7.7 C
București
sâmbătă, 2 martie 2024
AcasăSpecialMembrii noului guvern au depus juramantul in fata presedintelui

Membrii noului guvern au depus juramantul in fata presedintelui

Cu putin timp in urma, membrii Cabinetului Boc au depus juramantul de credinta in fata presedintelui Traian Basescu. La Palatul Cotroceni au fost prezenti presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, Mircea Geoana si Roberta Anastase, precum si numerosi reprezentanti ai PDL si PSD, printre care Gheorghe Stefan, Viorel Hrebenciuc, Anghel Iordanescu, Marian Oprisan, Gheorghe Flutur, Sulfina Barbu, Eugen Bejinariu, Cristian Boureanu. De asemenea, au fost prezenti judecatorii Curtii Constitutionale, in frunte cu presedintele Ioan Vida, imbracati in robe, precum si mai multi consilieri prezidentiali.

Toti cei 21 de membri ai Cabinetului si-au facut cruce dupa ce au citit textul juramantului. Ei au lecturat textul juramantului cu mana dreapta pe Constitutie si Biblie: "Jur sa-mi daruiesc toata puterea si priceperea pentru propasirea spirituala si materiala a poporului roman, sa respect Constitutia si legile tarii, sa apar democratia, drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor, suveranitatea, independenta, unitatea si integritatea teritoriala a Romaniei. Asa sa-mi ajute Dumnezeu!".

La finalul ceremoniei de la Cotroceni, presedintele Traian Basescu a subliniat ca Guvernul este rezultatul unui compromis politic in interes public. "Trebuie sa mentionz ca, in sfarsit, imi vad visul cu ochi, adica un guvern transparentsustinut in Parlament. Un Guvern asumat de o majoritate parlamentara", a declarat Basescu.

Presedintele a multumit ambelor partide ca au fost capabile sa realizeze compromisul in interes public."Am convingerea ca nu a fost un compromis uso. A fost un compromis, insa, care nu compromite. A fost un compromis facut pentru a trece peste o etapa dificila si vreau sa cred ca acest Guvern isi va duce misiunea pana in 2012, cu etapa de dificultate economica depasita", a mai spus Basescu.

Seful statului a spus ca se bucura ca este un Guvern 100% al Romaniei. El a explicat ca a mai instalat un astfel de Guvern in 2004, insa mandatul aceluia s-a terminat fiind "partial al lui Fenechiu, partial al lui Patriciu". "Va cer sa ramaneti pana la capat Guvernul Romaniei….Ceea ce nu trebuie sa se intample este ca cinci ministri sa fie ai lui Vantu, trei ai lui Patriciu si patru ai lui Fenechiu sau ai mai stiu eu care repartitii", a mai precizat seful statului. In acelasi timp, el a spus ca Guvernul trebuie sa se sprijine pe organizatiile partidelor care il formeaza, care reprezinta "mersul firesc al politicii". "Nu inselati increderea celor care au votat partidele dvs", le-a mai spus Basescu membrilor Guvernului Boc, precum si parlamentarilor celor doua partide.

In cursul dupa-amiezii, parlamentul, reunit in plen, si-a exprimat increrere in noul guvern, acordu-i votul de investitura. In favoarea investirii s-au pronuntat 324 de parlamentari, iar impotriva investirii au votat 115 deputati si senatori alesi uninominal pe 30 noiembrie. Pentru a fi investit, noul cabinet avea nevoie doar de 236 voturi.

Cele mai citite

statuie de 1 milion de euro a lui Mihai Viteazul sau parcare supraetajată?

În orașul Zalău, un proiect de amploare a declanșat un adevărat val de controverse. Este vorba despre planul de a amplasa o statuie...

Robert Negoiță va candida la Primăria Sectorului 3 din partea PSD

Marți, în cadrul ședinței de Birou Permanent al PSD București, a fost validată în unanimitate propunerea PSD Sector 3 pentru candidatura lui Robert...

Teodosie a demonstrat că barba te ajută să nu se vadă cât de ciuntit ieși de la Sinod

Ilustrație: Marian Avramescu Înalt ridicatul cu macaraua arhiepiscop al Tomisului, Teodosie, le-a demonstrat tuturor bărbaților, prin propria exemplificare, de ce este benefic să porți...
Ultima oră
Pe aceeași temă