Fostul secretar american pentru Securitate Naţională, Michael Flynn, a primit 530.000 de dolari, în toamnă, când făcea campanie pentru Donald Trump, ca agent de lobby pentru Guvernul turc, care i-a cerut ajutor pentru a-l discredita pe clericul aflat în exil Fethullah Gulen. Potrivit Huffington Post, informația a fost prezentată în documente depuse de Flynn la Departamentul Justiției.
Compania de lobby a lui Flynn a transmis Senatului, în luna septembrie, că lucrează pentru o companie olandeză numită Inovo BV în chestiuni legate de finanţarea Departamentului de Stat şi Pentagonului. De asemenea, firma a precizat că singura persoană care lucru la proiectul Inovo BV era partenerului lui Flynn, Robert Kelley, nu Flynn însuşi.
Compania de lobby a lui Flynn a transmis inițial că singura persoană care lucrează pentru proiectul Inovo BV era partenerul lui Flynn, Robert Kelley, nu Flynn însuși.
Flynn Intel Group a fost angajat să “facă cercetări” în legătură cu Gulen şi cu reţeaua sa de şcoli şi să “angajeze o companie de PR şi o echipă de filmare şi producţie pentru a putea distribui rezultatele verificărilor”.
Pe parcursul a trei luni de contract, Flynn şi partenerul său au angajat foşti agenţi FBI, psihiatri, spioni pensionaţi, hackeri şi cameramani pentru a-l verifica pe clericul care trăieşte în exil în Pennsylvania.
Compania de lobby l-a angajat şi pe fiul lui Flynn, Michael G. Flynn, pe care l-a plătit cu 4.000 de dolari pentru “susţinere administrativă” pentru proiect.
Practic, în timp ce făcea campanie pentru Donald Trump, Flynn a fost plătit de un actor străin pentru a-l discredita pe Gulen, scrie Huffington Post.
Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sean Spicer, a dat asigurări că Trump nu era la current cu activitatea lui Flynn pentru un Guvern străin atunci când a decis să îl numească în funcţia de consilier pentru Securitate Naţională. El a refuzat, însă, să spună dacă preşedinte i-ar fi oferit sau nu postul în cazul în care ar fi ştiut.
Întrebat dacă i se pare îngrijorător că Flynn a lucrat ca agent străin, Spicer a răspuns: “Din asta trăia”.
Pe de altă parte, vicepreşedintele american Mike Pence a subliniat că noile dezvăluiri arată că decizia de a-l demite pe Flynn a fost corectă.
Flynn şi-a dat demisia de la Casa Albă după ce a minţit în legătură cu contactele sale cu ambasadorul rus la Washington, Serghei Kisliak.