20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialMerkel a numit ministrii conservatori

Merkel a numit ministrii conservatori

Cancelarul desemnat al viitorului guvern federal al Germaniei, Angela Merkel, a anuntat ieri numele celor sapte ministri ai Uniunii Crestine CDU/CSU care completeaza lista viitorului cabinet de la Berlin dupa ce vineri social-democratii isi anuntasera cei opt titulari ai ministerelor ce le revin.

Printre numele grele ale conservatorilor germani se numara, in primul rand, Wolfgang Sh’uble, fostul presedinte al Uniunii Crestin-Democrate (CDU), care va detine portofoliul Internelor, precum si presedintele si vicepresedintele Uniunii Crestin-Sociale (CSU) bavareze, Edmund Stoiber si Hort Seehofer, care vor conduce ministerul economiei si tehnologiei si, respectiv, agriculturii si protectiei sociale.
Nominalizarea lui Seehofer a constituit un subiect vadit de tensiuni intre Merkel si Stoiber. Merkel a cautat sa evite numirea lui Seehofer, un politician considerat cu vederi sociale prea la stanga si, deci, un potential pericol pentru reformele pe care noul guvern are intentia sa le introduca.
Portofoliul Apararii ii va reveni lui Franz Josef Jung, un apropiat al lui Roland Koch, seful guvernului landului Hessa, unul din bastioanele CDU. Un rol deosebit de important revine in guvernul german ministrului cancelariei, un fel de secretar general al guvernului. Acest post va fi ocupat de Thomas de Maiziere, varul ultimului conducator al Germaniei de Est, Lothar de Maiziere, semnatarul actului de unificare in 1990.
Lista conservatoare este completata de ministrul familiei, Ursula von der Leyen, mama a sapte copii, care va conduce, evident, Ministerul Familiei, si de Annette Schavan, la Educatie.
Ministrii SPD sunt Franz Muntefering, vicecancelar si ministru al Muncii si Afacerilor Sociale, Franz-Walter Steinmeier (Externe), Peer Steinbruck (Finante), Brigitte Zypries (Justitie), Ulla Schmidt (Sanatate), Sigmar Gabriel (Mediu) si Heidemarie Wieczorek-Zeul (Cooperare si Dezvoltare).
Daca principalul subiect de negocieri au fost pana nu demult numele viitorului cancelar si soarta lui Gerhard Schroder, de ieri dupa-amiaza acesta este reprezentat de programul de guvernare al viitorului cabinet si amploarea reformelor economice si sociale ce vor trebui introduse. Negocierile, ce se asteapta a fi din cele mai dure, se vor intinde pana pe 12 noiembrie. Principalele probleme sunt somajul, aflat la un nivel record de 11,2% din populatia activa, si redresarea finantelor publice, a caror stare a fost apreciata de precedentul ministru, Hans Eichel, drept „dramatica”. Abia peste o luna, asadar, noul program de guvernare va fi inaintat spre aprobare Bundestagului, camera inferioara a Parlamentului federal.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă