8 C
București
vineri, 25 octombrie 2024
AcasăSpecialMedicii români pleacă în pribegie

Medicii români pleacă în pribegie

Din cauza salariilor mici, tot mai mulţi medici se orientează către angajatorii din străinătate, iar Marea Britanie, Olanda ori ţările scandinave se numără printre destinaţiile preferate.

Salariile mici, lipsa de perspective şi proasta finanţare a domeniului sanitar îi determină pe tot mai mulţi medici şi asistenţi medicali să ia calea străinătăţii. Iar calitatea bună a angajaţilor, precum şi faptul că diplomele româneşti sunt recunoscute fără probleme peste hotare sunt motivele pentru care spitale şi clinici din ţări cunoscute pentru calitatea asistenţei medicale recrutează specialişti din România.

Ţările preferate de ei sunt Marea Britanie, Germania, Olanda sau ţările scandinave. Motivul este reprezentat de salariile consistente, care încep de la 2.000 – 2.400 de euro pentru un medic debutant şi care pot ajunge până la 7.000 de euro pentru un medic specialist cu experienţă. Peste 1.000 de medici şi de asistenţi medicali au avut ocazia să stea de vorbă cu reprezentanţii companiilor care recrutează angajaţi pentru spitalele din Occident, în cadrul unui târg specializat de forţă de muncă, organizat la Cluj. Medicii români se bucură de o mare trecere, iar angajatorii le oferă inclusiv cursuri prin intermediul cărora ei învaţă limba ţării în care vor lucra, spune reprezentantul spitalelor de stat din Germania, Alexandru Bădinean.

„Momentan, oferim locuri de muncă doar în domeniul medical, pentru tineri absolvenţi, pentru medici nespecialişti, pentru medici rezidenţi şi acum există o posibilitate de colaborare cu studenţi din ultimul an. Noi îi pregătim şi, după ce termină facultatea, vin în Koln şi noi le găsim un loc de muncă. Salariile sunt aceleaşi în toată Germania, pentru că vorbim de spitale de stat”, a spus Alexandru Bădicean. El a adăugat că o posibilitate insuficient cunoscută de medicii tineri din România este aceea că ei au posibilitatea să îşi facă rezidenţiatul în spitale de stat, în spitale private sau în spitale deţinute de Biserica Catolică, iar acest rezidenţiat este recunoscut de celelalte state europene. Însă medicii care doresc să lucreze în Germania trebuie să studieze limba germană, pentru că aceasta este o cerinţă obligatorie.

Preferinţe pentru Marea Britanie

Cum în România există puţine posibilităţi de a studia medicina în limba germană, tot mai multe facultăţi de medicină oferă studii în limba engleză, mulţi doctori preferă să încerce să se an­gajeze în Marea Britanie. Sau, chiar în ipoteza în care nu au studiat Medicina în limba engleză, această limbă este cunoscută de cei mai mulţi dintre tinerii medici. Unii dintre ei s-au înscris la cursuri spe­­ciale pentru a cunoaşte perfect termenii medicali în engleză. „În primul rând, plec pentru o schimbare, să nu mai fie monotonie… Sunt asis­tentă medicală şi vreau un salariu mai mare, dar şi con­diţii mai bune de muncă”, spune o tânără. O altă tânără candidată, medic oncolog, spune că şi ea plea­­că din cauza salariului mic şi a condiţiilor proaste de muncă. Nu pleacă doar medici români, ci şi absolvenţi care provin din ţări precum Tunisia, Maroc sau India. „Când eram în India nu mă gândeam că este un avantaj atât de mare limba engleză, însă acum mă bucur. Am găsit oferite bune în Anglia şi în Olanda”, a spus unul dintre absolvenţii Facultăţii de Medicină.  

Deficit de medici

În timp ce medicii şi asistenţii români pleacă în străinătate, sistemul sanitar românesc se confruntă cu un deficit de 45.000 de angajaţi, spun reprezentanţii sindicatului Sanitas. Doar în judeţul Cluj, acest deficit este de 1.800 de medici.

Cele mai citite

Etapa a 3-a Europa League: Glasgow Rangers-FCSB 4-0

FCSB a pierdut în deplasare cu Glasgow Rangers, scor 0-4, în etapa a 3-a din Europa League. În urma acestui rezultat, campioana României a...

Protest de amploare la Guvern. Silvicultorii vor schimbarea Legii pensiilor

Silvicultorii, polițiștii și feroviarii atrag atenția asupra condițiilor dificile de muncă din sectorul lor Federația Sindicatelor din Silvicultură Silva va organiza vineri, 25 octombrie 2024,...

Etapa a 3-a Europa League: Glasgow Rangers-FCSB 4-0

FCSB a pierdut în deplasare cu Glasgow Rangers, scor 0-4, în etapa a 3-a din Europa League. În urma acestui rezultat, campioana României a...
Ultima oră
Pe aceeași temă