16.4 C
București
sâmbătă, 15 iunie 2024
AcasăSpecialMinisterul Muncii: Peste 100 de copii instituționalizați, victime ale abuzurilor, în 2015

Ministerul Muncii: Peste 100 de copii instituționalizați, victime ale abuzurilor, în 2015

Peste 100 de copii instituţionalizaţi, din cei 20.291 aflaţi în centrele de plasament din România au fost victime ale abuzurilor, neglijării sau exploatării în anul 2015, arată datele transmise de Ministerul Muncii agenției Mediafax

“Potrivit informaţiilor primite de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA), în anul 2015 au fost confirmate 101 situaţii de abuz, neglijare sau exploatare în serviciile de tip rezidenţial, pe baza datelor centralizate de la Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din judeţe/sectoare ale municipiului Bucureşti”, a precizat Ministerul Muncii. 

În 31 martie 2016, în România existau 1.477 de servicii de tip rezidenţial destinate copilului separat temporar sau definitiv de familie, unităţi care în anul 2015 găzduiau 20.291 copii, precizează instituţia. Dintre aceştia. doar 32 au fost adopaţi.

Una dintre probeleme cu care se confruntă instituţiile care au în grijă minori este slaba pregătirea a angajaţilor.

De la începutul acestui an, au fost efectuate controale la 60 de servicii de tip rezidenţial iar în prezent, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA), instituţie subordonată Ministerului Muncii cu atribuţii în acest sens, are în derulare trei misiuni de control. În ceea ce priveşte o posibilă încălcare a legii, au fost sesizate Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi Inspectoratul General al Poliţiei Române.

Dragoş Pîslaru, a declarat, duminică, 17 iunie, într-o emisiune televizată, că există suspiciuni de trafic cu copii în orfelinatele din sudul ţării şi că, în acest moment există “anchete în desfăşurare” pentru elucidarea acestor suspiciuni. Ministrul a precizat că anterior investigaţilor a primit date în acest sens de la serviciile de informaţii.

Ptrecizările au venit după ce la începutul luni, şapte angajaţi ai Complexului de Servicii Sociale ,,Sfânta Maria”, din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului sector 1, au fost arestaţi preventiv de Tribunalul Bucureşti, într-un dosar ce vizează comiterea unor infracţiuni de rele tratamente aplicate minorului, abuz în serviciu şi delapidare.

 

 

Cele mai citite

Toți portughezii vor purta tricou CR7 la EURO 2024, ca să nu mai existe dubii în legătură cu marcatorul

IlustrațiiȘ Marian Avramescu Legenda vie a fotbalului portughez Cristiano Ronaldo mai are doar câteva zile până la debutul la Turneul Final al Campionatului European...
Ultima oră
Pe aceeași temă