Aproximativ 5.000 de manifestanţi s-au alăturat vineri, în Piaţa Tahrir, la Cairo, militanţilor prodemocraţie care şi-au instalat tabăra în piaţă, cu scopul de a menţine presiunea asupra armatei, criticată în mod deschis pentru modul în care gestionează tranziţia, relatează Mediafax.
Familii ale persoanelor ucise în timpul revoltei care a condus la îndepărtarea de la putere a fostului preşedinte Hosni Mubarak, în februarie, se aflau între manifestanţii din centrul oraşului Cairo, cerând să fie judecaţi ofiţerii de poliţie implicaţi în uciderea rudelor lor.
Unii arborau pancarte care solicitau finalizarea proceselor militare şi civile, iar alţii voiau demisia ministrului de Interne. Manifestanţii cereau, de asemenea, ca justiţia să se arate mai energică în judecarea responsabililor fostului regim.
Manifestanţii mai cereau un proces politic transparent şi libertate de exprimare, după ce Consiliul Suprem al Forţelor Armate, aflat la conducerea ţării de la îndepărtarea de la putere a lui Hosni Mubarak, a fost acuzat că intimidează mass-media, prin convocarea mai multor jurnalişti care l-au criticat.
Imamul care a condus rugăciunea de vineri a făcut apel, în predica sa, susţinută în Piaţa Tahrir, centrul mişcării de contestare care a condus la îndepărtarea lui Mubarak de la putere, să fie anchetate violenţele care au izbucnit marţi, în centrul capitalei, în timpul cărora au fost rănite aproximativ 1.000 de persoane.
Confruntări violente au avut loc marţi şi miercuri, la Cairo, între manifestanţi şi poliţie, alimentate de nemulţumirea familiilor victimelor revoltei faţă de tergiversarea de către justiţie a judecării conducătorilor din cadrul fostului regim şi autorilor violenţelor împotriva manifestanţilor.