14.7 C
București
luni, 4 martie 2024
AcasăSpecialMerkel declară că îşi va duce mandatul la capăt în cazul în...

Merkel declară că îşi va duce mandatul la capăt în cazul în care va fi realeasă

Cancelarul german Angela Merkel a oferit asigurări că va duce până la capăt un al treilea mandat, în cazul în care va fi realeasă în septembrie, într-un interviu pentru cotidianul Bild publicat în ediţia de joi, relatează AFP, potrivit Mediafax.

“Vreau să menţin la putere coaliţia creştin-democrată-liberală şi vreau să continui să mă angajez în calitate de cancelar pentru ţara noastră şi cetăţenii săi pe parcursul întregii legislaturi viitoare”, a declarat Merkel pentru cel mai citi ziar din Europa.

Bild a publicat luni un articol evocând în mod vag ipoteza unei retrageri la jumătatea mandatului, în 2015, a Angelei Merkel, în baza unei cărţi a şefului serviciului politic al publicaţiei, Nikolaus Blome, lansată joi.

Citeşte şi Angela Merkel: Germania “nu are forţa” pentru ample programe de relansare economică

Acest zvon a fost îndepărtat în aceeaşi zi de către un purtător de cuvânt al Cancelariei, Steffen Seibert, care afirma că este “evident că cancelarul candidează pentru o legislatură întreagă”, în cadrul alegerilor prevăzute la 22 septembrie.

Potrivit lui Blome, cancelarul repetă deseori că zece ani este, în opinia sa, durata maximă în care un cancelar poate sta la putere. Aleasă în 2005, Merkel va atinge această limită în 2015.

Tot potrivit jurnalistului, Merkel ar vrea să evite să se confrunte cu aceeaşi situaţie ca Helmut Kohl, învins în 1998 de către social-democratul Gerhard Schröder, după ce s-a aflat timp de 16 ani la conducerea Guvernului.

Citeşte şi Germania si Marea Britanie vor masuri drastice contra evaziunii fiscale. Tema va fi dezbatuta si la Summit-ul G8

Merkel ar fi “foarte încântată” de ideea să fie primul şef de Guvern al Germaniei de după Război care nu pleacă de la putere în urma unei înfrângeri.

În interviul pentru Bild publicat joi, cancelarul nu exclude posibilitatea unui al patrulea mandat, în 2017. “Voi decide atunci când se va pune problema”, a răspuns ea simplu unei întrebări în acest sens.

Cele mai citite

Cătălin Drulă dă de pământ cu Marcel Boloș: „Cel mai nociv ministru al Finanţelor pe care l-a avut România după 1989”

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a declarat că Marcel Boloş este cel mai nociv ministru de Finanţe pe care l-a avut România după 1989, deoarece...

Ce facem cu Transnistria?

Ce a vrut să spună Serghei Lavrov, când a declarat că guvernul de la Chișinău o ia pe urma celui de la Kiev? Prezent...

Salariul mediu al femeilor a depășit salariul mediu al bărbaților

Pentru prima dată în România, salariul mediu al femeilor a depășit salariul mediu al bărbaților, anunță un articol postat pe site-ul termene.ro. În luna februarie...
Ultima oră
Pe aceeași temă