30.6 C
București
luni, 22 iulie 2024
AcasăSpecialMeridiane

Meridiane

„Doctorul Moshen”, capturat
Un medic implicat in rapirea si interogarea ostaticilor straini a fost arestat la Bagdad de fortele de securitate irakiene, a anuntat intr-un comunicat armata americana, relateaza AFP. „Safa Ali Chiad Mashul, alias doctorul Moshen sau Abu Saif, a fost capturat de fortele irakiene pe 21 iunie la Bagdad. El ingrijea ostaticii cand erau rapiti de teroristi sau de bande criminale si, pentru ca vorbea fluent limba engleza, avea misiunea de a-i interoga. El colabora cu Sami Ammar Hamid Mahmud, cunoscut sub numele de Abu Akil, unul dintre liderii Al Qaeda arestat recent. Doctorul Moshen avea, de asemenea, ca misiune sa primeasca si sa distribuie catre celulele teroriste banii obtinuti din rascumparari, iar ca medic era primul care le acorda ingrijiri teroristilor Al Qaeda raniti.

Inundatii in Bulgaria
Ploile torentiale cazute ieri au provocat inundatii in regiunea Ruse din nord-estul Bulgariei, a informat Novinite.com. In unele localitati a fost declarata starea de urgenta. Nu au fost raportate victime. Raul Lum a iesit din matca, apele inghitind mai multe case si ferme. Furtunile care s-au produs in sudul tarii vineri noapte au provocat pagube importante. Cel mai grav afectat a fost orasul Perustita. Ploi torentiale si vanturi puternice au lovit si capitala Sofia, dar aici nu s-au raportat pagube.

Diplomat egiptean rapit la Bagdad
Inaltul trimis egiptean la Bagdad a fost rapit in capitala irakiana, la doar cateva saptamani dupa ce a sosit aici, potrivit de-claratiilor altor diplomati egipteni, citate de Associated Press. Ihab al-Sherif este cel de-al doilea diplomat egiptean rapit in Irak. „Cumpara un ziar de la un chiosc, sambata seara, cand doua masini marca BMW, in care se aflau indivizi inarmati, l-au inconjurat si l-au rapit”, a declarat unul dintre diplomati sub rezerva anonimatului pentru agentia Reuters. La Cairo Ministerul Afacerilor Externe a confirmat disparitia diplomatului. Potrivit unei surse a Ministerului egiptean de Interne, Al-Sherif ar fi fost rapit sambata seara, dar de la domiciliul sau din cartierul Mansour, din centrul Bagdadului, citeaza AFP.
Pe de alta parte, teroristul numarul 1 din Irak, iordanianul Abu Musab al Zarqawi, a amenintat din nou. O inregistrare video de 46 de minute difuzata pe internet prezinta o voce, presupusa a fi a lui Abu Musab al Zarqawi, imagini cu liderul retelei teroriste Al Qaeda, Osama bin Laden. Zarqawi spune ca razboiul abia a inceput.

Proiect „istoric” de gazoduct
Premierul grec, Costas Caramanlis, si omologul sau turc, Recep Tayyip Erdogan, au lansat oficial, duminica, la frontiera eleno-turca constructia unui gazoduct care va transporta gazul din Caucaz catre Europa, tranzitand teritoriul celor doua tari. Gazoductul, cu o lungime de 300 km, dintre care 209 km pe teritoriul turc, va lega orasele Karacabey si Komotini.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă