17.4 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialMedicii, in concedii fara plata de sarbatori

Medicii, in concedii fara plata de sarbatori

» Personalul medical de la Spitalul Judetean Constanta are liber fara plata in perioada dintre Craciun si Revelion.

» De obicei, in aceasta perioada solicitarile de servicii medicale sunt cele mai mari.

Conducerea spitalului clinic judetean de Urgenta Constanta a stabilit perioada in care personalul va sta acasa fara a fi platit. In perioada noiembrie-decembrie vor fi acordate opt zile de concediu fara plata. Luna aceasta, zilele de 13, 20, 27 vor fi zile libere, fara plata, iar in perioada 23-26, programul normal de munca se va reduce cu doua ore, zilnic. In luna decembrie, zilele de 28, 29, 30, 31 vor fi zile libere, neplatite. Masura a fost luata avand in vedere Legea nr. 329/2009 si respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International. Managerul unitatii sanitare, dr. Danut Capatana, a precizat ca Sectia de Urgenta a unitatii sanitare va functiona in regim nonstop. "Liniile de garda din clinici isi vor desfasura activitatea in regim normal. Toti pacientii care vor solicita asistenta medicala vor fi consultati si internati, aceasta hotarare neinfluentand activitatea medicala din spital", a subliniat managerul.

Vineri a fost prima zi in care cadrele medicale au avut liber fara a fi platite. Personalul care lucreaza opt ore la Spitalul Judetean s-a aflat in concediu fara plata, astfel ca policlinica a fost inchisa si nici personalul administrativ nu a lucrat vineri. Pe sectii insa, angajatii s-au prezentat in procent de 90%, dupa cum a afirmat dr. Capatana.

Salariatii refuza concediul fara plata
Angajatii din sanatate nu sunt insa de acord cu masura concediului impus, din cauza deficitului de personal si a gripei porcine. "Trebuie avut in vedere ca suntem in plina pandemie de gripa porcina si este absolut necesar sa asiguram continuitate. Pot fi luate si masuri echivalente. Noi am propus pentru Spitalul Clinic Judetean de Urgenta compensarea cu contravaloarea unor drepturi salariale neacordate.

Este mult mai bine decat sa trimitem acasa oamenii si sa nu le dam nici bani", a precizat Nicolae Manea, presedintele Sanitas. Situatia a fost prezentata Ministerului Sanatatii, care va trimite saptamana aceasta o circulara privind modalitatea de aplicare a Legii nr. 329/2009. In opinia dr. Capatana, masurile echivalente nu pot fi aplicate la Judetean, deoarece se discuta despre ceva ce nu exista. "Sunt bani virtuali acestia. Eu nu pot reduce cheltuielile din ceva ce nu detin", dupa cum a precizat managerul.
Dificultati vor fi de sarbatori, cand solicitarile de servicii medicale vor fi mai mari ca de obicei. Ca sa nu ajungem pe patul spitalului chiar de sarbatori, se recomanda cumpatare si cat mai multa miscare in aer liber.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă