit 12.000 de euro pentru montarea unei platforme destinate pacienţilor cu handicap locomotor, amenajată în incinta Policlinicii. În acest spaţiu a fost amenajată şi o toaletă pentru această categorie de persoane. „În momentul de faţă am depăşit acea discuţie pe care o aveam cu Asociaţiile persoanelor cu handicap. Spitalul nu a fost proiectat cu aşa ceva. Persoanele cu dizabilităţi veneau şi ne cereau să găsim o soluţie pentru ca să se poată ajunge în cabinetele medicale“, a menţionat dr. Căpăţână. În perioada următoare va fi amenajată şi în faţa Policlinicii o platformă betonată.