19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialMedvedev va vizita şi alte insule din arhipelagul Kurile

Medvedev va vizita şi alte insule din arhipelagul Kurile

Preşedintele rus Dmitri Medvedev, care a vizitat luni Kunaşir, se va duce şi în alte insule din arhipelagul Kurile, a anunţat marţi ministrul de externe, Serghei Lavrov, relatează RIA Novosti, potrivit NewsIn.

Lavrov a discutat marţi cu preşedintele despre necesitatea de a accelera dezvoltarea economică şi socială a acestei regiuni. „Medvedev a spus că va vizita şi alte insule din arhipelag”, a subliniat Lavrov.

Japonia îşi recheamă temporar ambasadorul din Rusia, după ce liderul de la Kremlin Dmitri Medvedev a vizitat insulele Kurile, un teritoriu disputat, a anunţat anterior ministrul de externe de la Tokyo, Seiji Maehara.

Medvedev a vizitat luni insula Kunashir, situată în apropiere de insula Hokkaido, ceea ce a generat un conflict diplomatic cu Tokyo. Vizita sa a fost prima a unui şef de stat rus în insulele Kurile.

Rusia a preluat controlul asupra insulelor la  sfârşitul celui de Al Doilea Război Mondial. Insulele se află la nordul insulei japoneze Hokkaido şi la sud de peninsula rusă Kamceatka. Înainte ca Rusia să preia controlul, circa 17.000 de japonezi locuiau în Kurile, iar Japnia le cere înapoi. Disputa a împiedicat Moscova şi Tokyo să semneze un tratat oficial de pace.

Japonia a calificat vizita drept „regretabilă” şi a avertizat că a „lezat sentimentele poporului japonez”. Pe de altă parte, Moscova a calificat reacţia Tokyo drept „inacceptabilă”. Ministerul rus de Externe a avertizat că orice „sfat” pri vind deplasările liderului rus „în ţara sa” este „nepotrivit şi inacceptabil”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă