19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialMichael Jackson al pop-ului haitian, noul presedinte de la Port-au-Prince

Michael Jackson al pop-ului haitian, noul presedinte de la Port-au-Prince

Supranumit Michael Jackson al pop-ului haitian sau “Sweet Micky”, Michel Martelly a fost ales în funcţia de şef al statului Haiti, cu 67,57% dintre voturi, potrivit primelor estimări ale Consiliului Electoral Provizoriu. Cântăreţul de muzică afro şi latino a reuşit astfel să o învingă pe fosta primă doamnă şi senatoare Mirlande Manigat. Rezultatele finale ale scrutinului care a avut loc pe 20 martie vor fi anunţate pe 16 aprilie, timp în care candidaţii pot contesta rezultatele.

Presa franceză consideră victoria lui Martelly ca fiind surprinzătoare, mai ales că el nu a reuşit să se califice în turul al doilea decât după ce candidatul puterii Jude Célestin a fost acuzat de fraudă bancară şi a trebuit să se retragă din cursa prezidenţială. În plus, cântăreţul a fost adesea criticat de contracandidata sa, care este profesor universitar, pentru faptul că nu are studii superioare şi pentru că a declarat public că ar fi consumat marijuana şi cocaină.

Campania electorală a fost departe de a fi una liniştită. Wycleaff Jean , fost membru al trupei Fugees, a fost împuşcat în braţ în timpul campaniei electorale la care era present ca susţinător al lui Martelly.

Succedându-i lui René Préval, Martelly va fi şeful unei administraţii care se confruntă cu numeroase probleme create de devastatorul seism care a lovit Haiti pe 12 ianuarie 2010 şi care a făcut aproape 250.000 de morţi. În prezent, sute de mii de haitieni mai traiesc încă în corturile amplasate de autorităţi, iar peste 5000 de persoane au murit din cauza epidemiei de holeră.

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă