1.6 C
București
sâmbătă, 18 ianuarie 2025
AcasăSpecialMedicii de familie, vinovati de ilegalitati si abuzuri

Medicii de familie, vinovati de ilegalitati si abuzuri

Doctorii se folosesc de lacunele legii pentru a incasa ilegal sume de bani, cerand sute de mii de lei chiar si pentru un banal certificat de deces.
Multi dintre doctori isi rotunjesc ilicit veniturile completand retete false si trecand bolnavi inchipuiti, pentru a deconta ulterior zeci de milioane la Casa de Sanatate.
Constanta este impanzita de sute de cabinete particulare apartinand unor medici de familie. Profitand de lacunele unei legislatii schioape si de naivitatea populatiei, o parte dintre acestia savarsesc aproape zilnic ilegalitati, obtinand in acest fel, ilicit, sume importante de bani. Coruptia a acaparat rapid acest sistem, iar medicul nu se multumeste doar cu contravaloarea licita a unei consultatii sau a unui tratament. Invocand termene ale legii sau un program de lucru extrem de plin, unii doctori amana la nesfarsit eliberarea unor documente extrem de pretioase. In acest fel, solicitantul ajunge in situatia de a oferi suplimentar medicului o "atentie" pentru ca acesta sa isi faca meseria intr-un termen cat mai scurt. Un exemplu in acest sens este al unei doctorite din cartierul Tomis Nord, care a primit ilegal suma de un milion de lei pentru a elibera cat mai repede un certificat de deces. Un batran din "parohia" sa a decedat intr-una din zilele caniculare din luna iulie, iar rudele au demarat procedurile obisnuite. Fiind foarte cald, s-a decis ca inmormantarea sa aiba loc o zi mai tarziu. Rudele au mers la medic, dar acesta le-a spus ca va veni sa constate decesul a doua zi, intrucat legea ii permite sa incheie certificatul in termen de 24 de ore. Oamenii s-au rugat efectiv de doctor sa-si faca treaba, dar s-au lovit de o indiferenta crasa si o atitudine ce nu are legatura cu juramantul lui Hipocrate. In cele din urma, din buzunarele indoliatilor disperati a aparut o hartie de un milion, si lucrurile au luat imediat o alta turnura. Problema s-a rezolvat imediat, in sensul ca medicul a gasit brusc timp pentru a veni la decedat acasa si pentru a semna actele necesare. Astfel de cazuri nu mai sunt de mult ceva neobisnuit. Unii dintre doctori considera ca li se cuvine o suprataxa, pe care nu o considera mita, ci doar atentie, uitand probabil ca si primirea de foloase necuvenite reprezinta o infractiune. Se incaseaza ilegal bani pentru tot felul de servicii pe care legea spune ca medicul ar trebui sa le presteze gratuit. Un ginecolog constantean si-a fixat tarife legale pentru serviciile oferite, dar percepe si taxe ilicite, pentru ca unii pacienti sa nu fie nevoiti sa stea la coada si sa treaca peste rand.

Alte nereguli
Medicii de familie sunt celebri pentru rapiditatea cu care elibereaza adesea concedii in baza unor boli imaginare sau pentru buletine de analize cerute de diversi tineri la angajare. In acest ultim caz abuzurile se tin lant, mai ales acum, cand sute de constanteni incearca sa se angajeze in cadrul unor institutii ale statului. Cand este vorba de Ministerul de Interne se fac investigatii si la Spitalul Militar, dar in cazurile civile, cand competenta revine medicilor de familie, este pur si simplu jale. Nu se face nici o consultatie serioasa si, astfel, tineri care sufera de afectiuni nedepistate la timp sunt declarati apti pentru orice forma de munca, ceea ce mai tarziu poate avea consecinte grave asupra vietii si integritatii corporale. Multe nereguli si abuzuri se fac si in cazuri mai obisnuite, cum ar fi simple prescrieri de retete. Potrivit surselor, fisele de pacienti si retetele care ajung la finele lunii la Casa de Asigurari de Sanatate, pentru decontare, contin numeroase greseli intentionate. Unii pacienti sunt trecuti cu diverse boli si tratamente chiar daca ei, de fapt, abia daca stiu unde este sediul medicului de familie. Medicamentele sunt trecute ca fiind consumate de acesti pacienti fictivi pentru ca ulterior ele sa fie folosite pentru obtinerea unor sume suplimentare, decontate de CJAS. Toate aceste acte ilicite ale medicilor de cabinet nu fac niciodata obiectul unui control al organelor de cercetare penala. Asta se intampla intrucat vorbim de un cerc vicios, o casta a specialistilor care se protejeaza intre ei. Verificarile interne ale institutiilor se soldeaza, in cel mai bun caz, cu amendarea modica a vinovatilor. De asemenea, pacientii nu fac niciodata plangere penala intrucat se gandesc ca aceasta nu se va finaliza cu pedepsirea doctorului si ca ei vor ajunge, pana la urma, tot la mana acestuia.
Nici o teama
Coruptia din domeniu este acceptata tacit de autoritati, foarte putini medici ajungand sa raspunda penal pentru ilegalitatile comise. Chiar si atunci cand sunt prinsi in flagrant primind mita, doctorii beneficiaza de un tratament preferential. Mentalitatea populatiei si chiar a organelor de control nu s-a schimbat, in sensul ca astfel de practici sunt acceptate foarte usor. Medicii sunt tratati diferit de alti cercetati penal si ajung fie sa scape cu NUP-uri (neinceperea urmaririi penale), fie – in cazurile grave – cu pedepse cu suspendare. Este celebru deja cazul unui chirurg de la Cernavoda prins in flagrant luand mita si care s-a ales doar cu o pensionare pe motiv de varsta si cu o pedeapsa cu suspendare.

Finantare legala
"Cabinetul medical de medicina de familie poate realiza venituri din contractele incheiate cu casele de asigurari de sanatate si directiile de sanatate publica si din plata directa de la consumatori. Medicul de familie este furnizorul de ingrijiri de sanatate care coordoneaza si integreaza serviciile medicale furnizate pacientilor de el insusi sau de alti furnizori medicali, actionand ca un filtru in accesarea sistemului sanitar de catre populatie. El acorda ingrijiri persoanelor in contextul familiei si familiilor in cadrul comunitatii, fara sa produca discriminari."
Legea privind acordarea de asistenta medicala primara

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă