Veste buna pentru marinarii constanteni. Incepand cu 1 septembrie 2006, navigatorii imbarcati pe vasele sub pavilion romanesc beneficiaza de consultatii medicale gratuite, prin Compania Nationala de Radiocomunicatii Navale „Radionav”. Masura a fost aprobata ieri de Guvern si este inclusa in hotararea privind cerintele minime de securitate si sanatate referitoare la asistenta medicala la bordul navelor.
Actul normativ stabileste normele minime in ce priveste medicamentele si echipamentul medical necesare la bordul navelor maritime sau de pescuit, informarea si instruirea lucratorilor, consultatiile medicale prin radio si controlul dotarii medicale. Documentul transpune in legislatia nationala Directiva 92/29/CEE privind cerintele minime de securitate si sanatate pentru imbunatatirea asistentei medicale la bordul navelor, publicata in Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene. Prevederile actului normativ se aplica navelor care arboreaza pavilionul romanesc, aflate in proprietate publica sau privata, cu exceptia navelor de navigatie interioara, navelor militare, ambarcatiunilor de agrement utilizate in scopuri necomerciale si care nu au echipaj profesionist, precum si a remorcherelor care isi desfasoara activitatea in bazinele si radele portuare.
In acord cu normele internationale
Potrivit normelor internationale, navele trebuie sa dispuna de dotare medicala adecvata, pastrata in conditii optime si verificata periodic, astfel incat lucratorii sa poata beneficia de tratamentul medical necesar pe mare.
Aprovizionarea si completarea dotarii medicale se face pe cheltuiala exclusiva a armatorului, fara nici o contributie financiara din partea lucratorilor. Pentru asigurarea tratamentului medical adecvat, trebuie realizate instruirea si formarea lucratorilor in ceea ce priveste masurile de asistenta medicala si de prim-ajutor care trebuie luate imediat in caz de accident sau de urgenta medicala. Responsabilitatea administrarii dotarii medicale revine comandantului navei sau altor persoane desemnate de acesta, datorita competentei lor. Responsabilii in privinta administrarii dotarii medicale trebuie sa urmeze, cel putin o data la cinci ani, un curs de instruire speciala.
Spatii corespunzatoare
Cantitatile de medicamente si de material medical care se iau la bord trebuie stabilite in functie de caracteristicile voiajului, tinand seama de porturile de escala si de destinatie, durata voiajului, activitatile care se desfasoara la bord, caracteristicile incarcaturii, precum si de numarul lucratorilor.
De exemplu, fiecare nava care arboreaza pavilionul romanesc, avand un tonaj brut de 500 tdw si al carei echipaj are cel putin 15 lucratori si care efectueaza un voiaj cu durata de peste trei zile trebuie sa dispuna de un spatiu care sa permita acordarea ingrijirilor medicale in conditii materiale si igienice corespunzatoare. Pentru navele cu echipaje formate din mai mult de 100 de persoane si care efectueaza voiaje internationale cu durata mai mare de trei zile este obligatorie prezenta la bord a unui medic. Medicii care vor asigura serviciile in cadrul centrelor de consultatie vor fi instruiti de Ministerul Sanatatii. Acesta va realiza anual controlul dotarii medicale a navelor care arboreaza pavilionul romanesc. Datele personale cu caracter medical au caracter confidential.