16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialMatula: „Muncitorii români trebuie să aibă aceleaşi drepturi"

Matula: „Muncitorii români trebuie să aibă aceleaşi drepturi”

Arădeanul Iosif Matula este de părere că restricţiile contra românilor şi bulgarilor ar fi discriminatorii şi excesive.


Reporter: Domnule europarlamentar, cum se vede România de la Bruxelles?

Iosif Matula: România se vede ca o ţară responsabilă, conştientă de rolul pe care îl are în Uniunea Europeană, dar şi de faptul că întreaga lume traversează o criză economică profundă. De aceea, măsurile de austeritate adoptate de România sunt bine văzute la Bruxelles.

Reprezentaţi zona de vest a ţării în Parlamentul European. Ce proiecte din această zonă a ţării aţi sprijinit?

I.M.: Reprezint România, nu doar vestul ţării, dar este normal ca această zonă să fie mai aproape de mine. Să nu uităm că provin din administraţie. Ca preşedinte al Consiliului Judeţean Arad am lucrat cu proiecte cu finanţare europeană. Apoi, pentru continuitate, am insistat să fiu membru al Comisiei pentru Dezvoltare Regională din cadrul Parlamentului European. Deoarece politica de dezvoltare a UE se bazează foarte mult pe regiuni, din postura de membru al Comisiei Regi, de câte ori am prilejul, promovez interesele ţării din care fac parte şi a regiunii din care provin.

Reporter: Puteţi da câteva exemple de proiecte pe care le-aţi promovat?

I.M.: Ar fi gazoductul Arad-Szeged, care leagă România de Ungaria, ar fi sprijinul acordat de europarlamentarii români pentru finanţarea unor tronsoane de autostradă din bani europeni, dar şi alte proiecte la care mi-am adus contribuţia. Oricum, un reper foarte important a fost vizita Comisiei pentru Dezvoltare Regională în România, în noiembrie 2010. Cea mai mare parte a vizitei a fost în Regiunea Vest, iar membrii Comisiei Regi au avut numai cuvinte de laudă la adresa noastră. Cred că un lobby mai eficient nu s-ar fi putut face… Legat de judeţul Arad, continui să duc politica de informare a cetăţenilor cu privire la noutăţile legislative europene, la sprijinul pe care îl oferă Uniunea Europeană. În fine, unul dintre ultimele proiecte pentru acest an, foarte drag mie, este Târgul de Crăciun organizat la Chişineu-Criş, oraşul meu natal. Deschiderea târgului va fi în 17 decembrie şi vă asigur că evenimentul va fi cel puţin la fel de frumos ca şi cel din 2010.

Restricţiile pe piaţa muncii sunt discriminatorii şi excesive

Reporter: Care este atitudinea europarlamentarilor români faţă de discriminările de pe piaţa muncii?

I.M.: Mobilitatea forţei de muncă în interiorul Uniunii Europene este un element cheie în atingerea obiectivelor Strategiei Europa 2020 pentru reformă şi relansare economică. În acest context, consider esenţială îndepărtarea restricţiilor pe piaţa forţei de muncă pentru cetăţenii români şi bulgari. Consider că aceste restricţii sunt discriminatorii şi excesive. Înţeleg dorinţa de protejare a propriilor cetăţeni pe piaţa muncii, pentru fiecare ţară europeană, dar este incontestabil că afluxul  forţei de muncă din ţări precum România sau Bulgaria au creat un cadru competitiv, o creştere a calităţii muncii pe tot cuprinsul UE.

Reporter: Care este viitorul României, raportat la viitorul Uniunii Europene? Care este implicarea europarlamentarilor români?

I.M.: Dintre aspectele benefice României se evidenţiază iniţiativa Comisiei Europene, sprijinită de Parlamentul European, de a reduce cofinanţarea fondurilor europene pentru şase ţări care se confruntă cu probleme financiare, ţara noastră numărându-se printre acestea. Prin această iniţiativă, finanţarea europeană pentru proiectele viitoare va creşte de la 85% la 90%, venind în sprijinul bugetelor beneficiarilor. Este o măsură menită să stimuleze atragerea de fonduri europene şi un real ajutor pentru ţările care accesează aceste fonduri. Următoarea activitate la nivel naţional, va fi o întâlnire la Bucureşti organizată împreună cu colegul Marian-Jean Marinescu, cu tema «Politica de coeziune în următoarea etapă de alocare bugetară», în 5 decembrie 2011. Se va prezenta stadiul dezbaterilor pe marginea viitorului politicii de coeziune şi al potenţialului acesteia pentru România.

„În Europa regiunile se dezvoltă uniform, în China sunt discrepanţe mari”

Reporter: Pe fondul crizei mondiale, China pare să fie cea mai stabilă forţă, cu creştere economică remarcabilă. Aţi fost în China recent. Cum caracterizaţi „modelul” chinez?

I.M.: Într-adevăr, sunt zone în China foarte dezvoltate. Este efectul a ceea ce numim „un partid, două sisteme”. Există un singur partid dominant, dar economia funcţionează pe două sisteme: zone foarte avansate economic în estul Chinei, şi zone mai puţin dezvoltate.

Reporter: E mai bun modelul european decât cel chinez?

I.M.: Categoric. În Uniunea Europeană există o politică de dezvoltare uniformă a regiunilor, bazată pe solidaritate economică. România este, acum, beneficiara acestei politici de solidaritate economică. În schimb, în China încă sunt  discrepanţe între zone. Regiunile dezvoltate reprezintă vârful economiei, iar celelalte regiuni au o dezvoltare mai lentă.  

Cine este Iosif Matula

Arădeanul Iosif Matula a fost ales europarlamentar la alegerile din 2009. Face parte din grupul PPE din Parlamentul European. Este vice-coordonator PPE al Comisiei pentru Dezvoltare Regională (REGI) a Parlamentului European, membru supleant în Comisia pentru Cultură şi Educaţie, membru al Delegaţiei Parlamentului European la Comisia parlamentară de cooperare UE-Ucraina şi Euronest şi membru supleant al Delegaţiei Parlamentului European pentru relaţiile cu Afganistanul. Este un europarlamentar român care şi-a luat mandatul în serios şi are o prezenţă de 100% la lucrările Parlamentului European.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă