19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialMinisterul Educatiei se lauda cu cel mai bine organizat BAC si ignora...

Ministerul Educatiei se lauda cu cel mai bine organizat BAC si ignora scandalurile

O directoare de scoala a fost arestata pentru ca ar fi determinat 40 de profesori sa rezolve subiectele de la bacalaureat, distribuite ulterior in salile de clasa.

Procurorii anticoruptie au anuntat ca le cerceteaza penal pe Meda Virginica Leordean, directoarea scolii private "Gheorghe Pop de Basesti" din Ulmeni, si pe Mirela Botici, o eleva in varsta de 36 de ani. Prima este acuzata de dare de mita, in timp ce a doua este cercetata pentru savarsirea infractiunii de cumparare de influenta. In cursul lunii iunie 2008 directoarea a pretins de la absolventii scolii private pe care o conducea cate 1.000 lei, promitandu-le ca va interveni pe langa profesorii supraveghetori pentru a le asigura reusita la examenul de bacalaureat. In acest fel a strans 106.000 lei. Leordean, ajutata de Botici, a determinat peste 40 de profesori sa rezolve subiectele in biroul sau. Ulterior, directoarea a impartit subiectele rezolvate elevilor din salile de examen. Tribunalul Cluj a dispus ieri arestarea inculpatei Leordean pe o perioada de 29 de zile.

In ciuda scandalurilor de la bac, conducerea Ministerului Educatiei si Cercetarii nu are nimic sa-si reproseze. "Bacalaureatul din acest an a fost cel mai bine organizat examen din intreaga istorie postdecembrista", a concluzionat ieri conducerea Ministerului Educatiei Cercetarii si Tineretului. Vinovati pentru scandaluri ar fi presa, profesorul Gheorghe Radulescu, cel care a declarat ca s-a copiat, mostenirea lasata de fostii ministri ai Educatiei si adversarii politici ai echipei liberale de la conducerea MECT. Cu toate ca s-a copiat, ca promovabilitatea inregistrata a fost exagerata, ca diferentele dintre primul si ultimul judet au fost imense, ca sunt cazuri in care chiar DNA cerceteaza modul in care s-a fraudat examenul, ministrul Cristian Adomnitei si intreaga sa echipa nu isi reproseaza nimic. S-a subliniat ca au fost luate cele mai stricte masuri de securitate, ca a fost cel mai ridicat numar de elevi si profesori eliminati, ca totul a fost perfect. Diplomele obtinute, pe baza de frauda, de elevi din Sighetul Marmatiei, caz anchetat zilele acestea de catre DNA, nu vor putea fi anulate decat daca va exista o sentinta judecatoreasca definitiva in acest sens. Acest lucru se poate intampla peste un an, doi sau niciodata, acei tineri avand acces la facultate fara probleme. Cei 90 de profesori eliminati din examen pentru ca i-au lasat pe elevi sa copieze risca doar sanctiuni administrative,  iar cei care vor fi cercetati penal vor fi suspendati pe perioada respectiva.

»  Promovabilitate mai mare
Dupa rezolvarea contestatiilor, promovabilitatea a mai crescut cu 1,22 procente, de la 77,25% ajungand la 78,26%. Pe primele pozitii s-au clasat judetele  Suceava, cu 98,53%, Mehedinti cu 94,81%, Constanta-97,48 %, iar codase sunt: Giurgiu cu 41,33% si Ilfov cu 41,79%. Diferenta este de aproape 60% intre promovabilitatea din primul si ultimul judet.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă