23.6 C
Bucureศ™ti
miercuri, 9 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialMecanismul ลŸpฤƒgii la Universitatea Maritimฤƒ Constanลฃa

Mecanismul ลŸpฤƒgii la Universitatea Maritimฤƒ Constanลฃa

Scandalul ลŸpฤƒgii de la Universitatea Maritimฤƒ Constanลฃa a ajuns în faza arestฤƒrilor. Emilian-Anatoli Costache, lector la Universitatea Maritimฤƒ Constanลฃa, ลŸi Dumitru-Florin Merฤƒuลฃฤƒ, absolvent al instituลฃiei, au fost reลฃinuลฃi pentru 29 de zile, în urma deciziilor magistraลฃilor Tribunalului Constanลฃa. Alลฃi 11 suspecลฃi reลฃinuลฃi în acest caz, toลฃi studenลฃi ai universitฤƒลฃii, au primit interdicลฃia de a pฤƒrฤƒsi localitatea. Decizia instanลฃei nu este definitivฤƒ, putând fi atacatฤƒ cu recurs la Curtea de Apel Constanลฃa. Emilian Costache este acuzat de luare de mitฤƒ în formฤƒ continuatฤƒ, precum ลŸi a 11 studenลฃi ai universitฤƒลฃii, acuzaลฃi de cumpฤƒrare de influenลฃฤƒ. Merฤƒuลฃฤƒ este acuzat de trafic de influenลฃฤƒ.  Potrivit rechizitoriului întocmit în acest caz de procurorii Parchetului Curลฃii de Apel Constanลฃa, în perioada februarie – septembrie, Merฤƒuลฃฤƒ a primit sume cuprinse între 100 ลŸi 150 de euro de la 17 studenลฃi ai Universitฤƒลฃii Maritime Constanลฃa pentru a-ลŸi folosi influenลฃa asupra cadrelor didactice din cadrul universitฤƒลฃii, astfel încât aceลŸtia sฤƒ promoveze examenele restante. De asemenea, Dumitru-Florin Merฤƒuลฃฤƒ pretindea pentru sine de la studenลฃi sume cuprinse între 100 ลŸi 150 de lei. Tot în aceeaลŸi perioadฤƒ, Merฤƒuลฃฤƒ, în mod repetat, a substituit la examene alลฃi studenลฃi, folosind carnete de student cu fotografia sa ลŸi numele cumpฤƒrฤƒtorului de influenลฃฤƒ, întocmind în numele acestora lucrฤƒrile de examinare, studentul substituit primind astfel notฤƒ de promovare.

Avea acasฤƒ o micฤƒ avere

În urma percheziลฃiei fฤƒcute la locuinลฃa lui Merฤƒuลฃฤƒ au fost descoperite mari sume de bani provenite din comiterea infracลฃiunilor de corupลฃie, respectiv 14.850 de euro, 2.400 de dolari, 11.400 de lei, dar ลŸi înscrisuri ce cuprindeau însemnฤƒri cu nume de persoane, copiuลฃe, adeverinลฃe de student ลŸi carnete de student, ce fuseserฤƒ falsificate prin înlocuirea fotografiei. În cazul lectorului universitar Emilian-Anatoli Costache, procurorii au stabilit cฤƒ, în perioada 1 – 16 septembrie, a primit 5.725 de euro de la 17 studenลฃi ai Universitฤƒลฃii Maritime Constanลฃa, prin intermediul studentului Rฤƒzvan Cฤƒlin ลžtefan, care ulterior s-a autodenunลฃat. Conform anchetatorilor, la dosar existฤƒ date ลŸi imagini din care reiese cฤƒ lectorul universitar a primit 400 de euro de la Cฤƒlin ลžtefan.

În timpul percheziลฃiei fฤƒcute la locuinลฃa lectorului universitar au fost descoperite lucrฤƒrile celor 17 studenลฃi care i-au oferit acestuia bani prin intermediul lui Rฤƒzvan Cฤƒlin ลžtefan, astfel încât sฤƒ obลฃinฤƒ note de promovare la disciplinele predate de cadrul didactic, respectiv Analizฤƒ matematicฤƒ I, Analizฤƒ matematicฤƒ II ลŸi Matematici Speciale. Totodatฤƒ, de la domiciliul lui Costache a fost ridicatฤƒ suma de 400 de euro, provenitฤƒ din faptele de corupลฃie comise.

Cei 17 studenลฃi cercetaลฃi în dosar au oferit, prin intermediul lui ลžtefan, între 100 ลŸi 1.000 de euro lectorului universitar în scopul promovฤƒrii examenelor la disciplinele predate de acesta. De asemenea, ei au fost asiguraลฃi de cฤƒtre Rฤƒzvan Cฤƒlin ลžtefan cฤƒ va interveni ลŸi pe lângฤƒ alte cadre didactice din cadrul UMC, astfel încât sฤƒ promoveze examenele restante.

Mitฤƒ ลŸi trafic de influenลฃฤƒ

Emilian-Anatoli Costache este cercetat pentru luare de mitฤƒ ลŸi trafic de influenลฃฤƒ, iar fostul student Dumitru-Florin Merฤƒuลฃฤƒ, pentru trafic de influenลฃฤƒ, dare de mitฤƒ, fals privind identitate ลŸi fals în înscrisuri sub semnฤƒturฤƒ privatฤƒ. De asemenea, în sarcina lui Rฤƒzvan Cฤƒlin ลžtefan s-a reลฃinut comiterea infracลฃiunilor de trafic de influenลฃฤƒ ลŸi dare de mitฤƒ, iar a celorlalลฃi 17 studenลฃi din anul întâi ลŸi al doilea, comiterea infracลฃiunii de cumpฤƒrare de influenลฃฤƒ.

 

 

 

Cele mai citite

VIDEO Antrenorul lotului naศ›ional de bob ศ™i sanie acuzat cฤƒ le constrรขngea pe sportive sฤƒ se prostitueze

Paul Neagu, antrenorul lotului naศ›ional de bob ศ™i sanie, este acuzat de procurorii DIICOT de proxenetism, victime fiind chiar sportivele pe care le pregฤƒtea....

DIICOT cerceteazฤƒ Nordis Group

Direcศ›ia de Investigare a Infracศ›iunilor de Criminalitate Organizatฤƒ ศ™i Terorism (DIICOT) a deschis un dosar penal รฎn cazul Nordis, conform unor surse Digi24. Investigaศ›ia demarat...

Israelul a lovit din nou fieful Hezbollah din sudul Beirutului

Agenลฃia naลฃionalฤƒ de presฤƒ a Libanului (ANI) a raportat marลฃi searฤƒ o serie de lovituri care au provocat "distrugeri masive" รฎn suburbiile de sud...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ