26.7 C
București
vineri, 26 iulie 2024
AcasăSpecialMinisterul nu cunoaste subiectele

Ministerul nu cunoaste subiectele

Dupa ultimele incidente de la bacalaureat, reprezentantii Ministerului Educatiei si Cercetarii sunt tot mai teposi si reticenti cu reprezentantii mass-media, declaratiile facute fiind contradictorii. Dupa ce, de doua ori, a „picat pe bec” Ð prima data la testele nationale si a doua oara chiar la prima proba scrisa a examenului de bacalaureat, incidente care au demonstrat clar fragilitatea si starea de coruptie care domneste in sistemul de invatamant, in loc de o transparenta totala, MEdC s-a transformat intr-un adevarat cameleon. Altfel nu se justifica declaratiile total contradictorii, unele chiar ale aceleiasi persoane si in decurs de doar un minut. Scandalurile continue din educatie arata ca se impun o restructurare masiva a MEdC si schimbari substantiale de personal, pentru a mai scutura din bisericutele, interesele si cumetriile din Educatie.


Cinci functionari de la SNEE, primii banuiti

''La toate probele scrise de la bacalaureat s-au facut noi variante de subiecte, care s-au transmis in centrele de examen in timp util. In privinta incidentelor cu subiectele de la romana nu vom declansa o ancheta interna. Vom astepta ca Politia si Parchetul sa finalizeze ancheta si sa aflam rezultatele. Pentru ca plicurile cu subiecte, din verificarile facute pana acum, sunt sigilate, deci nu s-a umblat la ele, responsabilitatea revine Serviciului National de Evaluare si Examinare. Au fost scurgeri de informatii din zona SNEE. Ministerul nu cunoaste subiectele si nici Comisia Nationala de Bacalaureat. Dorim ca dupa intamplarea de la SNEE sa avem cateva persoane dupa gratii, sa se faca odata dreptate in tara asta! La subiecte au avut acces cinci persoane de la SNEE Ð directorul general, directorul general adjunct, cei doi inspectori de specialitate care au elaborat subiectele la romana si inspectorul care se ocupa de informatizare'', spune ministrul Educatiei si Cercetarii.

Secretarul de stat pe preuniversitar, in rol decorativ

Numit de mai bine de 10 zile, Dumitru Matei, secretar de stat pe probleme de invatamant preuniversitar, inca are un rol decorativ, activitatea sa fiind canalizata pe cunoasterea sistemului. „In privinta bacalaureatului, pentru ca am fost numit de aproximativ o saptamana, responsabilitatile sunt in sarcina celor care erau deja in minister, deci nu sunt direct implicat. Dar rezolvam, intervenim. Este adevarat, se fac subiecte noi la toate disciplinele. Problema numarul 1 este ca aceste subiecte sa ajunga in siguranta. Daca nu a mers cu plicurile, avem o rezerva in situatia in care una pica. In privinta incidentelor cu subiectele la romana, problemele sunt mult mai grave si intra in sfera altor autoritati. Daca acum nu vor fi gasiti vinovatii si nu vor fi pedepsiti asa cum trebuie, vom continua sa avem probleme''.

Din nou varianta nr. 2!

La proba de ieri, cea de limba si literatura materna, din nou s-a extras varianta de subiecte cu numarul 2. Dar din care variante nu se mai stie, avand in vedere ca se dau declaratii contradictorii. Revenind, proba a fost sustinuta de 6.616 candidati din 18 judete si municipiul Bucuresti, la limbile maghiara, germana, ucraineana, sarba, slovaca, croata, italiana si turca. In Capitala, proba la limba si literatura materna a fost sustinuta de 79 de absolventi de liceu, la maghiara, germana si italiana. Dupa cum spuneau ieri unii candidati, subiectele la germana au fost realizate in graba si nu au fost lipsite de unele greseli sau date incomplete. De exemplu, la cerinta privind redactarea unei cereri de angajare lipseau data si localitatea, ceea ce, dupa cum spun absolventii de liceu, dar, asa cum este si firesc, sunt elemente care nu pot lipsi dintr-o cerere. Dar poate ca domnii de la Serviciul National de Evaluare si Examinare, care au atributii de redactare a subiectelor la examenele nationale, au o alta viziune. Ministrul Hardau contrazice spusele candidatilor si afirma ca subiectele s-au facut in timp si fara greseli.
Bacalaureatul va continua astazi cu cea de-a treia proba scrisa, la proba obligatorie a profilului, ceea ce inseamna trei discipline Ð matematica de patru tipuri (matematica-informatica, stiintele naturii, licee industriale si economice si profil pedagogic), istorie si geografie.

Dischetele, de la unii la altii


Se pare ca Parchetul Judecatoriei Sectorului 1 Bucuresti a constituit deja un dosar penal privind distrugerea si sustragerea de inscrisuri. Cum sunt implicate destule persoane, iar informatiile puteau fi divulgate de oricine, in orice moment, dupa cum spun surse judiciare, ancheta este tot mai greoaie. Ieri, politisti de la Sectia 3 au audiat sase persoane implicate in redactarea subiectelor si raspunsurilor, tiparirea si introducerea in plicuri. De asemenea, cele doua unitati de computer care au fost ridicate luni de la SNEE vor fi expertizate.
Dupa cum spun anchetatorii care cerceteaza dosarul referitor la divulgarea subiectelor de bacalaureat la limba si literatura romana, dischetele cu subiectele si raspunsurile circulau ''foarte lejer'' printre membrii comisiei speciale din cadrul SNEE, ceea ce indica si neglijenta in serviciu. Ceea ce a scris ziarul nostru ieri, ca subiectele au circulat prin tot Bucurestiul, incep sa confirme chiar anchetatorii.

Cele mai citite

Pariez pe Ostaș!

Dacă lipsește ceva României actuale este instituția anticipării. Hazardul ne guvernează. Mișcările în cercurile politice sunt predictibile, dar nu proiective. Sigur că nu deplângem...
Ultima oră
Pe aceeași temă