26.5 C
București
luni, 15 aprilie 2024
AcasăSpecialMFP nu este de acord cu propunerea CSM de transferare a taxelor...

MFP nu este de acord cu propunerea CSM de transferare a taxelor de timbru la bugetul justitiei

Ministerul Finantelor nu este de acord cu propunerea facuta de presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Virgil Andreies, intr-o scrisoare deschisa adresata in iunie lui Gheorghe Pogea, in care magistratul cerea transferarea taxelor de timbru la bugetul Ministerului Justitiei, potrivit Newsin.

Ministerul Finantelor isi motiveaza pozitia, printr-un raspuns trimis CSM in septembrie, invocand Legea finantelor publice locale nr. 273/2006, potrivit careia "dupa aprobarea bugetelor locale pot fi aprobate acte normative cu implicatii asupra acestora, dar numai cu precizarea surselor de acoperire a diminuarii veniturilor sau a majorarii cheltuielilor bugetare aferente exercitiului bugetar pentru care s-au aprobat bugetele locale respective".

"Propunerea ca sumele provenite din taxele judiciare de timbru sa se faca venit la bugetele instantelor judecatoresti, in detrimentul bugetelor locale, contravine prevederilor articolului 14, alineatul 5, din Legea finantelor publice locale", se arata in raspunsul MFP semnat de Gheorghe Pogea.

La raspunsul MFP este atasat un tabel din care reiese ca banii publici nu sunt corespunzator gestionati din cauza cuantumului taxelor necolectate de consiliile locale, fapt ce sustine argumentele Consiliului, care cere aducerea din nou in bugetul instantelor a taxelele judiciare de timbru, a amenzilor penale si a amenzilor judiciare.

In raspuns se mai arata ca nu se pot aloca fonduri din bugetele locale pentru functionarea  instantelor, deoarece, potrivit prevederilor Hotararii Guvernului nr. 83/2005 privind organizarea si functionarea Ministerului Justitiei, cu modificarile ulterioare, institutiile publice nominalizate in cuprinsul anexei nr. 2 la aceasta hotarare sunt finantate de la bugetul de stat, iar ministrul Justitiei are calitatea de ordonator principal de credite pentru acestea.

CSM a decis, joi, sa faca public raspunsul ministerului.

Pe 24 iunie, presedintele CSM Virgil Andreies i-a adresat o scrisoare ministrului Finantelor Publice, Gheorge Pogea, cu anumite solutii pentru autofinantarea sistemului judiciar. Virgil Andreies arata, in scrisoare, ca subfinantarea sistemului mareste riscurile legate de "perturbarea grava a activitatii judiciare" si afecteaza independenta justitiei si subminand rolul constitutional al CSM.

Totodata, Consiliul solicita ministrului Finantelor sa comunice sumele incasate in anul 2008 din plata taxelor judiciare de timbru, timbrului judiciar, cheltuielilor judiciare in procesele penale, amenzilor penale si a amenzilor judiciare, din valorificarea bunurilor confiscate in procesele penale, precum si din inchirierea spatiilor in sediile instantelor si parchetelor.

CSM solicita trecerea sumelor provenind din taxele judiciare de timbru de la bugetele locale la bugetele instantelor. Seful CSM arata, in scrisoarea postata pe site-ul Consiliului, ca in calitatea sa de garant al independentei justitiei, CSM are obligatia constitutionala de a veghea la asigurarea tuturor conditiilor necesare pentru functionarea corespunzatoare a sistemului judiciar.

Cele mai citite

Dumitru Buzatu, plasat în arest la domiciliu

Tribunalul Vaslui a decis, luni, plasarea în arest la domiciliu a fostului lider PSD Dumitru Buzatu, acuzat de luare mită, aflat până acum în...

Cu grija zilei de mâine. Majorări salariale de 15-20%, scumpiri de aproape 40% în 2024

România se împarte în cei care nu reușesc să-și cumpere strictul necesar și să asigure pâinea pe masă familiei și cei care au indemnizații...

“Experimentul Cârstoiu va lua sfârșit brusc”, estimează Ludovic Orban

"Experimentul Cârstoiu va lua sfârșit brusc", estimează Ludovic Orban, liderul partidului Forța Dreptei, referindu-se la candidatul PSD - PNL la funcția de primar general...
Ultima oră
Pe aceeași temă