3.2 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăSpecialMinerit chinezesc în Apuseni

Minerit chinezesc în Apuseni

Investitorii chinezi au angajat 46 de oameni şi urmează să facă angajări în continuare.

Investitori chinezi au cumpărat o parte din părţile sociale de la Mina de neferoase de la Băiţa, au angajat deja 46 de oameni şi urmează să-şi finalizeze strategia de investiţii până în iulie 2012, când vor începe efectiv activitatea de extragere şi prelucrare a minereurilor polimetalice.

„Am făcut un plan de reorganizare, suntem în faza de vânzare de părţi sociale, întrucât aveam cea mai mare creanţă de recuperat, ne-am transformat creanţa în părţi sociale, practic, majorând capitalul. Chinezii sunt potenţialii cumpărători ai acestor părţi sociale. De ce potenţiali? Pentru că în contract se prevăd evident nişte obligaţii vizavi de procedură. Pe lângă cumpărarea efectivă a creanţei transformate în acţiuni părţi sociale ei mai au de îndeplinit o serie de obligaţii: investiţii care trebuie făcute pentru redeschiderea zăcământului, plata datoriilor curente, suntem în grafic cu acest contract”, a declarat Maria Trip, directorul general al SC Băiţa SA. Potrivit directoarei, nu a fost plătit toată suma, ci au plătit majorarea de capital, suma de un milion de euro, din patru milioane de euro. Acum, urmează să fie plătiţi ceilalţi creditori, creanţele curente.

Care va fi noua strategie

Chinezii au început partea de strategie investiţională, au angajat deocamdată 46 de oameni, din cei 120 de oameni care ar urma să muncească în final.

Cei 46 de oameni au fost anga­jaţi pentru reviziile utilajelor, accesul la lucrările miniere, respectiv pregătirea lucrărilor miniere care au stat un an în paragină. „Ne dorim să începem odată şi extracţia eficientă a minereurilor din România. Că singuri s-a dovedit că nu suntem în stare. Principala cauză este că în strategia statului nu sunt cuprinse investiţii în activităţi, ci pur şi simplu atragerea de capital privat. Asta este strategia firească, la urma urmei, a anilor în care ne aflăm” a mai spus  Maria Trip.

Aceasta a precizat că investitorul chinez, al cărui nume nu poate fi destăinuit din cauza clauzelor contractuale, preconizează investiţii foarte mari, deoarece acum mina foloseşte vorba de o tehnologie a anilor 1960. Astfel, chinezii ar urma să investească în jur de 9-10 milioane de euro deoarece uzina de preparare necesită reutilarea în întregime, cu utilaje performante, pentru a obţine randamente de preparare foarte bune, iar în subteran sunt necesare, de asemenea, investiţii pentru creşterea productivităţilor fizice şi valorice.

Prima mină privatizată

Mina de la Băiţa a făcut în ultimii ani scena mai multor mişcări sindicale, după concesionarea ei, în anul 2008, când avea aproximativ 200 de angajaţi, de către societatea Mineral Mining, cu acţionariat suedez şi era singura mină privatizată din ţară. Pentru a-şi primi drepturile salariale, minerii s-au blocat de mai multe ori în subteran şi au declanşat greve ale foamei. În anul 2010, mina s-a închis, odată cu retragerea investitorului suedez, care nu a mai putut faţă plăţilor şi a cedat mina angajaţilor. Societatea extrăgea şi prelucra cupru, plumb, zinc şi molibden pentru produse finite.

Cele mai citite

Senatorii și deputații, convocați luni pentru alegerea președinților Camerelor: Pas decisiv înaintea formării noului Guvern

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că, imediat după finalizarea alegerilor în Parlament, va face o nominalizare pentru funcția de prim-ministru Parlamentarii României au fost convocați...

Crin Antonescu: Portretul fostului lider PNL susținut pentru președinția României

Crin Antonescu, născut pe 21 septembrie 1959 în Tulcea, și-a început cariera ca profesor de istorie și muzeograf înainte de a intra pe scena...

Donald Trump reducerea taxelor pentru Canalul Panama sau returnarea controlului către SUA

Președintele ales al SUA, Donald Trump, a solicitat statului Panama să reducă taxele aplicate pentru utilizarea Canalului Panama, invocând tarife „ridicole și extrem de...
Ultima oră
Pe aceeași temă