8.6 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialMilos Zeman, președintele Cehiei, îndeamnă la o acțiune NATO în Ucraina, dacă...

Milos Zeman, președintele Cehiei, îndeamnă la o acțiune NATO în Ucraina, dacă Rusia invadează restul țării

 Milos Zeman, președintele Cehiei, este de părere că NATO ar trebui să mobilizeze trupe în Ucraina, dacă Rusia invadează estul ţării, notează Mediafax.

"Dacă Rusia decide să-şi extindă expansiunea teritorială în estul Ucrainei, comedia va fi durat suficient", a declarat duminică Zeman, primul preşedinte ales prin sufragiu direct din istoria ţării, pentru postul public ceh de radio.

"În acest caz, nu aş susţine doar ca UE să adopte sancţiunile cele mai dure posibile, dar aş spune ca NATO să fie pregătit din punct de vedere militar, de exemplu introducându-şi trupele pe teritoriul ucrainean", a continuat preşedintele de stânga, în vârstă de 69 de ani, aflat în funcţie de un an.

Ucraina este condusă de către un Guvern interimar prooccidental după ce Viktor Ianukovici a fost îndepărtat de la putere, în urma unor manifestaţii împotriva regimului său, fiind acuzat de proastă gestionare economică şi corupţie.

Washingtonul apreciază că Moscova a masat aproximativ 40.000 de militari la frontiera cu Ucraina.

Mai multe regiuni care au o importantă populaţie rusofonă, în estul Ucrainei, cer organizarea, înaintea alegerilor prezidenţiale anticipate prevăzute la 25 mai, a unui referendum care să le permită, după modelul Crimeei, să aleagă între un regim federal şi pur şi simplu alipirea la Rusia.

Moscova a dezminţit că vrea să-şi trimită trupele dincolo de Crimeea, dar nu şi-a retras trupele pe care le-a comasat la frontieră.

Manifestanţi proruşi au ocupat duminică mai multe clădiri publice în oraşe importante din estul Ucrainei, strigând "Rusia!".

Cele mai citite

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...

Avioane de vânătoare israeliene au lovit ținte ale Hezbollah în estul Libanului

Forțele aeriene israeliene au declarat miercuri că avioanele lor de vânătoare au lovit infrastructura Hezbollah la nord de Baalbek, în estul Libanului, potrivit Reuters,...
Ultima oră
Pe aceeași temă