Anul acesta bacalaureatul se va sustine intr-o formula noua, si ne referim aici la probele de evaluare a competentelor lingvistice si digitale, care vor avea loc pe parcursul clasei a XII-a. Schimbarea bacalaureatului ii va ajuta pe elevi sa treaca mult mai usor peste examenul simplificat. Ministerul Educatiei sustine ca obtinerea acestui certificat de competente digitale ii va ajuta pe tineri sa se angajeze pe piata muncii din UE.
Desi pentru evaluarea competentelor digitale sunt stabilite patru niveluri – utilizator incepator, utilizator de nivel mediu, utilizator avansat si utilizator experimentat –, elevul de clasa a XII-a trebuie doar sa faca act de prezenta la proba respectiva. si aceasta, intrucat pentru a obtine nivelul utilizator incepator, punctajul obtinut trebuie sa fie intre 0 si 25 de puncte. Prin acest punctaj, practic se anuleaza importanta sustinerii ecestei evaluari, "anume de a-i ajuta pe absolventii de liceu sa foloseasca certificatul de competente pentru angajarea pe piata muncii din Uniunea Europeana", dupa cum sustine Oana Badea, secretar de stat in MECT.
Simularea probei de evaluare a competentelor digitale se va organiza astazi in 1.473 de licee, dintre care 111 in Bucuresti. Se va desfasura o singura simulare, doar la competentele digitale, evaluarea competentelor lingvistice la limba si literatura romana, limba materna, pentru cei care au studiat intr-una din limbile minoritatilor nationale, si limba moderna fiind doar o rebotezare a probei orale din anii anteriori ai bacalaureatului la disciplinele in cauza. Pana pe 25 ianuarie se va finaliza corectarea lucrarilor elevilor care au participat la simulare, totodata pana la acea data urmand a se transmite la Centrul National de Examinare si Evaluare (CNEE) si centralizarea rezultatelor obtinute de liceenii de clasa a XII-a. Pentru rezolvarea cerintelor probei de evaluare a competentelor digitale, elevii au la dispozitie 90 de minute. In cadrul acestei probe se propun in jur de 15-20 de itemi spre rezolvare, elevii fiind trecuti prin mai multe domenii din sfera informaticii, precum conceptele de baza privind sistemul de calcul, utilizarea computerului si organizarea fisierelor, sisteme de operare, baze de date, reteaua Internet etc. Elevii care au obtinut un certificat ECDL Start sau ECDL Complet sunt scutiti de sustinerea acestei probe, ei putand solicita echivalarea competentelor digitale. Evaluarea propriu-zisa a competentelor digitale va avea loc in perioada 19-29 aprilie, la celelalte discipline ale evaluarilor orale sustinute pe parcursul clasei a XII-a fiind stabilit urmatorul calendar: 15-17 februarie – evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana 17-19 februarie – evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna 31 mai-4 iunie – evaluarea competentelor lingvistice la limba moderna.