6 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăSpecialMersul la gradinita, remediu pentru timiditate

Mersul la gradinita, remediu pentru timiditate

Cu putin efort, timiditatea copilului se trateaza: incepeti prin a-l invata sa se joace in cercuri mai mici de prieteni, exersati cu el formule verbale de introducere – "Pe tine cum te cheama?", "Cati ani ai?" si – invitati acasa prieteni pentru a se obisnui cu necunoscutii.

Adriana, o mamica de 29 de ani, spune ca se simte depasita de situatie pentru ca nu isi poate face copilul sa se dezlipeasca de ea. "Copilul meu de 3 ani si jumatate nu stie sa intre in jocul celorlalti. In parc sta deoparte, in timp ce alti copii se joaca intre ei, iar la gradinita am renuntat sa il mai duc pentru ca plange ", povesteste ea.

Duceti copilul in vizite, la petreceri, in parc
O astfel de situatie poate fi rezolvata prin expunerea copilului la cat mai multe contexte sociale: petreceri, vizite, iesiri in parc, sunt de parere specialistii in psihologia copilului.
"Daca v-ati scos copilul in parc si alti micuti se joaca in jurul sau, fiti dumneavoastra cea care initiaza jocul paralel. Inventati roluri prin care sa ii captivati si pe ceilalti copii", va sfatuieste psihologul Sorina Petrica, de la Centrul de Educatie Emotionala si Comportamentala din Bu-curesti, unde se face consili-ere gratuita pentru prescolari. In cazul in care micutul isi doreste sa ia rolul altui copil din grup, creati-i un personaj nou, astfel incat sa se simta confortabil.
Psihologii spun ca parintii procedeaza gresit cand renunta sa isi dea copilul la gradinita doar pentru ca acesta plange. "Chiar daca il protejeaza pe moment, situatia nu il pregateste pe cel mic pentru viitor. La gradinita copilul isi dezvolta mai toate abilitatile socio-emotionale si de integrare, invata sa isi gestioneze furia, emotia, invata sa respecte regulile", spune psihologul Sorina Petrica.
In plus, la gradinita copilul invata foarte mult prin intermediul jocurilor. "Prin joc, copilul afla cum se rezolva conflictele, cum sa coopereze, cum sa imparta cu ceilalti. Invata practic sa se adapteze la viata adulta de mai tarziu", spune psihologul Sorina Petrica.   

Copilul isi exprima supararile prin joc
Tot prin intermediul jocului va puteti observa copilul si acasa. "Cand se joaca, copilul isi exprima in mod autentic emotiile. El se proiecteaza in anumite personaje si va puteti da seama ce anume il supara, ce il face nefericit", mai spune psihologul Sorina Petrica. Jocul este modul principal prin care copilul comunica despre el, de aceea cand ajungeti acasa este important sa ii acordati atentie si sa va petreceti timpul impreuna cu acesta.

Femeile care alapteaza slabesc mai usor si au copii mai sanatosi
Mamele care alapteaza au mai multe sanse sa isi revina la greutatea de dinainte de sarcina, arata publicatia Health Day. Potrivit unui studiu
prezentat la o conferinta a American Heart Association, mamicile care alapteaza scapa mai repede de burta, iar fenomenul se mentine
chiar si zece ani mai tarziu. Astfel, s-a constatat ca tinerele mame care alapteaza sunt cu cel putin 6 centimetri mai subtiri in talie decat cele care nu fac asta. "Grasimea de pe burta este nesanatoasa, dar se pare ca alaptarea ajuta la topirea acesteia", spune Candance McClure, autorul studiului. Cercetatorii spun ca nu este vorba doar despre efortul pe care il fac femeile cand alapteaza, ci si despre anumite procese hormonale.

"Am o bona dificila. Ce ma sfatuiti sa fac?"
Alexandra, 32 de ani: Am un baietel de 3 ani si jumatate si in cea mai mare parte a timpului sta cu bona. Sunt foarte multumita de modul in care se poarta cu copilul, dar uneori ma oboseste. Nu suporta sa vada paturile nefacute si ne pune sa le facem, asa ca de multe ori intarzii la serviciu. Cum ajung acasa imi atrage atentia ca sunt vase in chiuveta. Mie imi place sa imi fac treburile casnice in ritmul meu, dar nici nu vreau sa o apostrofez pentru ca am incredere in ea ca om. Cum as putea sa rezolv situatia?

Foarte multe persoane sufera de perfectionism si acesta poate include ordinea si curatenia, asa cum este cazul bonei dumneavoastra. Nu o puteti schimba. Este bine sa intelegeti ca asa este ea. In lipsa ordinii si a curateniei, pro-babil ca nu poate functiona. Cel mai important este ca are grija asa cum trebuie de copil. Tot ce puteti face este sa nu ii mai intariti comportamentele perfectioniste, cand ele apar. O puteti calma cu argumente de genul: "Nu mai curatati acolo atat – si asa faceti destule", "Nu mai aranjati lucrurile, deja ati muncit destul pana acum". Atunci cand va pune la treaba si nu aveti chef sa ii urmati ordinele ii puteti spune pe un ton calm ca sunteti obosita, ca ati avut o zi grea la serviciu, dar ca veti rezolva problema mai tarziu.  

Asteptam intrebarile dumneavoastra la familie@romanialibera.ro sau pe adresa redactiei, strada Nerva Traian 3, bl. M 101, etaj 4, sector 3, Bucuresti.

Cele mai citite

Activitatea cu publicul la Registrul Auto Român este sistată

Un incident tehnic neprevăzut, apărut în camera serverelor și generat de sistemele de prevenire a incendiilor, a provocat o întrerupere a echipamentelor vitale care...

Soluții Eficiente pentru Managementul Deșeurilor

Într-o lume care acordă o importanță din ce în ce mai mare sustenabilității și curățeniei, alegerea corectă a coșurilor de gunoi și a pubelelor...

Tot mai mulți angajați revin la birou: 63% lucrează exclusiv din sediu, doar 10% rămân remote

Un sondaj realizat de Genesis Property, pe un eșantion de 1.168 de respondenți din România, arată o creștere semnificativă a prezenței fizice la birou,...
Ultima oră
Pe aceeași temă