-2.2 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSpecialMilan Kundera, acuzat ca a facut politie politica

Milan Kundera, acuzat ca a facut politie politica

Celebrul scriitor Milan Kundera, renumit pentru disidenta comunista, ar fi denuntat un pilot politiei politice din Cehoslovacia, pe vremea cand era student, potrivit revistei cehe Respekt.

 

Autorul bestsellerului "Insuportabila usuratate a fiintei", Milan Kundera, a facut in 1950 un denunt la politia politica cehoslovaca impotriva pilotului Miroslav Dvorácek, ceea ce a dus la o condamnare de 22 de ani de inchisoare a acestuia, noteaza revista Respeckt intr-un amplu material publicat in editia de ieri si preluat de presa occidentala. Tot ieri, Institutul ceh pentru studierea regimurilor totalitare a publicat raportul politiei comuniste cehoslovace privitor la o depozitie din 1950 a scriitorului Milan Kundera.
Potrivit autorilor articolului din presa ceha, Milan Kundera (79 de ani) a avut intotdeauna grija sa-si acopere trecutul. De circa 25 de ani nu a mai fost de acord sa dea interviuri vreunei publicatii, iar rudele si le viziteaza pe ascuns, cazandu-se sub pseudonim in hoteluri. Se vehiculeaza ca si-a supus prietenii din tara unui juramant al tacerii, motiv pentru care jurnalistii cehi nu reusesc sa afle nimic de la ei. Viata celui mai cunoscut scriitor ceh pare o poveste de nepatruns, complicata, imposibil de descifrat. Pentru ziaristi, acest lucru indica existenta unor motive, a unui secret de neimaginat… pana astazi.

Publicatia ceha isi incepe relatarea astfel: "La doi ani de la puciul comunist, pe 14 martie 1950, dupa sase luni de la retinere si arestare, interogare si torturare, Milana Horáková isi astepta procesul in inchisoarea Ruzyne. In alte celule ale politiei pragheze, isi asteptau in acelasi timp procesele zece campioni mondiali la hochei, arestati cu o seara in urma pentru «incitare publica impotriva Republicii». Toti acestia vor fi gasiti vinovati de inalta tradare si condamnati majoritatea la inchisoare pe viata, unii fiind dusi la munca silnica in mine de uraniu. Peste zece mii de detinuti politici erau deja internati acolo.
In acel 14 martie 1950 s-au intalnit destinele celor doi tineri, Miroslav Dvorácek si Milan Kundera. Unul a cunoscut viata inchisorilor si lagarelor comuniste, celalalt a cunoscut o crestere constanta a notorietatii prin literatura, initial procomunista, apoi, treptat, prin anii ’60, devenind unul dintre cei mai reprezentativi scriitori cehi, in tara si in lume…"

Dvorácek a fost arestat la locul intalnirii si condamnat la 22 de ani de inchisoare
Dvorácek, un pilot ceh, parasise Cehoslovacia in 1948, dupa venirea la putere a comunistilor. Intr-o tabara de refugiati de la München, el a fost recrutat de un serviciu de informatii cehoslovac finantat de americani si trimis din nou in tara pentru a lucra pe post de curier.
"Astazi, in jurul orei 16.00, un student, Milan Kundera, nascut pe 1 aprilie 1929 la Brno (…), s-a prezentat la acest departament pentru a raporta (ca o studenta urma sa se intalneasca in cursul serii cu un anume Miroslav Dvorácek)… Acesta a dezertat aparent din serviciul militar si s-a dus in primavara anului trecut in Germania, unde intrase ilegal", arata raportul politiei Státní Bezpecnost (STB), cu numarul 624/1950, obtinut din arhivele Ministerului de Interne. Facsimilul procesului verbal a fost publicat ieri pe site-ul institutului ceh pentru studierea regimurilor totalitare (www.ustrcr.cz).

Dupa acest denunt, Dvorácek a fost arestat la locul intalnirii si condamnat la 22 de ani de inchisoare. Initial, acuzarea ceruse in cazul sau pedeapsa cu moartea. Din inchisoare, Dvorácek a fost trimis la munca silnica intr-o mina de uraniu. A fost eliberat dupa 14 ani, in 1963, cand Kundera tocmai publicase "Ridicole iubiri", roman care a insemnat primul sau pas spre celebritate.
La momentul denuntului, Milan Kundera avea 21 de ani. Nu il cunostea personal pe Dvorácek, dar auzise despre intalnirea ce urma sa aiba loc printr-o a treia persoana, potrivit anchetei efectuate de Adam Hradilek, autorul articolului. Acesta din urma, colaborator al Institutului pentru studierea regimurilor totalitare, unde se ocupa de gestionarea arhivelor comuniste, a dat din intamplare peste numele lui Kundera. El stia despre arestarea lui Dvorácek de la studenta care trebuia sa se intalneasca cu acesta si care traia cu sentimentul vinovatiei de la arestarea prietenului ei, potrivit Respekt.

"Ne rescriem constant
propriile biografii si de fiecare data dam noi sensuri intamplarilor din viata noastra"
In prezent, in varsta de 80 de ani, Miroslav Dvorácek traieste in Suedia, fiind bolnav de inima. El a trait cu gandul ca a fost tradat de fata care il vizitase in dormitor, Iva Militká.
Dupa ce a fost un comunist convins, Milan Kundera s-a alaturat reformatorilor in anii ‘60, iar dupa inabusirea Primaverii de la Praga de catre tancurile sovietice in 1968 i s-a interzis orice activitate publica.
Autorul romanelor "Gluma" (o satira la adresa totalitarismului, din cauza careia i s-a ridicat dreptul de semnatura in Cehoslovacia, devenind cel mai cunoscut disident al tarii), "Viata e in alta parte", "Valsul de adio", a emigrat in Franta in 1975 si si-a construit o reputatie in literatura mondiala. In 1981, primeste cetatenia franceza. El refuza de ani de zile orice interviu, dar revine din cand in cand incognito in tara sa natala, unde cariera sa face obiectul unor resentimente, mai ales pentru ca si-a abandonat limba materna pentru a scrie in franceza.

Intr-unul din rarele sale interviuri, acordat scriitorului Ian McEwan, Kundera spunea: "Ne rescriem constant propriile biografii si de fiecare data dam noi sensuri intamplarilor din viata noastra".
Scriitorul, care a refuzat sa raspunda oricaror intrebari ale revistei Respekt cu privire la cazul Dvorácek, nu este singurul artist european al carui trecut este pus sub semnul intrebarii. Germanul Günter Grass, laureat al Premiului Nobel in 1999, a recunoscut ca a facut parte dintr-o unitate a Waffen SS in timpul celui de-al doilea razboi mondial.

» Adam Hradilek, autorul articolului din revista Respekt este colaborator al Institutului pentru studierea regimurilor totalitare, unde se ocupa de gestionarea arhivelor comuniste si a dat din intamplare peste numele lui Kundera.

Cele mai citite

Alegerile prezidențiale 2024: Peste 45.000 de angajați MAI, mobilizați pentru primul tur de scrutin

Cătălin Predoiu a cerut sancționarea fermă a oricărei încercări de cumpărare de voturi sau mită electorală Duminică, la primul tur al alegerilor prezidențiale, peste 45.000...

România votează: 18 milioane de cetățeni înscriși pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie

Actualizările sunt gestionate de primari sau de persoane desemnate prin dispoziție legală Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat că numărul total al alegătorilor înscriși în...

Marcel Ciolacu: Am votat pentru o Românie al cărei președinte să muncească pentru țară

Președintele PSD a adăugat că a votat și pentru stabilitate, echilibru şi echitate socială Marcel Ciolacu a declarat, la ieșirea din secția de votare că...
Ultima oră
Pe aceeași temă