20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialMeridiane

Meridiane

Israelul acuza Siria de atentatul din Tel Aviv

Premierul israelian in exercitiu, Ehud Olmert, a acuzat Siria de comandarea atentatului sinucigas comis luni la Tel Aviv si soldat cu noua morti si zeci de raniti. „Ordinul a venit de la Damasc si tot de acolo au fost trimise primele rapoarte dupa atentat”, a declarat Olmert in fata unei delegatii de senatori americani. Totodata, el a subliniat legaturile traditionale ale Jihadului islamic, care a revendicat atentatul, cu Siria si Iranul si a acuzat si Teheranul, care finanteaza organizatia, pentru tragicul eveniment. Ehud Olmert a pus in chestiune, de asemenea, si responsabilitatea miscarii islamiste Hamas, care conduce guvernul palestinian, pentru ca aceasta a refuzat sa condamne atentatul.

Trei baze americane in Bulgaria

Guvernul de la Sofia a aprobat planul de stationare a trupelor americane pe teritoriul Bulgariei, incheiat pe 24 martie. Acordul intre Washington si Sofia prevede folosirea de catre trupele americane a trei baze militare bulgare: poligonul de la Novo Selo si poligonul de la Bezmer (ambele situate la frontiera cu Turcia) si aerodromul de la Graf Ignatievo. De asemenea, armata americana va avea acces la un depozit de armament situat in apropiere de Portul Burgas (Marea Neagra). Acordul, care va ramane in vigoare cel putin zece ani, va fi semnat de secretarul american de stat, Condoleezza Rice, in cadrul unei vizite la Sofia ce va avea loc pe 27 aprilie.

CSI, somata
sa recunoasca genocidul lui Stalin

Ministrul ucrainean de Externe, Boris Tarasiuk, a solicitat omologilor sai din tarile Comunitatii Statelor Independente (CSI) sa declare marea foamete din anii 1932-1933 drept act de genocid comis de autoritatile sovietice de la acea vreme impotriva poporului ucrainean. In pofida demersurilor Kievului insa, chestiunea „genocidului prin foamete impotriva poporului ucrainean” nu a fost inclusa pe agenda reuniunii Consiliului de ministrii de Externe ai CSI, care s-a desfasurat ieri, la Moscova.

UE critica Sofia

Un raport intern al Uniunii Europene (UE) critica puternic strategia Bulgariei in domeniul reformelor judiciare, care continua sa ramana in zona ce provoaca cea mai mare ingrijorare la Bruxelles. Potrivit International Herald Tribune, sistemul judiciar al Bulgariei este „haotic si in discordanta cu principiile blocului”.

7,7 grade Richter in Kamceatka

Un cutremur cu magnitudinea de 7,7 grade pe scara Richter a zguduit puternic, in noaptea de joi spre vineri, Peninsula Kamceatka (Marea Bering) din Extremul Orient rus, provocand ranirea catorva zeci de persoane si pagube materiale minore. Seismul a fost urmat de o replica destul de puternica, cu magnitudinea de 6,2 grade pe scara Richter.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă