"Sunteti fericitul castigator al unei cafele". Asa au fost instruite vanzatoarele de bilete din agentiile CFR sa intampine fiecare al 10-lea client, in perioada 8 februarie – 8 martie. Prin urmare, de o cafea gratuita a avut parte si cetateanul german Conrad Jross, un elegant profesor care s-a nimerit miercuri dupa-amiaza in agentia CFR de langa parcul bucurestean Cismigiu. "Minunat", a reactionat acesta la auzul vestii, luand fisa de cafea, dupa ce, cu putine clipe inainte, primise cu mult calm informatia potrivit careia o calatorie cu trenul intre Bucuresti si Iasi, localitati despartite de aproximativ 400 de kilometri, dureaza in jur de sapte ore.
"Imi place sa merg incet, asa observ peisajul mai bine", a explicat profesorul Jross, aflat pentru a 11-a oara in Romania. "Fata de 2001, cand am venit pentru prima data in Bucuresti, infrastrucutura feroviara a evoluat", a conchis cetateanul german, deja mestecand cu paiul in cafeaua dulce pe care o primise cadou.
Responsabilul cu comunicarea din partea SC Voiaj CFR, Denisa Paslaru, spune ca ideea de a oferi o cafea fiecarui al 10-lea cumparator de bilete a venit ca "o necesitate comuna a agentiilor CFR si a furnizorilor de cafea de a se promova reciproc". In acest fel, adauga Paslaru, se incurajeaza si calatoriile cu trenul, si consumul de cafea de la automatele din agentiile CFR.
La sucursala din Cismigiu, spre exemplu, se vand in aceasta perioada intre 500 si 1000 de bilete, in medie, pe zi. In Bucuresti mai exista inca trei agentii de bilete de tren: langa Gara de Nord si in cartierele Berceni si Titan. Insa la aceasta campanie au participat toate cele in jur de 60 de agentii CFR din tara.
Cetatean roman: "Mai bine repara sinele"
Spre deosebire de calatorii de pe alte meleaguri, romanii nu sunt la fel de incantati de idee. "O cafea? Mai bine ne ofereau un covrig", ne-a spus o doamna ceva mai in varsta, pe nume Doina. O alta doamna din aceeasi generatie s-a aratat insa multumita. "Asa se face si in strainatate pentru ca omul care vine sa cumpere sa fie mai relaxat", a spus doamna, care s-a recomandat, printr-o coincidenta semantica, Rodica Kaffe.
Insa Ion Penes, un pensionar zvelt si scurt la vorba, a atras atentia asupra starii cailor ferate din Romania: "Ar fi mai bine ca CFR-ul sa repare sinele, ca sunt proaste de 30 de ani incoace".
Intarzieri de trei ani
Intr-adevar, o statistica realizata anul trecut arata ca aproape 40 la suta din totalul retelei feroviare din Romania, care masoara peste 20 de mii de kilometri, are nevoie de reparatii capitale. Este situatia in care se gasesc mai bine de jumatate din cele 18 mii de poduri si podete de pe sinele din tara. Mai mult, numarul punctelor periculoase de pe traseele trenurilor a depasit 1.000. Pentru intretinerea acestei infrastructuri ar trebui investite 250 de milioane de euro anual, de 10 ori mai mult decat primeste de la buget compania de infrastructura CFR SA.
In aceste conditii, anul trecut, trenurile din Romania au acumulat intarzieri totale de peste trei ani.
Revenind la imaginea transportului feroviar romanesc, ea este intregita de urmatoarea veste: CFR Calatori a anuntat ca intentioneaza sa scumpeasca biletele cu 15 la suta, din vara lui 2010. Calatorie placuta si atentie la cantitatea de cofeina consumata!