19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialMii de politisti il vor pazi pe Obama, la Oslo, unde i...

Mii de politisti il vor pazi pe Obama, la Oslo, unde i se va inmana Premiul Nobel pentru Pace

Peste 2.000 de politisti norvegieni, inclusiv lunesti de elita si echipe cu caini, vor fi mobilizati pentru inmanarea Premiului Nobel pentru Pace presedintelui american, Barack Obama, joi, la Oslo, a anuntat politia luni, relateaza agentia France Presse, citata de NewsIn.

"Este fara indoiala mobilizarea politieneasca cea mai importanta pe care a vazut-o vreodata Norvegia, pentru a garanta securitatea unei singure persoane", a declarat pentru AFP un oficial din cadrul politiei din Oslo, Johan Fredriksen.

O parte a centrului capitalei norvegiene, de obicei foarte pasnic, va fi complet incercuita in timpul sejurului presedintelui american, lunesti de elita se vor afla pe acoperisuri, in timp ce numeroase guri de canal au fost deja sigilate.

Vor fi mobilizati intre 2.000 si 2.500 de politisti, majoritatea inarmati – fapt neobisnuit in Norvegia -, a precizat Fredriksen.

Numeroase organizatii au prevazut manifestatii joi seara, in apropierea hotelului unde va sta Obama, in special pentru a protesta fata de angajamentul militar american sporit in Afganistan si impotriva armei nucleare.

"Nobelul pentru Pace creeaza obligatii. Decizia de a trimite militari suplimentari in Afganistan este trista si cinica si arata ca Obama nu constientizeaza masura obligatiilor sale", a explicat pentru AFP Benjamin Endre Larsen, liderul Fredsinitiativet, un grup de organizatii aflat la originea manifestatiei.

"Apreciem ca Obama a primit premiul prematur, dar acum, ca il are, trebuie sa se arate demn de el", a adaugat acesta.

Politia din Oslo a afirmat ca va face in asa fel ca toate parerile sa poata fi exprimate pentru ca Obama sa le auda.

"Nu avem nicio intentie de a cenzura sau impiedica libertatea de exprimare. Un om politic experimentat trebuie sa poata tolera toate tipurile de mesaje. Este bine si sanatos pentru democratie", a afirmat Fredriksen.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă