Singurul preot care a manifestat o atitudine pozitivă faţă de protestele din toată țara, în urma incendiului din Colectiv, sibianul Constantin Necula, dezvăluie că preoţii din Sibiu participă la cursuri ISU, relatează Agerpres.
Consilierul de imagine al Mitropoliei Ardealului şi-a arătat solidaritatea cu protestatarii din Sibiu, prin participarea la proteste. El consideră că este nevoie de dialog între cetăţeni şi instituţii, dar şi de o strânsă colaborare.
„Va trebui să învățăm unii de la ceilalți și să lăsăm unii de la ceilalți. Am discutat împreună asupra prezenței preotului de la pompieri printre cei răniți, cei arși. Spre exemplu, noi ieri, la Brașov am avut cinci preoți în dispozitiv. Vrem să spunem oamenilor că am fost acolo. Noi, la Sibiu, am semnat de doi ani un protocol cu ISU și în foarte multe situații, prin colaborarea cu ei, am fost prezenți atunci când a fost nevoie. La accidentele foarte grave preoții merg direct la spital. Există inclusiv cursuri făcute de ISU în bisericile din Sibiu”, a declarat preotul.
Citeşte şi: PROTESTE de amploare în țară, după incendiul din Colectiv
Totodată, preotul Constantin Necula pledează pentru compromis şi înţelegere între oameni, cât şi pentru iubire necondiţionată şi descrie rockerii români ca fiind „mai echilibraţi” şi povesteşte că, în tinereţe, a întâmpinat probleme din cauza pasiunii sale pentru muzica rock.
„În special, nu am nimic împotriva rockerilor români, care sunt mai echilibrați. Iar eu, prima dată, era să fac pușcărie sub comuniști, pentru că m-am dus să ascult Beatles la Sala Sporturilor din Brașov. Eu am fost crescut într-o țară unde erau mai multe spitale decât biserici, nu prea aveam unde să ne întâlnim tinerii și atunci ne întâlneam la Sala Sporturilor și ascultam Beatles și ne-au săltat pe toți atunci”, a mai adăugat el.
În ceea ce priveşte poziţia patriarhului, Constantin Necula atrage atenţia că biserica nu funcţionează pe principiile parlamentare, iar că tinerii au o atitudine „anti-instituțională”, fapt pentru care îndeamnă preoţii şi credincioşii să fie toleranţi şi să încerce să prevină „cultura a zdrobirii Bisericii în stradă”.
„Trebuie să învățăm să lucrăm cu oamenii, să-i ascultăm, să le prețuim înjurăturile. Trebuie să facem plecăciuni să spunem „mulțumim frumos că ne înjurați”, creștinismul are acest exercițiu al întoarcerii de 70 de ori a obrazului”.
Citeşte şi: #Colectiv. VIDEO. A treia zi de proteste și la Sibiu
Conform preotului, doar Liturghia va ajuta la restaurarea României, „pentru că acolo este Dumnezeu”, iar Dumnezeu îi iubeşte pe toţi oamenii, în egală măsură.
„Eu țin foarte mult să-i pomenim pe oamenii aceștia (de la Colectiv n.r.). Am văzut că mulți nici măcar nu sunt de confesiune ortodoxă, dar chiar nu mă interesează, îi iubesc pentru că sunt copiii poporului meu. Dumnezeu ne iubește pe toți la fel. Și cred că este un pic aconfesional de data asta”, spune preotul.
Mii de sibieni au participat la proteste, în semn de solidaritate cu victimele incendiului de vinerea trecută, din clubul Colectiv, în urma căruia 32 de persoane şi-au pierdut viaţa şi peste 200 de persoane au fost rănite. În prezent, 127 de persoane sunt internate în spitalele din Capitală, dintre care 65 de persoane sunt în stare critică şi gravă.
Protestele au luat amploare în întreaga ţară după ce, marţi seară, aproximativ 25.000 de persoane s-au mobilizat în centrul Capitalei. Miercuri numărul celor prezenţi a crescut la 35.000 de oameni, în timp ce joi, peste 10.000 de persoane au continuat protestul.