Uniunea Europeană a alocat 17 milioane de euro din fondurile structurale destinate protecţiei mediului pentru investiţia din municipiul Tulcea.
Constantin Hogea, primarul municipiului Tulcea, a declarat că în toamna acestui an va începe reconstrucţia ecologică a zonei lacustre Zagăn. „Astfel va fi refăcut habitatul natural al fostului lac din apropierea dealului monumentului conform unui proiect de 17 milioane de euro. Investiţia este finanţată de Uniunea Europeană din fonduri structurale pentru protejarea mediului. În parteneriat cu Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării am iniţiat acest proiect, care vizează reconstrucţia ecologică a unei zone umede de aproape 200 hectare ce urmează să fie utilizată pentru activităţi turistice”, a declarat acesta.
Zonă agricolă abandonată
Balta Zagăn din vecinătatea municipiului Tulcea se află într-o zonă agricolă care a fost abandonată în cea mai mare parte de cei care au concesionat terenul de la Agenţia Domeniilor Statului. Agricultorii de aici spun că activitatea lor nu mai este rentabilă din cauza deteriorării sistemului de irigaţii şi de desecare. Lacul şi terenul din preajma terenurilor agricole, care se întind pe aproape 200 ha, se află în patrimoniul Consiliului Local al Municipiului Tulcea, care şi-a propus să îl pună în valoare.
Război cu fermierii
Pentru demararea acestei investiţii, Primăria Municipiului Tulcea a declanşat un veritabil război cu cei 50 de tulceni care construiseră case şi ferme agricole în respectivă zonă. Primarul Hogea spune că i-au trebuit două luni să-i evacueze pe cei care ocupaseră ilegal malurile lacului. „Pentru a evita ocuparea terenului din zona Zagăn, după refacerea lacului vom găsi o întrebuinţare turistică minideltei reconstruite ecologic. Există un proiect mai vechi al Muzeului Delta Dunării pe care ne propunem să-l materializăm tot cu fonduri europene atrase împreună cu Consiliul Judeţean Tulcea”, a declarat primarul Tulcei.
Sat din Deltă, mutat lângă oraş
Noul proiect invocat de primar în care vor fi implicaţi şi investitori din turism, presupune construirea unui mini-sat pescăresc la marginea municipiului Tulcea. Muzeografii tulceni vor aduce din Deltă, pe malul lacului Zagăn reconstruit ecologic, case pescăreşti, vor construi o cherhana, iar în balta respectivă, turiştii, ghidaţi de proprietarii pensiunilor inedite, vor pescui din lotcile tradiţionale, folosind scule specifice Deltei Dunării.