21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialMii de persoane protestează contra alegerilor în Azerbaidjan

Mii de persoane protestează contra alegerilor în Azerbaidjan

Mii de persoane s-au adunat în capitala Azerbaidjanului sâmbătă pentru a protesta contra realegerii preşedintelui Ilham Aliev într-un vot foarte criticat de observatorii electorali internaţionali, informează Associated Press.
Protestatarii la Baku au cerut anularea alegerilor şi demisia lui Aliev. Aliev i-a succedat tatălui său la preşedinţia acestei mici naţiuni bogate in petrol în 2003, extinzând decenii de regim dinastic.
                   
Marşul a fost condus de Jamil Hasanli, istoricul care a fost principalul contracandidat din partea opoziţiei dar a obţinut mai puţin de 6% din voturi, în timp ce Aliev 85%.
                   
Poliţia a estimat la 1.500 numărul protestatarilor, în timp ce opoziţia a afirmat că erau între 8.000 şi 10.000. Protestul a fost semnificativ mai redus decât la alegerile prezidenţiale precedente din 2003 şi 2008, când de trei-patru ori mai multe persoane s-au adunat pentru a contesta rezultatele.
                   
Observatorii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa au calificat votul de miercuri eronat. Cu o zi înainte, Comisia Electorală Centrală a publicat rezultatele alegerilor pe o aplicaţie smartphone, arătând că Aliev conducea confortabil.
                   
Acest guvern trebuie să plece şi va pleca”, a declarat Hasanli. El a criticat autorităţile electorale azere, spunând că „îşi vor primi cu toţii pedeapsa”.
                   
Explozia preţului petrolului şi o economie în plină expansiune i-au permis lui Aliev să-şi cimenteze controlul asupra ţării, în special după prăbuşirea tumultuoasă a Uniunii Sovietice, când Azerbaidjanul a intrat într-un război cu Armenia vecină.
                   
Anii de represiune guvernamentală neîntreruptă şi luptele interne au slăbit de asemenea opoziţia, căreia i-a fost greu să reprezinte o provocare pentru Aliev la ultimul vot.
                   
Hasanli a fost prezentat candidat în ultimul moment după ce prima alegere a opoziţiei nu a putut să se înregistreze pentru că are cetăţenia rusă şi mulţi observatori i-au calificat campania prost planificată şi lipsită de energie potrivit Agerpres

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă