17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialMazăre nu renunţă la Portul Constanţa

Mazăre nu renunţă la Portul Constanţa

Duelul declara­ţiilor la distanţă dintre Victor Ponta şi Radu Mazăre, pe tema Portului Constanţa, continuă. Ieri, primarul Constanţei a reacţionat la spusele primarului, care consideră că majoritatea acţiunilor Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa trebuie să fie scoase pe bursă. Edilul crede că premierul se va ţine de cuvânt şi îi va da încă o parte din acţiuni. ”Până acum în relaţia mea cu premierul lucrurile au fost mai mult decât OK şi de fair-play, asta însemnând discuţii şi angajamente asumate şi respectate, bărbăteşte. Nu ştiţi că, dacă spun ceva, mă ţin de cuvânt? Până acum, relaţia mea cu Ponta a fost caracterizată de această ţinere de cuvânt din partea amândurora”, a spus Mazăre.

Spune că portul nu este bine administrat

Primarul spune că vrea să controleze portul pentru că acesta nu este bine administrat. ”Eu cred că acest port timp de 20 de ani nu a fost suficient de bine administrat. Portul nu a adus oraşului Constanţa şi României ceea ce ar fi putut să aducă, la valoarea pe care o are. La grandoarea şi mărimea sa, să scoţi în zilele tale bune profit anual de 8 milioane de euro e caca maca. Gândiţi-vă că numai investiţia care se face în prelungirea digului este de 150 de milioane şi el scoate 8 milioane pe an. E caraghios. Opt milioane de euro pe an, nici mai mult, nici mai puţin. Dacă am fi discutat despre o entitate care scoate 200 de milioane, atunci înţelegeam să fie multe discuţii şi multă vâlvă dacă este bine condus; la ora actuală scoate 8 milioane. Nimic. Cel mai mare port al României, ne lăudăm că e unul din primele porturi din Europa… Scoate un port privat mic din Brazilia banii ăştia. Şi noi avem un port de dimensiunile astea, prost administrat, pentru că cei de la Bucureşti s-au schimbat, au avut interese, nu au fost în stare, vorbea unul, venea celălalt, ş.a.m.d.”, spune Mazăre. El a mai adăugat că portul ar putea funcţiona ca o adevărată societate pe acţiuni, dacă Ministerul Transporturilor nu ar mai deţine controlul.

”De fapt, problema nu e la împărţire, ci la faptul că nu va mai deţine Ministerul Transporturilor controlul. De fapt aici e problema, el va funcţiona ca o societate adevărată pe acţiuni şi cred că se poate merge într-o direcţie mult mai bună. Dacă avem 33 la sută dintr-un port care scoate pe an 100 de milioane, şi nu 8 milioane, am putea discuta cu totul altfel despre nevoile constănţenilor”, a mai spus primarul.

Vrea 33%

Acum, Consiliul Local Constanţa deţine 20% din acţiuni, în urma unui demers al parlamentarilor PSD de Constanţa, realizat în urmă cu mai mulţi ani. Tot parlamentarii PSD au iniţiat un proiect de lege care prevedea acordarea a încă 31% din acţiuni către Consiliul Local. După discuţiile cu Victor Ponta s-a stabilit ca administraţia locală să primească 33%. ”Aici sunt implicate şi foarte atente toate instituţiile statului, în frunte cu toate serviciile statului”, a explicat Mazăre noua împărţire.

Operatorii se opun

Operatorii portuari s-au opus în mai multe rânduri preluării controlului CNAPMC de către autorităţile locale. „O astfel de măsură ar putea avea drept efect o imixtiune sporită a factorului politic în deciziile administraţiei portuare, ceea ce ar putea conduce la o instabilitate economică şi la o scădere a încrederii investitorilor români şi/sau străini în mediul de afaceri românesc în ansamblul său“, au comentat aceştia, într-o scrisoare deschisă, posibilitatea transferului de acţiuni. În plus, operatorii spun că CNAPMC, în calitate de administrator, nu trebuie să facă profit. ”Orice profit mare realizat de CNAPMC se traduce prin taxe mai mari impuse operatorilor”, spun ei.

Cele mai citite

Universitatea Craiova, primul eșec cu Gâlcă pe bancă! Oltenii au fost surclasați pe teren propriu de CFR Cluj

Universitatea Craiova a pierdut pe teren propriu în fața celor de la CFR Cluj cu scorul de 0-1, în etapa a șasea a play-off-ului...

Soluții pentru protecția împotriva exploziilor de praf

În peisajul comercial de astăzi, asigurarea siguranței și securității este vitală, în special în ceea ce privește reducerea riscurilor asociate cu exploziile de praf....

Peste 200 de locuri de muncă pentru români oferite de angajatorii europeni

Agenția Municipală pentru Ocuparea Forței de Muncă București (AMOFM) a transmis o veste îmbucurătoare pentru cei în căutare de oportunități de angajare, informând că...
Ultima oră
Pe aceeași temă