16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialMinisterul Educatiei trebuie sa scoata icoanele din scoli

Ministerul Educatiei trebuie sa scoata icoanele din scoli

Ministerul Educatiei va trebui sa elaboreze norme interne prin care sa reglementeze prezenta simbolurilor religioase in scoli, ca urmare a deciziei Curtii de Apel Bucuresti, care s-a declarat de acord cu recomandarea Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), informeaza Mediafax.

Curtea de Apel Bucuresti a respins ca neintemeiata contestatia Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului, fata de recomandarea Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) de scoatere a simbolurilor religioase din scoli, a declarat, astazi presedintele CNCD, Csaba Asztalos.

 

Astfel, Ministerul Educatiei ar trebui "sa asigure exercitarea dreptului la invatatura si accesul la cultura in conditii de egalitate; sa respecte dreptul parintilor de a asigura educatia copiilor potrivit convingerilor lor religioase si filosofice; sa respecte caracterul laic al statului si autonomia cultelor; sa asigure libertatea de religie, constiinta si convingeri ale tuturor copiilor in conditii de egalitate".

 

De asemenea, CNCD recomanda reprezentantilor Ministerului Educatiei "sa afiseze simbolurile religioase doar in cursul orelor de religie sau in spatiile destinate exclusiv invatamantului religios".

In luna august 2006, profesorul buzoian Emil Moise, cerea presedintelui CNCD sa dispuna "anularea situatiei discriminatorii create prin prezenta obstinanta a simbolurilor religioase in holurile, cancelariile si salile de clasa – in afara orei facultative de Religie – ale Liceului de arta Margareta Sterian din Buzau", unde invata fiica sa, Teodora Moise, cat si in toate unitatile publice de invatamant din judetul Buzau. Profesorul Emil Moise sustinea atunci ca predarea religiei in institutiile de invatamant publice "constituie o discriminare impotriva persoanelor agnostice sau de alta confesiune decat aceea careia ii apartin simbolurile religioase (…) si o incalcare a dreptului fundamental la egalitatea de sanse, deoarece prin acceptarea simbolurilor religioase unitatile publice isi asuma transmiterea (inclusiv) a valorilor de inferiorizare a femeilor, practicate de religia respectiva".

Reprezentantii CNCD au raspuns, in 21 noiembrie, petitiei profesorului buzioan, recomandand Ministerului Educatiei si Cercetarii (MEdC) sa elaboreze o norma interna prin care sa reglementeze prezenta simbolurilor religioase in scolile romanesti, indicand si o serie de principii de care ar trebui sa se tina seama, intre care si aceea ca afisarea simbolurilor religioase trebuie sa se faca numai la orele de religie si numai in spatiile destinate acestora.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă