4.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăSpecialMedicii de familie isi vind pacientii, la pachet, cu 20.000 de euro...

Medicii de familie isi vind pacientii, la pachet, cu 20.000 de euro lista

Pacientii inscrisi pe lista unui medic de familie pot fi vanduti legal, in bloc, catre un alt medic, uneori chiar fara sa fie informati si fara sa stie nimic despre acesta. Cateodata, ei afla ca sanatatea lor a ajuns in mainile altcuiva abia cand ajung, dintr-un motiv sau altul, la cabinet. Practica a aparut dupa emiterea unui ordin al ministrului Sanatatii care reglementeaza normele de stabilire si metodologia de preluare a unei astfel de activitati (adica ansamblul format din infrastructura cabinetului medicului de familie, lista de pacienti si altele, numit oficial praxis de medicina de familie). Acest ordin nu cuprinde nici o precizare privind informarea pacientului care va fi "vandut" catre un alt medic. Autoritatile sustin ca metoda este legala, insa nu sufla nici un cuvant despre moralitatea unor astfel de tranzactii.

Listele cu numele pacientilor sunt scoase la vanzare cel mai adesea pe forumurile de internet frecventate de medicii de familie. Potrivit juristilor, informarea pacientului ar trebui facuta de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, si nu de medicul vanzator. sase euro este suma medie ceruta pentru fiecare cap de pacient inscris pe lista unui medic de familie care, dintr-un motiv sau altul, renunta la afacerea sa si vinde portofoliul de clienti unui coleg de breasla. Elena Stanga, presedintele Colegiului Medicilor Bacau, a recunoscut in premiera, la sfarsitul saptamanii trecute, ca pretul unei asemenea liste pleaca de la 4.000 de euro si poate trece de 20.000.  

Pretul mediu cerut pe pacient este de 6 euro. Practica a aparut dupa emiterea Ordinului 1322/2006 care reglementeaza normele de stabilire si metodologia de preluare a unei astfel de activitati (adica ansamblul format din infrastructura cabinetului medicului de familie, lista de pacienti, numit praxis de medicina de familie). Acesta nu cuprinde nici o precizare privind informarea pacientului care va fi "vandut" unui alt medic. Autoritatile sustin ca metoda este legala, insa nu sufla nici un cuvant despre moralitatea unor astfel de tranzactii.

Listele cu numele pacientilor sunt scoase la vanzare cel mai adesea pe forumurile de internet frecventate de medicii de familie. Potrivit juristilor, informarea pacientului ar trebui facuta de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, si nu de medicul "vanzator".

Existenta unor astfel de tranzactii a fost recunoscuta in premiera, la sfarsitul saptamanii trecute, de presedintele Colegiului Medicilor Bacau, Elena Stanga: "Avem colegi care ies la pensie sau care se retrag din activitate din diferite motive si care au recurs la aceasta posibilitate". "Pentru o lista cu 600 de pacienti, de exemplu, s-au cerut 4.000 euro, pentru 1.500 de pacienti, pretul a fost de 10.000 euro. Un coleg a cerut, pentru o lista de asigurati din Bacau, un miliard de lei vechi (peste 20.000 euro)", a mai spus Stanga, care sustine ca nu stie un caz concret in care o astfel de tranzactie a fost finalizata. "stiu ca exista aceasta practica in unele judete. Listele se vand pentru sume cuprinse intre 5.000 si 15.000 euro. In Vrancea nu a existat nici un astfel de caz in ultimii ani, pentru ca nu a plecat nici un medic din sistem", a afirmat Mihai Copaci, directorul general al CJAS Vrancea.

Iata ce scria un medic de familie, in 2007, pe un forum medical: "Vand lista de pacienti (1.700 pacienti, cu un venit aferent lunar minim garantat de 3.200 RON/per capita/ prin contract cu CJAS Vaslui, cu potential de crestere nelimitata a veniturilor prin prestarea diverselor servicii medicale). Programul national de asigurari de sanatate ofera o crestere substantiala a veniturilor cu minimum 75 RON/zi, egal 1.500 RON/luna prin efectuarea examenelor de bilant. Pretul cerut este de 12.000 RON, cu posibilitatea dumneavoastra de a rambursa investitia in doar 3 luni, prin intrarea in contract cu CJAS. Vand listele pentru ca ma mut in alta localitate, cumpar alt praxis. Pacientii pot fi transferati catre dumneavoastra pe baza de lista/borderou cu antetul dumneavoastra semnat in original de catre fiecare persoana, precum si pe suportul electronic. Avand si acordul persoanelor in cauza, preferinta lor exprimata in scris de a fi preluati de catre dumneavoastra, nu exista pericolul de a-i pierde. Ideal pentru medicii rezidenti ultimul an/specialisti medicina de familie care doresc sa profeseze in mediul urban, sa-si formeze listele de pacienti si sa contracteze cu CAS. Ideal pentru cei care doresc sa echivaleze studiile in UK, motiv pentru care ar avea nevoie de minimum un an de experienta de munca in sistem". Un alt doctor din Negrilesti (Bistrita Nasaud) a scos la vanzare, tot pe Internet, lista cu cei 1.500 de pacienti. "10 euro capatzana", evalueaza piata pe un forum un alt doctor. Sporul de rural este si el la mare pret: "Vand urgent praxis – lista de pacienti 2.000, din care 1.600 asigurati, la 7 km de oras, spor rural de 19%, conditii foarte bune de lucru". Unul dintre medicii care a postat un astfel de anunt spune ca si-a vandut afacerea pentru ca a plecat "peste Ocean", iar altul a imbratisat "o alta specialitate".

Prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania, a declarat ca aceasta vanzare a praxisului trebuie insotita insa de un concurs corect pentru ocuparea postului scos la vanzare: "Da, poti sa cumperi un praxis in Olanda, Anglia sau Germania, insa acesta se vinde castigatorului concursului". La randul sau, dr. Doina Mihaila, presedintele Patronatului National al Medicilor de Familie, a spus ca "vanzarea praxisului inseamna nu numai listele cu pacienti, ci si cabinetul in care se desfasoara serviciile medicale, precum si dotarile existente. Nu cred ca este necesara organizarea unui concurs pentru ocuparea postului, deoarece, daca doctorul are deja specialitatea de medicina de familie, inseamna ca este bine pregatit".

Lasati mostenire

Incetarea activitatii unui medic de familie care practica independent intr-un cabinet poate avea loc prin pensionare, deces, schimbarea domiciliului sau alte motive (boala, handicap, interdictie de a profesa, propria decizie). Conform legislatiei, listele de pacienti pot fi preluate prin vanzare, schimb, donatie, comodat, uzufruct si prin aportul de capital social. Dupa aderarea Romaniei la UE, doar medicii confirmati in medicina de familie pot prelua activitatea unui praxis de medicina de familie.

In cazul decesului medicului de familie titular al unui cabinet, praxisul poate fi preluat de mostenitori, cu conditia ca acestia sa fie medici de familie. Daca aceasta conditie nu este indeplinita, mostenitorii pot vinde praxisul sau pot angaja un medic de familie pentru o perioada de cel mult un an. In acest interval, trebuie definitivata actiunea de preluare a praxisului de catre un medic de familie.

Cele mai citite

Intervenții intense pentru Salvamont: 42 de persoane salvate în ultimele 24 de ore, 12 transportate la spital

Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în județul Brașov, echipa de salvamontiști fiind solicitată de opt ori într-o zi Salvamontiștii au avut o zi...

5 tipuri de lenjerii de pat care îți vor înfrumuseța dormitorul

Un dormitor confortabil și estetic depinde de alegerea corectă a detaliilor, iar lenjeriile de pat joacă un rol esențial în crearea unei atmosfere plăcute....

Vreme rece și precipitații în toată țara de Crăciun: ploi și ninsori în prognoza ANM

Meteorologii anunță un sfârșit de săptămână cu ploi și lapoviță în mare parte din țară, iar, începând de duminică seară, temperaturile vor scădea brusc. La...
Ultima oră
Pe aceeași temă