13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialMii de persoane protestează contra alegerilor în Azerbaidjan

Mii de persoane protestează contra alegerilor în Azerbaidjan

Mii de persoane s-au adunat în capitala Azerbaidjanului sâmbătă pentru a protesta contra realegerii preşedintelui Ilham Aliev într-un vot foarte criticat de observatorii electorali internaţionali, informează Associated Press.
Protestatarii la Baku au cerut anularea alegerilor şi demisia lui Aliev. Aliev i-a succedat tatălui său la preşedinţia acestei mici naţiuni bogate in petrol în 2003, extinzând decenii de regim dinastic.
                   
Marşul a fost condus de Jamil Hasanli, istoricul care a fost principalul contracandidat din partea opoziţiei dar a obţinut mai puţin de 6% din voturi, în timp ce Aliev 85%.
                   
Poliţia a estimat la 1.500 numărul protestatarilor, în timp ce opoziţia a afirmat că erau între 8.000 şi 10.000. Protestul a fost semnificativ mai redus decât la alegerile prezidenţiale precedente din 2003 şi 2008, când de trei-patru ori mai multe persoane s-au adunat pentru a contesta rezultatele.
                   
Observatorii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa au calificat votul de miercuri eronat. Cu o zi înainte, Comisia Electorală Centrală a publicat rezultatele alegerilor pe o aplicaţie smartphone, arătând că Aliev conducea confortabil.
                   
Acest guvern trebuie să plece şi va pleca”, a declarat Hasanli. El a criticat autorităţile electorale azere, spunând că “îşi vor primi cu toţii pedeapsa”.
                   
Explozia preţului petrolului şi o economie în plină expansiune i-au permis lui Aliev să-şi cimenteze controlul asupra ţării, în special după prăbuşirea tumultuoasă a Uniunii Sovietice, când Azerbaidjanul a intrat într-un război cu Armenia vecină.
                   
Anii de represiune guvernamentală neîntreruptă şi luptele interne au slăbit de asemenea opoziţia, căreia i-a fost greu să reprezinte o provocare pentru Aliev la ultimul vot.
                   
Hasanli a fost prezentat candidat în ultimul moment după ce prima alegere a opoziţiei nu a putut să se înregistreze pentru că are cetăţenia rusă şi mulţi observatori i-au calificat campania prost planificată şi lipsită de energie potrivit Agerpres

Cele mai citite

Ciolacu: Gabriela Firea va câștiga alegerile pentru Primăria Capitalei cu sau fără Piedone în cursa electorală

Premierul Marcel Ciolacu s-a declarat convins, miercuri, că preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, va câştiga alegerile pentru Primăria Capitalei, indiferent dacă Cristian Popescu Piedone...

Joe Biden a promulgat legea ce prevede pachetul de ajutor pentru Ucraina, Israel și Taiwan

Preşedintele american Joe Biden a promulgat miercuri proiectul lege foarte disputat, care prevede un nou ajutor în valoare de 95 de miliarde de dolari...

Enigma doctorului Socrates

Un tânăr înalt, brunet și timid stă deoparte și examinează viața din jurul lui pentru a-i da un sens, așa cum îi îndruma Socrate...
Ultima oră
Pe aceeași temă