9.9 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialMihail Gorbaciov, ruşinat cã Vladimir Putin a ironizat mişcarea de contestare

Mihail Gorbaciov, ruşinat cã Vladimir Putin a ironizat mişcarea de contestare

Fostul preşedinte sovietic Mihail Gorbaciov a declarat într-un interviu publicat vineri cã îi este “ruşine” pentru premierul rus Vladimir Putin, care a ironizat mişcarea de contestare fãrã precedent a regimului sãu, într-o emisiune televizatã de întrebãri şi rãspunsuri, relateazã AFP şi Mediafax.

Emisiunea televizatã de întrebãri şi rãspunsuri a lui Putin de pe 15 decembrie, la câteva zile dupã manifestaţiile de amploare ale opoziţiei, “avea ca scop sã spele creierele oamenilor”, a apreciat iniţiatorul Perestroikãi într-un interviu pentru publicaţia Novaia Gazeta.

“Este regretabil şi ruşinos. Îmi este ruşine, pentru cã am avut o legãturã cu Putin, pe care l-am susţinut în mod activ la venirea sa la putere”, în 2010, a adãugat Gorbaciov.

În aceastã emisiune, Putin a ironizat opoziţia, comparând panglica albã, devenitã simbolul mişcãrii de protest, cu un “prezervativ”, dupã care a denunţat tentative de “destabilizare” a Rusiei, în spatele cãrora s-ar afla ţãri strãine.

De asemenea, premierul i-a comparat pe opozanţi cu un trib de maimuţe din “Cartea Junglei” a lui Rudyard Kipling.

Mihail Gorbaciov, care intenţioneazã sã participe sâmbãtã la o nouã manifestaţie de amploare, la Moscova, l-a criticat şi pe preşedintele Dmitri Medvedev, care a refuzat sã recunoascã fraude masive în alegerile legislative de la 4 decembrie.

“A spus în presã: ?nu am reproşuri şi îndoieli cu privire la alegeri?. Eu cred cã spunând acest lucru, Dmitri Anatolievici (Medvedev) a pus cruce” pe viitorul sãu politic, a subliniat Gorbaciov.

Opoziţia a lansat un apel la organizarea unei noi manifestaţii de amploare sâmbãtã, atât la Moscova, cât şi în ţarã, pentru denunţarea fraudelor electorale.

Peste 50.000 de persoane au manifestat în capitala rusã pe 10 decembrie, aproximativ 10.000 la Sankt Petersburg şi mii de alte persoane în oraşe din întreaga ţarã, o mobilizare fãrã precedent de la venirea lui Putin la putere.

Cele mai citite

Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid! „Experienţa îmi spune să nu mă grăbesc”

Simona Halep a anunţat că s-a retras de la turneul WTA 1.000 de la Madrid, care va avea loc în perioada 23 aprilie-5 mai. „Din...

Consecințele unui linșaj mediatic

Lapidarea doctorului Cătălin Cârstoiu în piața publică este cea mai clară radiografie a societății românești. Nimeni din breasla medicală nu i-a sărit în apărare,...

Taiwanul mulțumește Statelor Unite pentru ajutorul militar de 2 miliarde USD

Guvernul din Taiwan a mulțumit Statelor Unite pentru ajutorul militar de circa 2 miliarde de dolari care a fost aprobat de Congres. Pachetul de ajutor...
Ultima oră
Pe aceeași temă