Astăzi sărbătorim Ziua Internațională a Femeii. Ceea ce a început ca un tribut adus grevei organizate în 1908 de către Sindicatul internațional al lucrătoarelor din industria confecțiilor în Statele Unite a devenit acum o oportunitate pentru femeile din întreaga lume de a-și demonstra angajamentul în favoarea egalității politice, economice și sociale.
Contextul în care se desfășoară Ziua Femeii anul acesta este fundamental diferit față de anul trecut. Observăm o intensificare a naționalismului, care poate submina cultura, valorile și drepturile omului europene liberale, inclusiv drepturile femeii.
Europa este parametrul de referință pentru drepturile femeilor și reprezintă un exemplu de urmat pentru alte continente. Aceasta înseamnă că trebuie să pledăm în favoarea drepturilor femeilor atât în Europa, cât și în afara ei. Începând cu anii ’60, rolul femeii în societate s-a schimbat, însă mai sunt multe de făcut în această privință. Și trebuie să ne asigurăm că fiicele noastre nu vor trebui să poarte aceleași lupte pe care bunicile noastre le-au câștigat deja.
Astăzi, în Europa, numărul femeilor absolvente ale unei universități este mai mare decât cel al bărbaților. Femeile europene au mai multe oportunități de angajare, însă continuă să fie suprareprezentate în sectoare și locuri de muncă slab remunerate. Femeile câștigă încă în medie cu 16% mai puțin decât bărbații care prestează aceeași muncă. Iar la locul de muncă femeile nu sunt reprezentate în mod egal în posturi de decizie. De asemenea, prea multe femei se confruntă cu problema găsirii unui echilibru între viața profesională și viața de familie.
Unii dintre liderii politici cei mai puternici din Europa sunt femei – deși numărul lor este încă insuficient. Echilibrul de gen în politică s-a îmbunătățit, deși într-un ritm lent – astăzi 24% din deputații din parlamentele naționale din UE sunt femei. Una dintre cele mai importante surse neexploatate este potențialul antreprenorial – până în prezent, femeile reprezintă doar 29% din totalul antreprenorilor. De asemenea, în 2016, doar 22% din posturile de conducere din cele mai mari societăți din UE erau ocupate de femei, din care aproximativ 5% sunt directori generali. O mai mare prezență a femeilor în poziții care definesc politicile și produc schimbări în societățile noastre ne va permite să răspundem mai bine nevoilor noastre.
În Europa, respectul pentru diversitate și respectul pentru individ sunt mai mult decât simple valori politice: acestea definesc esența noastră în calitate de europeni. Egalitatea între femei și bărbați este un drept fundamental. Persistența inegalităților duce, de asemenea, la o irosire a talentului; ignorând inegalitățile, privăm societatea noastră de multe talente și idei strălucite.
Privind către viitor, ne propunem să creăm o Europă unde o femeie care candi-dează pentru un post are o șansă reală de a-l obține. Dorim o Europă care să le permită atât bărbaților, cât și femeilor, să își întrerupă temporar activitatea profesională pentru a se ocupa de copii sau de membri ai familiei în vârstă sau bolnavi, fără ca acest lucru să se întoarcă împotriva lor. De asemenea, multe femei sunt victime ale sexismului și ale hărțuirii la locul de muncă, pe stradă, în mijloacele de transport în comun sau acasă. Dorim o Europă fără violență împotriva femeilor și dorim spații sigure în care femeile să poată cere ajutor.
Uniunea Europeană este cel mai bun instrument pentru promovarea drepturilor femeilor în Europa. Dacă ne unim eforturile, putem crea condiții mai bune pentru femei și o reală egalitate. Egalitatea nu înseamnă doar eliminarea discriminării juridice, ci și oferirea unei șanse reale pentru toți, în practică. Nimeni nu ar trebui să aibă un destin predeterminat – din motive de gen, vârstă, rasă, orientare sexuală sau din orice alt motiv.
Astăzi este momentul potrivit să observăm lumea din jurul nostru și să ne reamintim că Europa este un loc propice pentru femei. Însă mai sunt încă multe de făcut. De Ziua Internațională a Femeii, invităm toate femeile și toți bărbații din Europa să ni se alăture la această discuție și să treacă la acțiune. Fiecare dintre noi poate avea un rol. Comisia depune eforturi susținute pentru a asigura egalitatea de tratament pentru toți, iar obiectivul nostru este să creăm o Europă mai bună pentru noi toți și pentru copiii noștri.
Comisarul european pentru politica regională, Corina Crețu
Inalt Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate, și vicepreședinte al Comisiei, Federica Mogherini
Comisarul european pentru comerț, Cecilia Malmström
Comisarul european pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, -competențe și mobilitatea forței de muncă, Marianne Thyssen
Comisarul european pentru transport, Violeta Bulc
Comisarul european -pentru piața unică, Industrie, antreprenoriat și IMM-uri, Elżbieta Bieńkowska
Comisarul european pentru justiție, consumatori și egalitate de gen, Vĕra Jourová
Comisarul european pentru concurență, Margrethe Vestager