13.3 C
București
duminică, 25 februarie 2024
AcasăSpecialMcCain salută Franţa, după ce a blocat semnarea unui acord cu Iranul

McCain salută Franţa, după ce a blocat semnarea unui acord cu Iranul

Doi influenţi senatori americani au salutat duminică Franţa, pentru că a blocat semnarea unui acord asupra programului nuclear între Iran şi marile puteri la Geneva, relatează Mediafax.

Citeşte şi: SUA, mesaj către Iran: Nu suntem orbi

“Vive la France”, a scris, în franceză, senatorul John McCain pe contul său de Twitter. “Franţa a avut curajul să împiedice un acord greşit asupra programului nuclear iranian”, a declarat acesta după anunţul unui eşec în cazul acordului între Iran şi grupul P5+1 (Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Rusia, China şi Germania).

În cursul celor trei zile de negocieri intense la Geneva, francezii au denunţat de mai multe ori public punctele de blocaj şi lipsa de garanţii din acordul provizoriu aflat în pregătire. Aceste luări de poziţie i-au făcut să fie acuzaţi de Iran că au creat probleme la masa negocierilor.

“Mulţumesc lui Dumnezeu pentru Franţa. Mulţumesc lui Dumnezeu pentru refuzul acestui acord”, a declarat la rândul său senatorul republican Lindsey Graham pentru CNN.

“Iată cuvintele pe care nu le-am mai auzit de mult timp, însă lăsaţi-mă să vă explic: ei (francezii) sunt pe cale să devină conducători buni în Orientul Mijlociu”, a adăugat el.

Senatorul Graham a explicat că un text bipartizan cu privire la Iran este în pregătire pentru săptămâna viitoare în Congres, care are puterea să decidă în ceea ce priveşte sancţiunile la adresa Iranului. Congresul a respectat până în prezent “pauza” cerută de guvernul american, pentru a acorda timp căii diplomatice cu Iranul.

Citeşte şi: Israelul denunţă o posibilă propunere a Iranului privind reducerea programului său nuclear

“Scopul nostru, a declarat senatorul, este să obţinem un acord pe termen lung. Nu vrem să ne trezim cu o Coreea de Nord în Orientul Mijlociu”.

Textul de săptămâna viitoare în Congres va aduce patru cerinţe, conform republicanului: “oprirea îmbogăţirii (uraniului), demontarea centrifugelor, oprirea construcţiei la un reactor de plutoniu şi autorizarea controlului de către comunitatea internaţională a oricărui circulaţii iraniene (acombustibilului)”.

“Dacă un acord va îndeplini aceste patru cerinţe, eu voi fi mulţumit”, dacă nu “lumea o va regreta”, a declarat el amintind preocuparea Israelului în ceea ce priveşte gestionarea dosarului iranian de către administraţia Obama.

Cele mai citite

Preţurile produselor agricole au scăzut cu 13,36%, potrivit INS

Preţurile produselor agricole au scăzut în ultima lună a anului 2023 cu 13,36% raportat la decembrie 2022, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de...

Secuii nu renunță la autonomia teritorială a Ținutului Secuiesc

Președintele Consiliului Național Secuiesc (CNS), Izsak Balazs, a anunțat organizarea Zilei Libertății Secuilor, pe 10 martie, la Târgu Mureș. Aceasta va include un...

Ministerul Finanțelor, sprijin de 12,5 miliarde pentru antreprenori. Cine poate beneficia de noua schemă IMM Plus

Ministerul Finanțelor a propus un buget de 12,5 miliarde de lei pentru sprijinul mediului de afaceri din România, prin intermediul programului IMM Plus. Proiectul asigură,...
Ultima oră
Pe aceeași temă