3.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecialMii de bolnavi din România, nevoiți să aștepte și un an pentru...

Mii de bolnavi din România, nevoiți să aștepte și un an pentru o investigaţie medicală RMN. Puținele aparate din spitale sunt suprasolicitate

În România, mii de pacienți se află pe listele de așteptare pentru o investigație RMN. În unele regiuni, pacienții așteaptă și un an pentru o investigație imagistică, iar în alte județe, aceștia sunt nevoiți să plătească analiza înainte de a li se agrava boala, scrie Mediafax.

În Târgu-Jiu, pe listele de așteptare sunt înscrise 700 bde persoane, în județ existând un singur aparat, care este suprasolicitat. Faţă de anul 2016, numărul pacienţilor de pe lista de aşteptare a scăzut cu trei sute de cazuri.

”A mai scăzut numărul celor care se află pe lista de aşteptare. A ajuns undeva la 700 şi, din câte am înţeles, s-au mai mărit fondurile pentru contractul viitor şi va mai scădea acest număr. Încercăm să venim cu ele la zero. Intenţionăm, dar să vedem dacă şi reuşim. Sunt şi persoane care aşteaptă de un an”, a declarat directorul laboratorului din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, Cristi Paicu.

Contravaloarea unui examen RMN, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, porneşte de la 400 de lei.

Nici în Bistrița, situația nu este mai bună. Bolnavii așteaptă până la nouă luni pentru o analiză RMN. Listele de aşteptare pentru o investigaţie imagistică de înaltă performanţă la cele două laboratoare medicale private din Bistriţa, unde se fac astfel de analize gratuite, se întind deja până în toamna acestui an din cauza sumelor insuficiente alocate de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate.

Purtătorul de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate Bistriţa-Năsăud, Oana Bodor a declarat, corespondentului MEDAFIAX, că sumele alocate în 2016 pentru investigaţiile paraclinice – imagistică de înaltă performanţă (CT şi RMN) au fost de 1.131.185 lei.

”Bugetul alocat pentru primul trimestru al anului 2017 acestor investigaţii este de 301.780 lei, urmând ca pentru următoarele trimestre Comisia mixtă (constituită din reprezentanţii CAS – DSP – medici specialişti) să stabilească procentul din buget alocat pentru fiecare tip de servicii medicale paraclinice”, a spus Oana Bodor.

Din sumele asigurate de CAS Bistriţa-Năsăud laboratoarele de imagistică medicală pot realiza mai puţin de 200 de astfel de analize lunar.

La Spitalul Judeţean Reşiţa, singurul din judeţul Caraş-Severin care are un RMN, listele de aşteptare pentru astfel de investigaţii imagistice gratuite se întind până în luna decembrie a acestui an, din cauza sumelor prea mici acordate de Casa de Sănătate.

Bolnavii din judeţul Caraş-Severin care au nevoie de o investigaţie imagistică sunt nevoiţi să aştepte câteva luni de zile pentru a putea beneficia de o astfel de analiză. Purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Reşiţa, Violeta Florea, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că listele de aşteptare pentru investigaţii gratuite la RMN sunt până în luna decembrie 2017, iar pentru o tomografie, programările sunt deja făcute până în luna aprilie a acestui an.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Reşiţa spune că în unitatea medicală se află singurul RMN din judeţ, iar în Caraş-Severin mai există un aparat CT la spitalul din Caransebeş şi unul la spitalul din Moldova Nouă, achiziţionat cu bani europeni, dar care nu poate nefolosit, pentru că nu sunt medici.

”Bolnavii sunt nemulţumiţi, dar nu avem ce face, asta e situaţia. Avem un singur RMN şi două CT-uri, din care unul e foarte vechi, din 2001, celălalt din 2013. Avem opt medici radiologi, dar pentru RMN doar doi au competenţă, pentru CT sunt patru şi restul fac ecografii şi radiologii. Moldova Nouă are un computer tomograf de câţiva ani, pe care nu-l utilizează din lipsă medici. Deci, el este acolo şi stă. Este obţinut pe fonduri europene şi nu merge mutat, este păcat să stea în loc”, a afirmat Violeta Florea.

Pacienţii care vor să-şi facă investigaţii de înaltă performanţă gratuite în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) din Craiova trebuie să aştepte până la sfârşitul anului. Conducerea unităţii medicale afirmă că valoarea de contract pe care Spitalul o are cu Casa de Asigurări de Sănătate pentru investigaţii de înaltă performanţă este mult prea mică.

”În momentul de faţă avem 1.500 de pacienţi pe listele de aşteptare. I-am programat câte doi-trei pe zi, astfel încât şi doctorii să le poată prezenta rezultatele. Problema este că dacă un pacient are de făcut RMN la bazin, dar şi la picior, înseamnă două segmente şi atunci înseamnă bani mai mulţi cheltuiţi. Atunci, cei 1.500 de pacienţi se transformă în 2.500 de segmente. Iar noi avem un miliard lei vechi pe lună (o sută mii lei – nr.r). Dacă rămâne aceeaşi sumă, lista de aşteptare se întinde după 31 decembrie”, a declarat, pentru MEDIAFAX, managerul Spitalului Judeţean din Craiova, Bogdan Fănuţă.

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu are două aparate computer tomograf, astfel că rar se întâmplă ca pacienţii să fie nevoiţi să aştepte pentru o astfel de investigaţie.

”Pentru CT, cazurile urgente se rezolvă imediat. Pentru restul cazurilor, perioada de aşteptare este de maxim două zile, dar se întâmplă rar să nu se facă imediat. Avem două aparate, unul funcţionează de la 7 dimineaţa la 7 seara şi mai avem încă unul care funcţionează doar dimineaţa”, a declarat Decebal Todăriţă, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu.

Spitalul din Sibiu nu are, însă, un RMN propriu, astfel că examinările se realizează la un spital privat, cu care unitatea medicală de stat este în contract pentru aceste servicii. În cazul pacienţilor care au nevoie de o astfel de examinare, perioada de aşteptare este de până la trei săptămâni.

”RMN nu avem, astfel că serviciile sunt externalizate. Pentru cazurile urgente, perioada de aşteptare este de la două la cinci zile, pentru că se lucrează doar în cinci zile pe săptămână, nu şi sâmbătă şi duminica. Pentru examinările care nu sunt considerate urgente, perioada de aşteptare este de la o săptămână la maximum trei săptămâni”, a mai declarat Decebal Todăriţă.

Perioada maximă de aşteptare pentru investigaţii imagistice RMN la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Cluj-Napoca este de maxim două luni, în instituţie funcţionând, în prezent, două aparate de timp RMN, al treilea fiind instalat şi urmează să fie pus în funcţiune în perioada următoare.

”La SCJU avem trei RMN-uri, ultimul fiind instalat recent în urma unei investiţii de 900.000 de euro, şi va fi pus în funcţiune în perioada următoare. Acesta va înlocui un echipament vechi de 16 ani. La un număr mare de pacienţi şi suma lunară alocată de CJAS pentru investigaţii imagistice, se înregistrează liste de aşteptare. Aceste investigaţii complexe costă, vin pacienţi în urgenţă care au nevoie de RMN, iar banii se epuizează. Pentru pacienţii internaţi, durata de aşteptare pentru un RMN este de o săptămână, iar pentru cei care vin în ambulator şi sunt dependenţi de fondurile de la CJAS, durata de aşteptare este între o lună şi jumătate şi două luni. După ce va fi pus în funcţiune noul RMN, durata de aşteptare va scădea”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Flavia Topan, coordonator Comunicare şi Relaţii Publice al SCJU Cluj-Napoca.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă