21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialMinele din Maramures nu sunt pregatite pentru inchidere si conservare

Minele din Maramures nu sunt pregatite pentru inchidere si conservare

Inchiderea celor 12 mine aflate in portofoliul Companiei Nationale Miniere „Remin” Baia Mare (judetul Maramures) necesita fonduri internationale si resurse financiare interne. Intr-o intalnire care a avut loc, ieri, la sediul Prefecturii, intre reprezentantii Ministerului Economiei si Comertului, Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor cu autoritatile judetene, sindicatele din minerit, administratorii companiilor „Remin” si „TransGold” si primarii unor localitati unde activeaza exploatari miniere, s-a analizat situatia economica si problemele de mediu care ar putea rezulta din inchiderea acestor obiective.
Prefectul judetului, Gyongyike Bondi, a afirmat ca aceasta masura va genera probleme de ordin social in localitatile rurale si urbane, dar in acelasi timp trebuie luate in discutie si situatiile cauzate de inchiderea minelor. Mult mai categoric a fost seful Garzii Nationale de Mediu, Calin Crisan, care a spus ca nici una dintre exploatarile miniere din Maramures si alte patru judete unde „Remin” mai detine astfel de unitati, nu sunt pregatite pentru inchidere si conservare.
„Nici una dintre aceste mine nu detin resurse financiare pentru a opera actiunile de inchidere si conservare. O alta problema care ramane nerezolvata este a iazurilor de minereu si a haldelor de steril. Unele iazuri se afla in stare avansata de degradare, fiind posibil in orice moment un accident ecologic. De asemenea sunt poluate apele curgatoare cu ape reziduale rezultate din prelucrarea minereurilor”, a afirmat Crisan.
Totodata, Lucia Ana Varga, secretar de stat la Ministerul Mediului si Gospodarii Apelor, a mentionat ca pentru inchiderea si conservarea minelor, Uniunea Europeana va aloca, din anul 2007, cel putin 400 milioane de euro. „Singura sansa pentru cei care conduc exploatarile miniere este sa acceseze prin proiecte viabile acest fond si altele care vor fi puse la dispozitie prin ministre”, a fost de parere demnitarul.
Lucia Ana Varga a recunoscut, insa, ca iazurile de minereu steril reprezinta o adevarata problema de mediu. In timpul discutiilor a fost vehiculata si ideea trecerii acestor obiective in grija primariilor. Masura ar insemna ca primarii sa fie cei care se ocupa de gestionarea haldelor de steril si sa raspunda in fata autoritatilor in cazul producerii unor accidente ecologice.
Edilii prezenti la intalnire nu au agreat, insa, aceasta idee si cred ca responsabilitatea pentru securizarea iazurilor ar trebui sa ramana in sarcina companiei miniere „Remin”.
O alta situatie pe care Ministerul Economiei si Comertului trebuie sa-i gaseasca cat mai urgent o solutie este cea a companiei romano-australiene „TransGold” Baia Mare. Dupa poluarea cu cianuri a raului Tisa in anul 2001, compania si-a redus productia de prelucrare a aurului si argintului cu 55 la suta din cauza presiunilor exercitate de statul maghiar. Scaderea pretului de achizitie pe piata internationala la metale rare a fost un alt factor determinant.
Compania „Esmeralda Internatioanal” din Perth (Australia), care detine 51 la suta din actiuni la „TransGold”, a anuntat recent ca nu mai asigura finantarea activitatilor de productie si exploatare. Mai mult, „Remin”, care detine, la randul sau, 49 la suta dintre actiunile „TransGold”, are nevoie de fonduri de la buget pentru a salva activitatea companiei daca se doreste acest lucru.
Cert este ca cele doua firme se afla de aproape trei luni intr-o situatie financiara critica, iar furnizorii de servicii au amenintat in repetate randuri ca isi sisteaza serviciile.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă