22.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialMinerale din Maramures la Haga

Minerale din Maramures la Haga

– Colectia muzeala din Baia Mare este cea mai mare din Europa de Est.

Muzeul judetean de mineralogie din Baia Mare va prezenta o expozitie de minerale la Haga (Olanda), cu ocazia manifestarilor prilejuite de Ziua Nationala a Romaniei. Evenimentul este o premiera in Tara Lalelelor. Expozitia va avea loc la Muzeul Municipal din Haga, in perioada 4-7 decembrie. Directorul institutiei maramuresene, Victor Gorduza, a afirmat ca organizarea expozitiei a fost solicitata de Ambasada Romaniei de la Haga si vine dupa o manifestare asemanatoare care anul trecut a avut succes in Bruxelles (Belgia). Muzeul din Baia Mare detine o colectie impresionanta de esantioane minerale, aproximativ 17.000 de piese, dintre care peste 1.000 sunt expuse in cadrul expozitiei permanente. El este cel mai mare muzeu regional de acest fel din Europa.

 

Conducerea institutiei a stabilit si exponatele care vor fi trans-portate la Haga. Astfel, 38 de minerale spectaculoase (stibina, blenda, galena, cuart, calcit sau rodocrozit) vor fi prezentate in cadrul expozitiei. Victor Gorduza a precizat ca pentru asemenea expozitii criteriile de selectie sunt estetica si varietatea, si nu valoarea stiintifica, pentru ca manifestarea este destinata publicului larg. Alaturi de minerale, de la muzeul din Baia Mare vor fi transporate in Olanda si piese speciale de mobilier de prezentare.

"Detinem un tip de mobilier pliabil pentru prezentarea mineralelor, special construit pentru expozitii de acest gen. Pentru expozitia din luna decembrie am pregatit sase astfel de dulapuri, cu o inaltime de 1,70 metri, care sunt luminate", a spus directorul muzeului. La festivitatea de deschidere a expozitiei de minerale de la Haga vor fi prezenti aproximativ 300 de invitati, printre care si autoritatile maramuresene.
Pana acum, Muzeul Judetean de Mineralogie a fost prezent cu expozitii extrem de apreciate in Franta, Austria, Germania, Ungaria, Monaco, Belgia si alte tari europen. Evenimente de acest gen au devenit deja traditionale pentru institutia culturala maramureseana.

MUSEUM CAFE
Muzeul Judetean de Mineralogie din Baia Mare va deschide prima "cafenea de muzeu" din Maramures. In planul de organizare al cladirii, care se afla acum in proces de extindere, a fost cuprins un spatiu destinat publicului. Directorul institutiei, Victor Gorduza, a motivat initiativa prin inscrierea muzeului si din acest punct de vedere in randul muzeelor europene. Cafeneaua va fi decorata cu minerale si cu o suprafata vitrata, va fi deschisa la ultimul nivel al cladirii aflata acum in constructie.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...

Viorica Dăncinepoate – Academia Catavencu

După atât de cunoscutele „Scopul partidului social-democrat este să câștige alegerile prezidențiale, locale și parlamentare de anul trecut” și „lupt împotriva unei țări...

YouTube introduce reclame inclusiv pe ecranele de pauză, stârnind critici din partea utilizatorilor

YouTube a adăugat un nou format de publicitate, afișând reclame atunci când utilizatorii pun pauză videoclipurilor. Decizia Google a atras deja critici, fiind considerată...
Ultima oră
Pe aceeași temă