20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialMeridiane

Meridiane

Un an de la tsunami-ul din Asia
Durerea si compasiunea intregii lumi s-au intors luni pe tarmurile Oceanului Indian, unde in urma cu un an valuri seismice gigantice au luat peste 200.000 de vieti omenesti si au produs importante pagube materiale. La tarmurile oceanului s-au adunat supravietuitori ai furiei apelor din 26 decembrie 2004, rude si prieteni apropiati, pentru a-i comemora pe cei care si-au pierdut viata intr-unul dintre cele mai grave dezastre naturale din istoria omenirii. Liderii politici ai lumii au transmis, la randul lor, mesaje de condoleante familiilor si prietenilor victimelor acestui dezastru.

A inceput Hanuka
In seara de 25 decembrie, la apu-sul soarelui, evreii din toata lumea au aprins lumanarile Menorei, in prima zi a festivalului evreiesc de Hanuka, care dureaza opt zile. Este pentru prima oara din 1959 cand prima zi de Hanuka coincide cu Craciunul. De Hanuka evreii celebreaza victoria miraculoasa a lui Iuda Maccabeul impotriva armatelor regelui sirian Antiochus, in anul 165 i.d.H. Hanuka, care inseamna „devotament”, mai este numit „Festivalul Luminilor”.

Furt in seara de Ajun
Un Picasso si un Chagall au fost furate sambata seara dintr-o galerie de arta din Palm Desert (California). Hotii au intrat prin efractie in galeria „Modern Masters Fine Art”, fiind filmati de camerele de supraveghere existente in galerie. Ei au furat un colaj din linoleum realizat de Pablo Picasso si intitulat „Femeie privind pe fereastra”, precum si o litografie creata de Marc Chagall in 1964, „Tribul lui Dan”. Cele doua opere de arta sunt evaluate la 100.000 de dolari.

Sauditii le-ar putea permite femeilor sa sofeze
Printul mostenitor Sultan a lasat deschisa posibilitatea ca Arabia Saudita sa ridice interdictia asupra femeilor soferite, dar a declarat ca barbatii trebuie sa aiba ultimul cuvant, relateaza Reuters.
Carturarii religiosi se tem ca a conduce masina ar incuraja femeile sa intre in contact cu barbatii in afara familiei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă