25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialMeciul România-Ungaria: 16 suporteri maghiari nu mai au voie pe stadioanele noastre....

Meciul România-Ungaria: 16 suporteri maghiari nu mai au voie pe stadioanele noastre. TOTUL despre HAOSUL de dinaintea derby-ului

Meciul România-Ungaria a adus multe dosare penale: 50 la număr, spun jandarmii. 

CITIŢI ŞI:România – Ungaria: 3-0. Ungaria,ÎNGENUNCHIATĂ la Bucureşti

62 de suporteri au fost suşi la audieri, iar 16 dintre suporterii unguri nu mai au voie să calce pe stadioanele din România. 

CITIŢI ŞI:Meciul România-Ungaria în IMAGINI. Suporterii unguri s-au bătut cu forţele de ordine, suporterii români s-au bătut între ei, echipa României a bătut cu 3:0 echipa Ungariei

11 persoane au fost rănite,ieri, două dintre acestea făcând parte din rândul forţelor de ordine. 

A plouat şi cu amenzi: 7.300 de lei, în total.

CITIŢI ŞI: Incidente violente între suporterii maghiari, jandarmi şi presă, în Bucureşti

Şi suporterii români au fost implicat în accidente. O maşină a poliţiei a fost avariată după ce fanii echipei româneşti s-au bătut cu ungurii.

Filmul evenimentelor

1. În jurul orei 15.30, aproximativ 300 de suporteri maghiari aflaţi în Centrul Istoric, nemulţumiţi de prezenţa echipelor de filmare de la principalele televiziuni de ştiri, au devenit recalcitranţi încercând să bruscheze reporterii aflaţi la faţa locului. Suporterii maghiari au folosit materiale pirotehnice (fumigene).

Efectivele de jandarmi au trecut la îmbarcarea suporterilor în autobuzele puse la dispoziţie de RATB. Datorită faptului că suporterii maghiari se manifestau violent faţă de forţele de ordine la momentul îmbarcării, au fost folosite pulverizatoare cu capacitate mărită.
Pe timpul îmbarcării suporterilor, un subofiţer a fost lovit în zona claviculei drepte fiind transportat la spitalul Sf. Pantelimon pentru investigaţii suplimentare. Nu a fost necesară internarea subofiţerului.

2. În jurul orei 15.30, în Gara de Nord au sosit aproximativ 1.000 de suporteri maghiari. Pe timpul staţionării acestora în zona peronului din incinta Gării de Nord în vederea îmbarcării şi deplasării cu autobuzele RATB la stadionul Arena Naţională, mai mulţi suporteri au devenit recalcitranţi şi au încercat să forţeze dispozitivele de ordine publică constituite. Suporterii au încercat să provoace forţele de ordine şi au folosit materiale pirotehnice (fumigene).

16 (şaisprezece) persoane au fost conduse la sediul secţiei Poliţiei T.F. 10 dintre acestea au fost sancţionate de către efectivele de jandarmi pentru provocare şi participare la scandal, fiind dispusă şi măsura complementară de interzicere a accesului la competiţiile sportive de fotbal pe o perioadă de 1 an.
În zona trenului au fost identificate 8 obiecte pirotehnice de diferite forme şi dimensiuni, abandonate de suporterii maghiari, care au fost ridicate şi predate lucrătorilor din cadrul Serviciului Arme şi muniţii din cadrul D.G.P.M.B.

3. În jurul orei 18.00, pe timpul deplasării suporterilor maghiari sosiţi în Gara de Nord, la intersecţia Şos. Iancului cu Şos. Mihai Bravu, un grup de suporteri români aflaţi în zonă au aruncat cu pietre asupra coloanei de autobuze, spărgând geamul unuia din autobuzele aparţinând RATB.
Efectivele de jandarmi au reţinut un suporter român din rândul celor care au aruncat cu pietre, acesta fiind condus la sediul secţiei 12 Poliţie în vederea întocmirii actelor premergătoare începerii urmăririi penale pentru distrugere.

4. În jurul orei 18.20, efectivele de jandarmi aflate pe Şos. Pantelimon nr. 113, zona Baicului, au fost atacate cu pietre de mai mulţi suporteri români.
Efectivele de jandarmi au reţinut 3 persoane, acestea fiind sancţionate contravenţional cu amendă pentru provocare şi participare efectivă la scandal.

Un jandarm a fost lovit în zona capului fiind transportat la Spitalul Sf. Pantelimon pentru îngrijiri medicale. Subofiţerul a fost diagnosticat cu fractură sinus maxilar şi arc zigomatic şi termosinus secundar, fiind necesară internarea aceastuia la secţia Neurochirurgie.

5. Pe timpul sosirii suporterilor români în curtea arenei sportive dinspre Bd. Basarabiei, un grup de persoane, nemulţumite de interzicerea accesului cu băuturi alcoolice au agresat forţele de ordine, fiind necesară folosirea mijloacelor din dotare pentru dispersarea acestora şi eliberarea căii de acces.

6. La orele 21.34, în conformitate cu prevederile art. 9, alin. 1 din Legea 4/2008, pentru punerea în pericol a siguranţei desfăşurării partidei de fotbal prin provocarea şi participarea efectivă la scandal, tulburând grav ordinea şi liniştea publică, la dispoziţia Prefectului Municipiului Bucureşti, forţele de ordine au intervenit pentru evacuarea grupului de suporteri români dispuşi în sectoarele 104 – 105 din peluza Sud a stadionului Arena Naţională. După evacuare, cele 60 de persoane au fost legitimate şi filmate.

7. Pe timpul defluirii, efectivele D.G.J.M.B. au depistat în zona Stadionului Dinamo un număr de 41 de persoane care aveau asupra lor diverse obiecte contondente şi materiale incendiare (recipienţi ce conţineau benzină). Persoanele au fost interceptate şi conduse la secţia 12 de poliţie în vederea identificării şi luării măsurilor legale.

MĂSURI DISPUSE:
62 persoane au fost conduse la sediile poliţiei (16 persoane la sediul poliţiei TF, 45 persoane la Secţia 12 Poliţie şi 1 persoană la sediul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate).

Unui număr de 50 persoane le-au fost întocmite actele de constatare pentru diferite fapte de natură penală:

– 1 persoană sub aspectul săvârşirii infracţiunii de deţinere de droguri fără drept pentru consum propriu, faptă prevăzută şi pedepsită art. 4 din Legea nr. 143/2000.

– 41 de persoane sub aspectul săvârşirii infracţiunii de asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, faptă prevăzută şi pedepsită art. 323 Cod Penal.

– 1 persoană sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere, faptă prevăzută şi pedepsită art. 217 Cod Penal;

– 3 persoane sub aspectul săvârşirii infracţiunii de introducere în arena sportivă a materialelor pirotehnice şi infracţiunii de pătrundere în arena sportivă folosind acreditări de presă false, fapte prevăzute de art. 35 din Legea nr. 4/2008 şi art. 291 Cod Penal;

– 4 persoane sub aspectul săvârşirii infracţiunii de introducere în arena sportivă a materialelor pirotehnice, faptă prevăzută de art. 35 din Legea nr. 4/2008.

De asemenea au fost aplicate 19 sancţiuni contravenţionale în cuantum total de 7.300 lei, pentru provocare şi participare la scandal, aruncarea cu obiecte în direcţia altor persoane, nerespectarea măsurilor de ordine pentru desfăşurarea manifestărilor sportive şi pentru aducerea de ameninţări la adresa forţelor de ordine, 16 suporteri primind interzicerea accesului pe timp de 1 an la competiţii şi jocuri sportive.

Ce s-a întâmplat în ţară

Aproape 3.400 de poliţişti au acţionat, la nivel naţional, pe traseele de deplasare de la intrarea/ieşirea din ţară până în Capitală, la aeroporturi şi gări, precum şi în municipiul Bucureşti. Au fost constatate 16 infracţiuni şi aplicate 25 de sancţiuni contravenţionale.

La nivelul Poliţiei Române, în urma măsurilor de ordine şi siguranţă publică adoptate cu ocazia desfăşurării competiţiei sportive dintre cele două echipe de fotbal au fost conduse pentru cercetări la sediile unităţilor de poliţie 88 de persoane, dintre care 5 au fost reţinute.

Astfel, au fost constatate 16 infracţiuni, dintre care 4 de distrugere, 1 pentru loviri şi alte violenţe, 5 la Legea nr. 4/2008 privind combaterea violenţei în sport, 1 la art. 323 Cod penal – asociere pentru săvărşirea de infracţiuni şi 5 de ultraj contra bunelor moravuri.

De asemenea, au fost aplicate 25 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 24 conform prevederilor Legii nr. 61/1991 şi 1 conform prevederilor Legii nr. 4/2008.

Judeţul ARGEŞ
La data de 6 septembrie, ora 12.45, Postul de Poliţie Cotmeana a fost sesizat cu privire la faptul că o persoană din grupul suporterilor de naţionalitate maghiară care se deplasa cu un microbuz pe direcţia Rm. Vâlcea – Piteşti, a aruncat cu o piatră în geamul lateral al unui microbuz, în care se aflau suporteri români ce se deplasau în aceeaşi direcţie, aceştia venind din judeţul Sibiu.

La faţa locului s-au deplasat echipaje din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală 7 Drăganu care i-au condus la Postul de Poliţie Cotmeana pe suporterii maghiari, unde a fost identificat cel care a aruncat cu piatra, un cetăţean maghiar, în vârstă de 50 de ani. A fost sancţionat contravenţional conform art. 3 pct. 4, din Legea nr. 61/1991 republicată.

Cel în cauză a achitat contravaloarea geamului spart, motiv pentru care conducătorul microbuzului românesc, nu a mai formulat plângere penală pentru infracţiunea de distrugere.

Cele două microbuze au fost însoţite de echipaje de politie până la intrarea pe autostrada A1.

Judeţul HARGHITA
În seara zilei de 5 septembrie, pe o terasă din staţiunea Lacul Roşu, 4 suporteri ai echipei maghiare, într-o altercaţie, pe fondul consumului de băuturi alcoolice, au distrus mai multe bunuri, respectiv un ghiveci de flori, parbrizul şi stopul spate ale unui autoturism, parcat în apropiere.

Persoanele implicate în incident au achitat contravaloarea pagubelor, respectiv 400 lei la terasa barului şi 300 lei proprietarului autoturismului, nefiind depuse plângeri pentru distrugere.

Cei patru suporteri au fost sancţionaţi contravenţional conform Legii nr. 61/1991, art. 3 pct. 24, respectiv pentru comiterea faptelor de provocare şi participare la scandal, achitând pe loc contravaloarea sancţiunilor.

Judeţul MUREŞ
La data de 6 septembrie a.c., la ora 5.51, Poliţia Municipiului Sighişoara a fost sesizată telefonic prin S.N.U.A.U. 112 despre faptul că, pe DN13 (E60), în afara localităţii Saschiz, un microbuz înmatriculat în Ungaria a fost lovit cu diferite obiecte în trafic de pasagerii altor trei autocare oprite pe marginea părţii carosabile.

La faţa locului s-a deplasat echipa operativă care a efectuat cercetarea la faţa locului, constatând că, în jurul orei 05.15, pe DN 13, în afara localităţii Saschiz, pe marginea părţii carosabile, într-un spaţiu care nu era amenajat pentru parcare, se aflau oprite trei autocare ai căror pasagerii erau coborâţi ocupând parţial ambele părţi ale drumului.

În momnetul în care un microbuzul care circula dinspre Sighişoara a ajuns în dreptul lor acesta a redus viteza de deplasare, iar asupra acestuia au fost aruncate diverse obiecte (sticle, doze de bere, etc.).

Ca urmare a acestor acte, microbuzul a suferit mai multe avarii, iar doi pasageri din microbuz au suferit escoriaţii, care nu au necesitat spitalizare. Ambele persoane au refuzat să depună plângere penală pentru lovire sau alte violenţe.

Poliţiştii mureşeni au colaborat cu colegii din cadrul I.P.J. Braşov şi Prahova pentru identificarea şi oprirea în trafic a autocarelor implicate. În baza plângerii prealabile depuse, au fost întocmite actele premergătoare pentru săvârşirea infracţiunii de distrugere.

A fost efectuată cercetarea la faţa locului şi au fost audiaţi 1 martor ocular şi 4 pasageri ai microbuzului, în prezenţa unui traducător autorizat.

Cetăţenii maghiari implicaţi în incident şi-au continuat deplasarea către localitatea Sfântul Gheorghe, judeţul Covasna, unde aveau asigurată cazarea.

Judeţul BUZĂU
În trenul IR 1662 care circula pe relaţia Iaşi – Bucureşti Nord, la data de 6 septembrie, a fost identificat un grup de 25 de suporteri ai echipei naţionale de fotbal a României, fără legitimaţii de călătorie, aflaţi sub influenţa băuturilor alcoolice, care se manifestau zgomotos şi refuzau legitimarea de către poliţişti, 16 dintre aceştia fiind coborâţi din tren în vederea identificării şi efectuării de cercetări pentru faptele contravenţionale şi infracţionale săvârşite.

În urma cercetărilor efectuate, 11 suporteri au fost sancţionaţi contravenţional pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 61/199, iar altor 5 persoane li s-au întocmit dosare penale, fiind cercetate pentru săvârşirea infracţiunilor de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii şi ordinii publice.

Împotriva celor cinci învinuiţi s-a dispus măsura reţinerii pe timp de 24 ore şi intoducerea în Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv al I.P.J. Buzău.

Judeţul PRAHOVA
La data de 7 septembrie, în jurul orelor 02.20, la trecerea trenului special cu suporteri unguri de staţia C.F. Buda în direcţia Braşov, un grup de persoane a aruncat cu pietre în garnitura trenului, fiind sparte câte un geam de la vagoanele 1 şi 10, iar la vagoanele 4 , 5 , 6 , 7 , 9 şi 11 câte un geam a fost crăpat.

În urma evenimentului, la vagonul nr. 10, un suporter ungur a fost rănit uşor în zona obrazului drept, de cioburile de la geam. Suporterul nu a solicitat îngrijiri medicale.

Ca urmare a măsurilor informativ operative întreprinse au fost identificaţi cei 6 autori, iar în prezent, cercetările sunt desfăşurate sub aspectul săvărşirii infracţiunii de distrugere, cu suspecţii în stare de libertate.

În Bucureşti

ÎN ZONA GĂRII DE NORD
La data de 6 septembrie, în jurul orei 15.30, în zona pasajului Basarab, a fost tras semnalul de alarmă al trenului special care transporta suporterii maghiari. La faţa locului s-au deplasat poliţişti din cadrul T.F. Gara de Nord, în vederea asigurării integrităţii garniturii. După aproximativ 15 minute, trenul special a intrat la linia 14 din Gara de Nord. Pe timpul staţionării trenului în zona staţiei C.F. Basarab, la linia 1, se afla un tren de călători pregătit de plecare, moment în care suporterii unguri şi călătorii din trenul personal şi-au adus reciproc ofense. În staţionare, dispozitivul de poliţişti şi jandarmi din trenul special a luat măsura blocării uşilor de acces pe partea dreaptă în direcţia de mers, iar pe partea stângă s-a constituit un dispozitiv format din poliţişti şi jandarmi.

La intrarea trenului în Gara de Nord şi debarcarea pe peron, suporterii maghiari s-au manifestat gălăgios, aruncând pe geamuri fumigene.

O parte a suporterilor se aflau în stare avansată de ebrietate, având asupra lor doze şi sticle de băuturi alcoolice. Din cauza manifestărilor violente ale suporterilor, s-au folosit gaze lacrimogene de către jandarmi, iar în urma intervenţiei forţelor de ordine conflictul a încetat.

La vagonul nr. 5 din compunerea trenului, a fost identificat un suporter maghiar aflat în stare de inconştienţă pe fondul consumului excesiv de alcool, motiv pentru care a fost solicitată ambulanţa, care a preluat persoana pe care a trasportat-o la o unitate spitalicească, pentru acordarea de îngrijiri medicale.

La sosirea suporterilor maghiari în gară, la faţa locului s-a aflat şi reprezentantul Ambasadei Ungare la Bucureşti, precum şi reprezentanţii Federaţiei Ungare de Fotbal.

16 suporteri maghiari au fost conduşi de către poliţiştii şi jandarmii aflaţi în dispozitiv la sediul poliţiei din Gara de Nord. Asupra acestora au fost găsite 7 petarde.

Toţi cei 16 suporteri au fost sanţionaţi contravenţional la Legea nr. 61/1991, respectiv: 10 au fost sancţionaţi de către structurile de jandarmi, iar 6 de către poliţiştii S.R.P.T. Bucureşti. Pe timpul aplicării sancţiunilor, suporterii au purtat discuţii telefonice cu reprezentantul consulatului maghiar.

ÎN ZONA CENTRULUI ISTORIC
La data de 6 septembrie, în jurul orelor 14.40-14.45, suporterii maghiari aflaţi la terasele din Centrul Istoric au fost avertizaţi de către forţele de ordine că, în scurt timp, trebuie să se îmbarce în autobuzele puse la dispoziţie pentru deplasarea către stadion.

Aceştia au refuzat să se conformeze, motivând că vor parcurge distanţa până la stadion pe jos.

Jandarmii aflaţi în dispozitiv au insistat asupra măsurii, moment în care au avut loc altercaţii şi contacte fizice cu suporterii aflaţi la mese, folosindu-se gaze lacrimogene.

În urma situaţiei produse, au rezultat următoarele pagube: cristalul (geamul) component de la 10 mese aflate la o terasă a fost spart, respectiv 25 de scaune au fost rupte, iar într-unul dintre barurile aflate în zonă s-a aruncat o fumigenă.

Proprietarul terasei nu a dorit să depună plângere.

La ora 13.45, Secţia 10 Poliţie a fost sesizată prin S.N.U.A.U. 112 cu privire la faptul că pe o alee aflată în spatele Complexului Comercial Unirea, se află o persoană care a fost agresată.

La faţa locului s-a deplasat un echipaj din cadrul Secţiei 10 Poliţie care a identificat persoana, cetăţean maghiar. De asemenea, la faţa locului s-a deplasat un echipaj SMURD care i-a acordat primele îngrijiri medicale, stabilind diagnosticul „echimoze faciale”, acesta refuzând transportarea la spital pentru investigaţii medicale suplimentare.

S-a luat legătura cu ambasada Republicii Ungare pentru a se trimite un interpret autorizat de limbă maghiară.

Totodată, 3 conaţionali ai acestuia au fost conduşi la Spitalul Pantelimon pentru îngrijiri medicale (traumatisme uşoare faciale), în urma altercaţiilor din Centrul Istoric.

ÎN ZONA STADIONULUI “ ARENA NAŢIONALĂ”
La data de 7 septembrie, ora 03:00, Secţia 12 Poliţie a fost sesizată de către jandarmi din cadrul D.G.J.M.B – Batalionul nr. 4, cu privire la faptul că la data 6 septembrie, ora 23:00, au fost depistate două persoane de sex bărbătesc în tribunele stadionului „Arena Natională care au aprins câte o torţă după care le-au aruncat pe jos.

În urma incidentului, persoanele în cauză au fost conduse la Sediul Secţiei 12 Poliţie.

Cercetările sunt continuate pentru săvârşirea infracţiunii de deţinere de materiale explozive, faptă prev. de art. 35 al 1 din Legea 4/2008.

În cursul zilei de ieri, urma incidentelor produse în zona stadionului ,,Arena Naţională”, 2 autospeciale de patrulare de la structurile de ordine publică ale D.G.P.M.B. au suferit avarii, respectiv parbriz şi geamuri laterale sparte. Precizăm faptul că, niciun poliţist nu a suferit vătămări corporale.

La data de 6 septembrie, ora 22:00, la sediul Secţiei 12 Poliţie, au fost aduşi de către jandarmi 41 de suporteri aflaţi în incinta stadionului Dinamo, în apropierea cărora au fost găsite mai multe bâte şi 4 sticle cu benzină (tip cocktail Molotov).

S-a întocmit dosar penal, cercetările fiind continuate pentru săvârşirea infracţiunilor de asociere în vederea comiterii de infracţiuni.

Reamintim faptul că, Poliţia Română a luat măsuri pentru o deplasare în siguranţă, măsurile de ordine publică şi fluenţă rutieră pe traseele de deplasare de la/spre frontiera ungaro-română, precum şi din celelalte zone ale ţării, până în Bucureşti, fiind asigurate de către 2293 de poliţişti, dintre care 504 de poliţişti rutieri, 1258 de ordine publică, 363 de poliţişti de la transporturi şi 168 de poliţişti din alte structuri.

De asemenea, Poliţia Română a acţionat în perioada 5-6 septembrie a.c., în municipiul Bucureşti şi pe traseele de deplasare de la/spre Aeroportul Internaţional Henri Coandă, până la stadionul Naţional Arena, cu un total de 1.098 poliţişti, dintre care 128 de poliţişti rutieri, 695 de poliţişti de ordine publică, 128 de poliţişti de la transporturi şi 157 de poliţişti din alte structuri.

Poliţiştii au acţionat, potrivit competenţelor, pentru punerea în aplicare a măsurilor specifice asigurării unui climat de siguranţă publică, fluidizarea traficului rutier şi intervenţia operativă în cazul producerii unui eveniment.

Pentru prevenirea unor posibile acte de tulburare a ordinii şi liniştii publice, poliţiştii Secţiilor Regionale de Transporturi au acţionat în zona Aeroportului Internaţional Henri Coandă Bucureşti, în staţiile de cale ferată şi pe trenurile de călători ce converg către/dinspre municipiul Bucureşti, cu precădere pe ruta CF Arad, Deva, Braşov şi Bucureşti, precum şi pe rutele CF din judeţele Harghita, Covasna şi Mureş, către/dinspre Capitală.

Peste 180 de suporteri s-au deplasat cu avionul, iar în urma măsurilor luate de poliţişti pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă, nu au fost semnalate incidente.

De asemenea, în conformitate cu prevederile Planului de măsuri al M.A.I., Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti a acţionat pentru menţinerea ordinii publice şi siguranţei rutiere, precum şi pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale, în zona de desfăşurare a competiţiei sportive, la locurile de cazare a oficialilor şi delegaţiilor sportive, cât şi pe traseele de afluire/defluire a suporterilor celor două echipe.

Totodată, pentru buna desfăşurare a competiţiei sportive, traficul rutier a fost restricţionat începând cu ora 15:00, gradual, până la defluirea totală a spectatorilor.

În adoptarea şi derularea celor mai bune măsuri pentru garantarea liniştii publice, Poliţia Română a beneficiat de suportul informativ al structurilor din domeniul apărării ordinii şi siguranţei publice.

Pentru desfăşurarea măsurilor adoptate pentru asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică, Poliţia Română a colaborat cu Jandarmeria Română.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă