17.6 C
București
miercuri, 25 septembrie 2024
AcasăSpecialMigratia clientelara

Migratia clientelara

» Medicina de familie se muta in Franta, cabinetele parasite de medicii de la oras fiind ocupate, incet, dar sigur, de medicii de familie care parasesc satele.

» Unele localitati galatene nu mai au medic de familie, iar in altele cabinetul medical a devenit "punct de lucru".

In timp ce tot mai multi medici din mediul urban pleaca peste hotare, in tari in care profesionalismul le este rasplatit cu un standard social pe masura, locurile ramase libere la oras incep sa fie ocupate de medicii care migreaza de la sate. Efectele migratiei se vor vedea peste cativa ani, cand acoperirea retelei din sate va fi injumatatita. Cei mai multi medici care migreaza in Franta sunt medicii de familie. Fenomenul este favorizat si de blocajul concesionarii cabinetelor, dupa ce Curtea Constitutionala a decis ca este neconstitutionala.

 

Blocajul este constitutional (?!), iar medicul de familie trebuie sa ramana sa faca medicina intr-un sat, cu mare disponibilitate pentru scosul apei din fantana si "inotul" prin noroaie. "E normal ca orice medic tanar, care face un stagiu de 3-4 ani la tara, doreste sa vina sa isi continue activitatea la oras. Pe de alta parte, medicina de familie este deficitara peste tot. Francezii care au un sistem bine pus la punct au probleme de acest gen", ne declara recent dr. Dumitru Cristea, presedintele Colegiului Medicilor Galati. In judetul Galati, au ramas fara medici de familie 7 localitati: Smulti, Cavadinesti, Balasesti, Oancea, Toflea, Priponesti si Ciorasti. In alte comune, ca Baneasa sau Suceveni, prezenta medicului de familie este redusa la un simpu "punct de lucru"!

 

Primii dintre medicii de familie care migreaza de la sat la oras sunt, bineinteles, cei care au relatii printre politicieni. De la Smulti, a plecat doctorita Nicoleta Boldea, cumnata unui lider de la PD-L Galati. Si-a organizat cabinetul in Micro 40. Nici PSD si PNL nu sunt mai "cuminti". Au pus umarul la rezolvarea altui caz, de la Cavadinesti. Pila este la PSD, despre medicul din Cavadinesti spunandu-se ca ar avea sustinerea deputatului Aurel Nechita, membru al Comisiei de Sanatate, dar rezolvarea a depins decisiv de PNL. Ca si in alte cazuri, dr Lovin si-a ocupat locul, iar dupa aceea a urmat concursul.

 

Doctorita a parasit cabinetul de la Cavadinesti de pe 1 ianuarie, cand a inceput activitatea la dispensarul din strada Balcescu nr. 82, in contractura cu dr. Mihaela Anghelescu. Pentru ca oficial postul nu era ocupat, timp de cateva luni nu a platit nici energia electrica, nici caldura, cheltuielile fiind acoperite de ceilalti medici din dispensar. Apoi, in martie, a fost anuntata in "Viata Medicala" scoaterea locului la concurs, iar asta a rezolvat transferul. Directorul ASP Galati, dr. Sorin Ungurianu, ne-a declarat ca totusi acest caz este unul special, in care trebuia luata o astfel de decizie, pentru ca medicul are un copil cu probleme de sanatate, iar intr-o localitate situata in nordul judetului nu se putea ocupa de starea de sanatate a fiului sau. Oricum, dr. Lovin va asigura asistenta medicala de familie la Cavadinesti, doua zile pe saptamana.

Dincolo de argumentele de care trebuie sa se tina cont in rezolvarea unui astfel de caz, pentru ca in fiecare sunt si probleme complicate, ramane intrebarea: ce se intampla in satele cu sute sau mii de sateni saraci, care nu au nici medic de familie in fiecare zi, nici bani ca sa isi caute sanatatea la oras? E normal ca orice medic tanar, care face un stagiu de 3-4 ani la tara, doreste sa vina sa isi continue activitatea la oras."
Dumitru Cristea

Cele mai citite
00:02:59

VIDEO Ministrul de Interne al Marii Britanii, Yvette Cooper, promite să reducă la jumătate criminalitatea cu cuțitul în următorii zece ani

Ministrul de Interne al Marii Britanii, Yvette Cooper, promite să introducă Legea Ronan, numită după adolescentul de 16 ani Ronan Kanda, care a fost înjunghiat...

Rusia a fost exclusă de la ceremoniile consacrate împlinirii a 80 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz

Reprezentanţii Rusiei au fost excluşi de la ceremoniile consacrate împlinirii a 80 de ani de la eliberarea de către Armata Roşie a lagărului morţii...

Bogdan Andone este noul antrenor al lui FC Argeș!

FC Argeș a anunțat oficial numirea lui Bogdan Andone în funcția de antrenor principal al echipei. Bogdan Andone a fost prezentat ca noul antrenor al...
Ultima oră
Pe aceeași temă