10.3 C
București
miercuri, 23 octombrie 2024
AcasăSpecial"Mercedes este o garantie pentru ceilalti investitori"

„Mercedes este o garantie pentru ceilalti investitori”

Anuntul privind intentia gigantului Mercedes de a deschide o uzina la Cluj a pus in lumina discreta comunitate a oamenilor de afaceri germani din Ardeal. Surse din administratia locala clujeana au recunoscut, fara echivoc, ca poarta spre negocierile cu Mercedes a fost reprezentata de personaje din aceasta comunitate. Astfel, Günther Wotsch, liderul Clubului Oamenilor de Afaceri de Limba Germana din Ardealul de Nord, a fost indicat ca fiind "garantia pentru investitia Mercedes la Cluj".

Oficial, compania germana a confirmat doar ca va deschide o fabrica "in Romania sau Polonia". Primarul din Cluj, Emil Boc, a recunoscut ca Mercedes va investi la Jucu. Deja, de saptamana trecuta, Consiliul Judetean a aprobat alocarea a 170 de hectare de teren pentru extinderea Parcului Industrial Tetarom III din Jucu. Suprafata mentionata in hotararea Consiliului Judetean este exact cea mentionata in legatura cu investitia Mercedes.
Günther Wotsch a afirmat ca, din pricina fortei de munca, multi investitori germani nu privesc cu ochi buni venirea Mercedes. Ei au discutat aceasta problema chiar duminica dimineata, la Cluj. "Problema este atat de delicata si de tensionata incat tuturor investitorilor le este teama ca daca Mercedes vine, isi vor pierde fortele de munca", a spus Wotsch.
Omul de afaceri german a mai spus ca venirea Mercedes va atrage insa multi alti investitori. "Este un inceput fara sfarsit", a punctat acesta.

Pana acum 30 de zile, Clubul oamenilor de afaceri de limba germana din Ardealul de Nord era o organizatie elitista, dar putin vizibila. In atentia presei intra de doua ori pe an, cand membrii clubului erau intervievati in legatura cu noutatile economice aparute in Romania. Din luna ianuarie, de cand au inceput sa circule primele informatii potrivit carora Mercedes intentioneaza sa vina la Cluj, dublate de decizia companiei finlandeze Nokia de a renunta la fabrica din Bochum pentru a incepe productia in judetul Cluj, membrii clubului au devenit niste vedete. Duminica, o reuniune a conducerii clubului a fost filmata de televiziunea germana de stat ADR. Recent, la Cluj au fost echipe ZDF. Marti, vin jurnalisti de la televiziunea franco-germana Arte si de la Frankfurter Allgemeine Zeitung. Joi, la sedinta oficiala a Clubului oamenilor de afaceri de limba germana vor participa reporterii revistei germane Focus.

Cel mai vizibil este acum Günther Wotsch, unul dintre cei mai apreciati oameni de afaceri germani. Manierat, imbracat cu bun-gust, politicos, cu maniere de aristocrat, Günther Wotsch vorbeste impecabil limba romana. De altfel, el isi imparte timpul intre casa sa din Dusseldorf si birourile din Cluj si Bucuresti. Pe langa Clubul oamenilor de afaceri germani, el mai conduce grupul GWE si o companie care este reprezentanta in Romania a brandurilor Pelikan, InkTec si LD Didactic Gbmh. Pe langa toate acestea, seriozitatea in afaceri a lui Günther Wostch este garantia afacerii Mercedes la Cluj. Rezervat, el prefera sa ramana discret in legatura cu venirea gigantului auto in judetul Cluj, la Jucu. Menajamentele sale sunt de inteles. Exista companii create de oamenii de afaceri germani care risca sa dea faliment o data cu venirea Mercedes, pentru ca cei mai buni angajati ai lor vor fi atrasi de gigantul auto. Deja, aceste companii au suferit pierderea unor angajati buni, care au anuntat ca vor munci pentru Nokia. Apoi, politicienii din Germania au creat o adevarata furie anti-Nokia, dupa ce fabricantul finlandez de telefoane mobile a decis sa isi inchida fabrica de la Bochum si sa investeasca la Jucu, in judetul Cluj. Intamplator sau nu, Mercedes a ales Jucu. Cele 170 de hectare pe care ar urma sa fie construite fabricile Mercedes sunt lipite de terenurile pe care se ridica Nokia Village. O asemenea alaturare poate starni o iritare imensa in Germania. Venirea Mercedes a fost confirmata de primarul din Cluj, Emil Boc. Oficial, reprezentantii Mercedes au refuzat sa confirme sau sa infirme investitia la Jucu. Ei au confirmat doar ca gigantul auto va construi o noua fabrica in Europa de Est. Surse din mediul de afaceri german au confirmat insa ca emisarii Mercedes au avut deja discutii la Guvern, la Consiliul Judetean si la Primaria Clujului. De altfel, saptamana trecuta, consilierii judeteni au aprobat extinderea Parcului Tetarom III, cum se numeste in acte Nokia Village, cu cele 170 de hectare cerute de Mercedes.
Cu toate acestea, Günther Wotsch a acceptat sa vorbeasca despre ceea ce va aduce investitia Mercedes Clujului. "Pentru clujeni si pentru cei din judetul Cluj, ar fi o evaluare imensa in sens pozitiv si acea imagine generata de domnul Funar (n.r. – senatorul PRM Gheorghe Funar, fostul primar al Clujului) s-ar fi schimbat in mod pozitiv. (…) Dar, prin investitia Nokia la Cluj si, mai ales, prin investitia Mercedes, aceasta imagine s-a schimbat in mod radical. Sunt convins ca aceasta investitie, sa spunem, aduce o bunastare atat clujenilor cat si celor care lucreaza aici, in judetul Cluj. Aduce numai avantaje."

Günther Wotsch afirma ca, din pricina fortei de munca, multi investitori germani nu privesc cu ochi buni venirea Mercedes. Ei au discutat aceasta problema chiar duminica dimineata, lin Cluj, cu putina vreme inainte de discutia pe care Günther Wotsch a avut-o cu reporterul Romaniei libere. "Problema este atat de delicata si de tensionata incat tuturor investitorilor le este teama ca, daca Mercedes vine, isi vor pierde fortele de munca", a spus Wotsch. Una dintre companiile cele mai vulnerabile la migratia muncitorilor este Eckerle. Neoficial, conducerea firmei ia in calcul, deja, o posibila relocare a productiei, spun sursele din mediul german de afaceri din Cluj. "Politica fortelor de munca in judetul Cluj, dupa aceasta investitie, trebuie regandita si reorganizata", crede Günther Wotsch. El crede ca autoritatile trebuie sa organizeze venirea de muncitori la Cluj, astfel incat toti investitorii sa fie multumiti. De altfel, Günther Wotsch crede ca prezenta celor 100.000 de studenti, a Universitatii Tehnice si traditia de oras deschis inovatiei sunt tot atatea explicatii pentru transformarea Clujului intr-un nou eldorado. De altfel, el a remarcat ca "Clujul este o Mecca a electronicii". Tot presedintele Clubului oamenilor de afaceri de limba germana a afirmat ca "sunt convins ca Mercedes, in momentul in care s-a decis sa se stabilieasca in judetul Cluj, cum ii cunosc eu pe cei de la Mercedes, au facut o analiza cat se poate de riguroasa a tuturor conditiilor si posibilitatilor de investitii". El crede ca au contat forta de munca, terenurile oferite si infrastructura pentru gigantul auto, dar si mentalitatea oamenilor.
Günther Wotsch estimeaza ca nivelul de trai va creste in Cluj, pentru ca Mercedes va plati niste impozite imense. "Mai este vorba si de ridicarea imaginii, care este un element subiectiv. Dar acest element subiectiv este foarte important pentru incredere", a spus presedintele Clubului oamenilor de afaceri germanofoni. El a adaugat ca venirea Mercedes va atrage multi alti investitori: "este un inceput fara sfarsit." Intrebat daca Mercedes este o garantie pentru ceilalti investitori, Günther Wotsch a spus: "Nu este o garantie, este direct o invitatie".

Conexiune
» Negocieri cu administratia locala

Omul de legatura intre comunitatea investitorilor germani si primarul din Cluj, Emil Boc, este consilierul local PD-L Adrian Gurzau. El afirma ca schimbarea conducerii Primariei in anul 2004 a fost semnalul de venire pentru investitorii de talia Nokia si Mercedes.
"Domnul Wotsch, care are o reputatie extrem de buna, este foarte serios si corect, este una dintre cele mai de seama garantii pentru investitia Mercedes. Faptul ca a reusit sa creeze un club foarte important al investitorilor germani, in care intra actori economici deosebit de importanti, a fost un semnal pozitiv puternic pentru gigantul auto german, pe langa studiile de impact pe care le-a facut Mercedes.
Primaria Clujului are usile deschise pentru toti investitorii", a declarat fostul deputat PD Adrian Gurzau.

Motive pentru Mercedes
Surse din mediul de afaceri german spun ca, atunci cand Mercedes a inceput sa prospecteze piata clujeana, a contat foarte mult faptul ca autoritatile s-au oferit sa procure teren pentru fabricile de componente auto la preturi rezonabile.

De asemenea, un alt element luat in calcul a fost constructia centurilor de ocolire a orasului, care vor asigura legatura dintre autostrada urbana Cluj-Dej, ce trece chiar pe langa pe langa Parcul Industrial din Jucu, aeroportul international Cluj si Autostrada Transilvania. In plus, autoritatile clujene au inceput constituirea zonei metropolitane, in care vor intra orasul Cluj-Napoca si comunele limitrofe, inclusiv Jucu. In dezvoltarea infrastructurii metropolitane, autoritatile vor sa investeasca minimum un miliard de euro. Banii provin din fonduri structurale europene, din alocari guvernamentale si din venituri locale, inclusiv credite si obligatiuni municipale. Toate acestea sunt incluse intr-o strategie de dezvoltare pe termen mediu, aprobata de Consiliul Local, si asumata de toate formatiunile politice. Exista si speculatii potrivit carora investitia Mercedes ar fi ajuns la Cluj pe filiera PPE. Emil Boc, in calitate de presedinte al PD-L, face parte din Biroul Politic al PPE. Administratia landului in care se afla Mercedes este dominata, de la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, de catre crestin-democratii germani, colegi cu PD-L in PPE.

Cele mai citite

Summit-ul BRICS 2024: Premierul indian, Narendra Modi, i-a spus lui Vladimir Putin, că dorește pacea în Ucraina

Rusia va găzdui, până joi, aproximativ douăzeci de lideri la Kazan, pe Volga Summitul BRICS reunește 22 de lideri, inclusiv președintele chinez Xi Jinping, care...

Agent de poliție plasat sub control judiciar. A efectuat operaţiuni financiare cu material lemnos

Un agent de poliție din județul Vâlcea a fost plasat sub control judiciar pentru o serie de infracțiuni grave, printre care operațiuni comerciale ilegale...

Grecii de la PPC pun pariu pe soare și vânt pentru cel mai ieftin MWh pentru români

Compania vrea să construiască un parc solar imens Transelectrica a publicat o listă a investitorilor aflaţi într-o fază premergătoare avizelor tehnice de racordare la rețea....
Ultima oră
Pe aceeași temă