21.3 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecial"Maurul" SIE, suspectat de abuz

“Maurul” SIE, suspectat de abuz

A.C. Doua initiale pe un comunicat al Politiei Urziceni. Atat a mai ramas din Alexandru Constantin, subofiter SIE. Un abuz ca multe altele savarsite la umbra legii serviciilor secrete. O lege nenorocita si stramba care ascunde trafic de influenta, nepotism, spaga si alte infractiuni cu “caracter de secret de stat”. Serviciul de Informatii Externe se ascunde in spatele unor unitati MApN fantoma. Seful interceptarilor SIE, Barjovanu, si-a construit o vila. Cu personalul si masina institutiei. Dupa ce s-a spetit la vila generalului, “detasatul” Constantin a facut accident in drum spre Bucuresti. A murit dupa o saptamana. “Maurul” s-a ales cu dosar… medical. Generalul, curat ca un ingeras, a fost trecut in rezerva. Cu pensie babana si cu salarii compensatorii de un miliard de lei. Basescu a semnat decretul ca primaru'.

“…Potrivit art. 9 alin. (2) din Legea nr. 1/1998, activitatea Serviciului de Informatii Externe are caracter de stat si, conform art. 18 alin. (3) din acelasi act normativ, divulgarea, in orice mod, a datelor sau informatiilor ce fac obiectul activitatii SIE este interzisa si se pedepseste conform legii.”
Cam asa suna raspunsul unui serviciu special la toate cererile ziaristilor care se caciulesc la usa lor pentru orice informatie. Dupa ce au asteptat aproape un an reforma promisa, presedintele Basescu incearca sa ii convinga cat de putin importante sunt “serviciile” in societatea romaneasca. Baietii cu ochi albastri fac abuz de prevederea Legii nr. 1/1998, prin care activitatile lor sau datele privind personalul sunt secrete. Lupta impotriva coruptiei, fara modificarea Legii serviciilor secrete, nu face doi bani. La adapostul prevederilor legii isi fac de cap tot felul de indivizi dubiosi. Infloresc traficul de influenta si nepotismul sau infractiuni mult mai grave.

Mai presus de lege

In data de 8 august 2005, in apropierea localitatii Sinesti, din judetul Ialomita, a avut loc un eveniment rutier. Comunicatul vag al Politiei Rutiere pomeneste, printre altele, doua initiale – A.C. La rubrica accidente rutiere. Obosit nevoie mare dupa o zi de munca la vila unui barosan, Alexandru Constantin se izbeste de un Cielo pe drumul care vine de la Urziceni. Accident mortal. A.C. nu era sofer profesionist. Masina, o Dacia papuc de doua locuri, pentru transport, nu avea inspectia tehnica la zi. Dupa o saptamana, A. Constantin moare in spital, lasand in urma o sotie si doi copii. Pana aici, nimic spectaculos. De la IJP Ialomita am aflat ca victima lucra la Ministerul Apararii Nationale, la U.M. 02448 Bucuresti.
Autoturismul figureaza in evidenta U.M. 02544 din acelasi minister. Am intrebat la MApN si… surpriza! Unitatea Militara 02448 Bucuresti nu exista! U.M. 02544 (un departament important din MApN) nu are in dotare un astfel de autoturism. Nu cara banii cu Dacia papuc. Masina apartine de fapt Serviciului de Informatii Externe. Alexandru Constantin, subofiter SIE, a fost detasat la Ialomita cu o misiune precisa. Cu tot cu masina. Vila sefului sau, generalul Dorin Barjovanu, de la Lilieci. Se pare ca tocmai ii carase un transport de mobila, cand s-a intamplat nenorocirea. Dupa doua luni de la producerea accidentului, cauzele nu au fost inca stabilite. Dosarul e in faza de cercetare la Drumuri Nationale si Europene, Tronson 1+2. I-au dat timp marelui general sa se retraga medical, cu pensie babana si salarii compensatorii de 1 miliard de lei. Sotia subofiterului, Gabriela Constantin, este ingrijitoare la acelasi SIE. Nu vorbeste de frica. Dupa ce si-a pierdut sotul, nu vrea sa ramana fara loc de munca.

Si-a facut vila cu ajutorul SIE

Generalul Dorin Barjovanu nu are nici pe departe varsta de pensionare. Era specialist in calculatoare si a lucrat multa vreme la interceptari telefonice (pentru cei care cred ca SIE nu ne asculta). “Maurul”, cum era poreclit la serviciu, a avut ceva probleme, dar o data cu regimul pesedist a urcat binisor, pana a ajuns seful Directiei de Tehnica Operativa si Filaj – Investigatii. “Era destul de capabil, neamt ca mentalitate”, spun colegii. Barjovanu isi construieste o vila de toata frumusetea la 20 de km de Bucuresti. Ca orice general si sef SIE care se respecta, si-a “detasat” un subofiter (cu tot cu masina din dotare) pentru lucrari de constructii si carat mobila. Il folosea exclusiv in interes personal. Dupa accident, SIE incearca sa musamalizeze cazul. Domnul general este “ajutat” sa declanseze procedura de trecere in rezerva ca inapt medical.
Decizia de clasare a fost emisa de o comisie de expertiza medicala la cererea SIE. Ce mai conteaza un fals in acte publice? Asta face SIE cand nu este controlat. Incalca toate legile la adapostul legii. Basescu l-a trecut in rezerva pe ghinionistul general prin decret. “Maurul” va capata pensie frumusica si ajutoare financiare de un miliard de lei. Pentru trauma psihica. Nu mai are cine sa-i roboteasca la vila.

Cele mai citite

România, a doua cea mai rapidă evoluție economică din UE, după Polonia

În ultimele două decenii nivelul PIB-ului per capita a crescut puternic în majoritatea țărilor care au aderat la UE (2004-primul val, 2007-al doilea val...

Gabriela Firea: „Primarul oamenilor sau primarul împotriva oamenilor? Asta au de ales bucureştenii pe 9 iunie!”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, spune că pe 9 iunie bucureştenii au de ales între „fapte concrete şi experimente ratate”, între „primarul...

Datorie uriașă a Primăriei Capitalei la ELCEN. Nicușor Dan spune că a scos municipalitatea din faliment, dar s-au acumulat restanțe de un miliard

Compania Municipală Termoenergetica, instituție subordonată Primăriei Capitalei, a ajuns la o datorie uriașă către Electrocentrale București (ELCEN) a transmis furnizorul de agent termic, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă