Fostul preşedinte al TVR din perioada PSD, Valentin Nicolau, susţine că reprezentantul PNL în Consiliul de Administraţie al TVR, Lucia Hossu Longin, a dorit să rămână „la putere” în televiziune pentru a-şi ascunde deciziile cu iz penal luate în cârdăşie cu fostul preşedinte Andi Lăzescu.
Deşi unitatea în cadrul USL este de nezdruncinat, conform liderilor ei, lupta pentru putere duce la conflicte deschise în cadrul Consiliului de Administraţie al Televiziunii publice. Miza o constituie funcţia de preşedinte al TVR, motiv suficient pentru Nicolau să-şi atace colegii liberali din consiliu.
„Unii dintre cei care au tras cu dinţii să revină în Consiliul de Administraţie al TVR nu au făcut-o pentru a acţiona asupra viitorului televiziunii publice, ci pentru a avea acces la documentele trecutului, la actele care le dovesc complicitatea la dezastru. În acest fel au posibilitatea să şteargă urmele sau măcar să le măsluiască. De aici şi graba cu care şi-au dorit să se instaleze şi să preia conducerea Consiliului şi, implicit, pe a secretariatului acestuia, acolo unde sunt depozitate stenogramele şi procesele verbale”, arată Valentin Nicolau.
Nicolau îl atacă violent şi pe liberalul Claudiu Săftoiu în artcolul publicat pe pagina sa de internet.
„Memorialul Furăciunii la TVR – televiziunea de contra-informaţii” este titlul materialului care face trimitere evidentă la nominalizarea de către PNL a fostului, pentru o foarte scurtă perioadă de timp, şef al Serviciului de Informaţii Externe, Claudiu Săftoiu.
„Fostul director SIE, Elwis Claudiu Săftoiu, şi ceilalţi doi angajaţi cu state vechi (prezenţi fără întrerupere în cele trei Consilii de Administraţie de la declanşarea declinului TVR) – Lucia Hossu Longin şi Sorin Burtea – alcătuiesc un triumvirat şi au propriile lor motive să facă parte din el. Despre primul se spune că a fost trimis de nişte liberali cu ochi albaştri cu misiunea să privatizeze o bucată de TVR, măsură ce va putea fi percepută ca „firească” în situaţie de criză, poate chiar ca o „soluţie salvatoare” – în ultimă instanţă, o banală afacere imobiliară. Pentru ceilalţi doi, singura grijă este să nu iasă la suprafaţă deciziile pe care le-au luat în cârdăşie cu Lăzescu – decizii cu iz penal, să nu se auditeze prestaţia conducerilor anterioare, să nu răzbată nimic din beneficiile dobândite din complicitate. Memorialul Furăciunii trebuie ţinut departe de ochii lumii, realizatorii lui reuşind să fie din nou în situaţia de a-şi încasa „drepturile de autor”, spune Valentin Nicolau.
Fostul preşedinte al TVR spune că „obedienţa exemplar dovedită în mandatele anterioare, serviciile făcute politicienilor au determinat anumite partide să-şi trimită în Consiliu aceiaşi reprezentanţi pe care i-au avut şi până acum (şase la număr), fără să ţină cont de faptul că sunt aceleaşi persoane care au contribuit la prăbuşirea TVR”.
Lucia Hossu Longin este unul din oamenii menţinuţi în TVR de PNL.
Nicolau spune că prin menţinerea aceloraşi oameni este obstrucţionată orice şansă de elucida cauzele colapsului TVR.
„Având ca singură grijă obstrucţionarea oricărei tentative de a elucida cauzele şi de a identifica vinovaţii, renumirea lor este toxică pentru funcţionarea normală a noului Consiliu – motiv pentru care el este nefuncţional din prima zi, inapt să judece furăciunile şi neprofesionalismul din trecut, pentru că, în fond, ar fi pus în situaţia de a-i judeca pe şase din cei treisprezece membri. Conflictul de interese al celor re-numiţi este evident, iar starea de blocaj şi consumarea energiilor în lupte intestine vor secătui de putere o instituţie şi aşa vlăguită de jaf şi incompetenţă”, susţine Valentin Nicolau.