17.7 C
București
sâmbătă, 5 octombrie 2024
AcasăSpecialMinisterul Sănătății a înăsprit măsurile de autorizare și verificare a biocidelor

Ministerul Sănătății a înăsprit măsurile de autorizare și verificare a biocidelor

Ministerul Sănătății a adoptat, joi, o serie de măsuri care au ca scop înăsprirea procesului de autorizare și verificare a produselor biocide.

Într-un comunicat de presă remis redacției, Ministerul Sănătății precizează că vor fi luate mai multe tipuri de măsuri. Astfel, o măsură imediată vizează toate produsele biocide din categoriile TP1 și TP2 care se găsesc pe piața românească și au indicații de utilizare în unități sanitare.

Astfel, producătorii și distribuitorii vor avea un termen de 120 de zile pentru a supune substanțele la teste de eficacitate, în laboratoare acreditate la standarde europene. 

Testele vor fi efectuate pentru fiecare acțiune declarată a fiecărui produs. Cu alte cuvinte, dacă un produs biocid are, de exemplu, trei acțiuni diferite (bactericid, sporicid și virulicid), atunci producătorul / distribuitorul trebuie să prezinte trei buletine de analiză a eficacităţii, unul pentru fiecare acțiune, la Comisia Națională pentru Produse Biocide”, precizează Ministerul Sănătății.

Totodată, au fost adoptate și măsui noi de avizare a produselor biocide care intră pe piață. Astfel, „la intrarea pe piață a unui produs biocid nou din categoriile TP1 și TP2, producătorul sau distribuitorul trebuie să prezinte, odată cu dosarul de avizare, rapoarte de eficacitate realizate în două laboratoare acreditate distincte pentru fiecare acțiune declarată. Cu alte cuvinte, dacă un produs biocid are, de exemplu, două acțiuni diferite (bactericid şi sporicid), atunci producătorul sau distribuitorul trebuie să prezinte patru buletine de analiză, două pentru fiecare acțiune, la Comisia Națională pentru Produse Biocide”, precizează sursa citată.

Totodată, producătorii sau distribuitorii de produse biocide din categoriile TP1 și TP2 vor avea obilgația să prezinte, la fiecare trei ani, două rapoarte de eficacitate realizate în două laboratoare acreditate distincte pentru fiecare acțiune declarată a produsului.

„Cu alte cuvinte, dacă un produs biocid are, de exemplu, cinci acțiuni diferite (bactericid, mycobactericid, fungicid, sporicid și virulicid), atunci producătorul / distribuitorul trebuie să prezinte zece buletine de analiză, două pentru fiecare acțiune, la Comisia Națională pentru Produse Biocide la fiecare trei ani de zile”, informează MS.

În cazul în care producătorii sau distribuitorii nu vor respecta o serie de condiții, ei vor pierde avizul de punere pe piață.  Această măsură va fi pusă în aplicare: „la constatarea modificării cantitative sau calitative a substanței active și a altor ingrediente din produsul biocid; la nerespectarea obligației de testare în termen de 120 de zile; la nerespectarea obligației de testare recurentă la fiecare trei ani; la constatarea încălcării prevederilor din articolul 95 al Regulamentului Uniunii Europene privind produsele biocide”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă